Antena LIVE

Curs valutar

Ţările care sunt de acord să trimită trupe occidentale în Ucraina. Ce rol ar putea avea

Război în Ucraina. După Lituania şi Letonia a anunţat că nu se opune trimterii de trupe occidentale în Ucraina. Dacă aliaţii NATO ajung la un acord pentru desfăşurarea de militari, Letonia spune că ar lua în considerare să participe. Ministerul Apărării de la Vilnius a spus ieri că trupele lituaniene ar putea fi trimise pentru a ajuta la antrenarea soldaţilor ucraineni, dar nu s-ar implica niciodată în operaţiuni de luptă împotriva forţelor ruse acolo. Şi ministrul francez de Externe a explicat că trupele franceze ar putea avea un rol de forţe necombatante în Ucraina.

De la 28.02.2024, 18:51
WhatsApp
Ţările care sunt de acord să trimite trupe occidentale în Ucraina Profimedia

Letonia nu se opune desfăşurării unor trupe occidentale în Ucraina, a declarat miercuri un oficial leton, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a sugerat o astfel de posibilitate, respinsă însă între timp de ţările susţinătoare majore ale Ucrainei în războiul cu Rusia.

Letonia este de acord să trimită trupe străine în Ucraina 

"Letonia continuă să examineze diferite modalităţi de consolidare a sprijinului pentru Ucraina. Dacă aliaţii NATO ajung la un acord pentru desfăşurarea de trupe în Ucraina, Letonia ar lua în considerare să participe", a declarat agenţiei DPA un purtător de cuvânt al Ministerului leton al Apărării.

La finalul unei conferinţe internaţionale de susţinere a Ucrainei la care au participat luni la Paris circa 20 de şefi de stat şi de guvern, preşedintele Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state europene să trimită trupe în Ucraina, întrucât, a explicat el, în timp ce trupele ruse înaintează în estul Ucrainei, "în dinamică nimic nu poate fi exclus" şi "trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câştige acest război".

Pe acelaşi subiect

Primul care a vorbit despre această posibilitate, dar a dezaprobat-o, a fost premierul slovac Robert Fico. Acesta a declarat, înaintea reuniunii găzduite de Franţa, că potrivit documentului pregătitor al acesteia mai multe state membre ale UE şi ale NATO iau în considerare să trimită soldaţi în Ucraina prin înţelegeri bilaterale.

Între timp, principalele ţări care oferă Ucrainei sprijin militar în războiul cu Rusia, inclusiv SUA, Marea Britanie, Germania, Polonia, Cehia, dar şi alte state din UE şi NATO care au reacţionat după declaraţia lui Macron, s-au delimitat de sugestia acestuia şi au asigurat că nu intenţionează să trimită trupe combatante pe frontul ucrainean.

De asemenea, oficiali din cadrul NATO au menţionat că Alianţa nu are planuri de a trimite trupe în Ucraina pentru a lupta în războiul cu Rusia. "NATO şi aliaţii săi oferă un ajutor militar fără precedent Ucrainei. Este ceea ce am făcut începând din 2014 şi l-am intensificat după invazia rusă pe scară extinsă. Dar nu există planuri de a trimite trupe ale NATO pe teren în Ucraina", au semnalat în declaraţii acordate agenţiei EFE aceşti oficiali, neprecizaţi.

Împreună cu celelalte două state baltice foste republici sovietice (Lituania şi Estonia), Letonia oferă Ucrainei în războiul cu Rusia cel mai substanţial ajutor raportat la propriul PIB, respectiv 1,4% din PIB Lituania, 1,1% Letonia şi 1,3% Estonia. De asemenea, cele trei state baltice au cerut la Bruxelles cele mai radicale sancţiuni împotriva Rusiei, cum a fost o propunere a Letoniei de interzicere totală în UE a importurilor de cereale provenite din Rusia.

Lituania nu este împotriva trimiterii de trupe în Ucraina

Nici Lituania nu se opune fundamental ideii de desfăşurare de trupe terestre occidentale în Ucraina, a declarat marţi ministrul apărării Arvydas Anusauskas, citat de agenţia DPA. Anusauskas a spus că trupe lituaniene ar putea fi trimise în această ţară pentru a ajuta la antrenarea soldaţilor ucraineni, de exemplu, dar nu s-ar implica niciodată în operaţiuni de luptă împotriva forţelor ruse acolo.

Un consilier al preşedintelui Gitanas Nauseda a comentat de asemenea asupra unei posibile misiuni de antrenament pentru soldaţi lituanieni în Ucraina: "Vorbim despre această posibilitate şi o facem destul de deschis. Există multe nuanţe despre ce s-ar putea întâmpla şi în ce condiţii", a spus el. Cu toate acestea, sprijinirea Ucrainei cu arme şi muniţii rămâne prioritatea principală pentru moment, a mai spus el, potrivit agenţiei BNS.

Franţa: Trupele franceze ar putea avea un rol noncombat în Ucraina

Ministrul francez de externe, Stephane Sejourne, a încercat marţi să clarifice afirmaţiile făcute anterior de preşedintele Emmanuel Macron, explicând că Parisul ar putea trimite trupe în Ucraina pentru nevoi specifice, dar nu pentru a lupta în războiul împotriva Rusiei.

"Trebuie să luăm în considerare noi acţiuni pentru a sprijini Ucraina. Acestea trebuie să răspundă unor nevoi foarte specifice, mă gândesc în special la deminare, la apărarea cibernetică, la producţia de arme la faţa locului, pe teritoriul ucrainean", a declarat Stephane Sejourne în faţa deputaţilor.

"Unele dintre aceste acţiuni ar putea necesita o prezenţă pe teritoriul ucrainean, fără a trece pragul de luptă. Nimic nu trebuie exclus. Aceasta a fost şi este poziţia de astăzi a preşedintelui Republicii", a subliniat ministrul francez de externe, răspunzând la întrebarea unui membru al partidului Franţa nesupusă ("France insoumise") din Adunarea Naţională, în urma declaraţiilor făcute cu o zi înainte de Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, afirmaţii care au provocat reacţii puternice atât în Franţa, cât şi pe plan internaţional.

Macron nu a exclus luni ca state europene să trimită trupe în Ucraina, dar a prevenit că nu există un consens în acest stadiu, în timp ce aliaţii au fost de acord să depună mai multe eforturi pentru ca muniţiile să ajungă mai repede la Kiev. "Dar, în dinamică, nimic nu trebuie exclus", a afirmat preşedintele francez, asumându-şi o "ambiguitate strategică".

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina trupe occidentale letonia lituania franta
Întrebarea zilei
Stiţi ce măsuri să luaţi pentru a preveni burnout-ul?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar...
Fanatik.ro
Publicat 27.11.2024
Călin Georgescu, efectul moștenirii Caraman
spotmedia.ro
Publicat 27.11.2024
Liiceanu: S-ar putea ca Iohannis, care și-a bătut joc de noi ani de zile, să ne...
spotmedia.ro
Publicat 26.11.2024
Ce mașină conduce Călin Georgescu, candidatul care a strâns peste două...
Gandul
Publicat 27.11.2024
Val de atacuri homofobe împotriva Elenei Lasconi. Ce rol au mesajele de ură...
Adevărul
Publicat 27.11.2024
Fosta soție a lui CRBL, declarații total neașteptate după 6 luni de la...
A1
Publicat 27.11.2024
Horoscopul zilei de 29 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 28.11.2024
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune...
spynews.ro
Publicat 27.11.2024
„Plec din țară dacă va câștiga Lasconi”. O legendă a sportului din...
GSP
Publicat 27.11.2024
Ce secrete ascunde chipul lui Călin Georgescu! Adevărul, dezvăluit de...
Click.ro
Publicat 27.11.2024
Cele mai sigure țări din lume în caz de război nuclear. De ce sunt mai ferite...
Useit
Publicat 28.11.2024
Cine ar fi omul din spatele lui Călin Georgescu de pe Tik Tok. Bărbatul ar fi...
Redacţia.ro
Publicat 26.11.2024
Elena Lasconi, întrebată dacă va numi un premier de la PSD dacă ajunge...
libertatea.ro
Publicat 26.11.2024
Taylor Swift a mărturisit că „emoțiile ei au devenit destul de puternice”,...
ZU
Publicat 28.11.2024
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Hello taste
Publicat 28.11.2024
5 activități periculoase pentru copii, potrivit medicilor de la Urgențe
Deparinti
Publicat 28.11.2024
Cum arată Ungaria după 14 ani de suveranism, cu Viktor Orbán. Izolare,...
ziare.com
Publicat 27.11.2024
Camila Sodi a publicat mai multe imagini și filmulețe cu Ernestina Sodi din...
Happy
Publicat 28.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce efecte secundare poate avea consumul de pâine. Care sunt circumstanțele în...
Medicool
Publicat 28.11.2024