Antena Meniu Search
x

Video Franţa vrea trupe NATO în Ucraina. Rusia avertizează că aşa poate începe un război global: "Va fi inevitabil"

O declaraţie a preşedintelui Franţei, Emamnuel Macron a încins spiritele la nivel internaţional. Liderul de la Elysee a spus că Emmanuel Macron, a anunţat că Franţa şi alte state europene nu exclud în viitor, să lupte alături de Ucraina pentru a învinge Rusia. Imediat, oficiali din Marea Britnaie, Germania, Spania şi alte state aliate au anunţat că nu intenţionează să trimită trupe pe front în Ucraina. Secretarul General al NATO dă şi el asigurări că soldaţii Alianţei nu vor ajunge pe front. Reacţia Rusiei a fost categorică: un război Rusia-NATO este inevitabil dacă Occidentul trimite trupe să lupte în Ucraina.

de Redactia Observator

la 27.02.2024, 21:11

Vezi și

Cei 20 de lideri europeni, printre care se afla şi preşedintele Klaus Iohannis s-au întâlnit în fosta reşedinţă a împăratului Napoleon - Palatul Elysee. La finalul summitului, dedicat sprijinului pentru Ucraina, Emmanuel Macron a lansat o ipoteză, care ne-ar putea aduce în pragul unui război cu Rusia: posibilitatea ca statele occidentale să trimită militari pe front. "Nu există încă un consens deschis şi oficial de a trimite trupe pe teren. Totuşi, în funcţie de dinamică, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce ne stă în putinţă ca să ne asigurăm că Rusia nu câştigă acest război", a declarat Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

Reacţia promptă venită de la Kremlin

Liderul de la Elysee a ţinut să precieze că este doar o discuţie ipotetică. Emmanuel Macron spune că Rusia ar putea lansa un atac asupra ţărilor din flancul estic al NATO, pe care se află şi România. "În câţiva ani, trebuie să ne pregătim ca Rusia să atace cele 10 ţări (n.r. - flancul estic). Este foarte clar, lucid, iar observaţia colectivă ne arată că securitatea noastră este în joc", a declarat Emmanuel Macron, preşedintele Franţei. Invitaţi lui Macron au votat deocamdată un sprijin imediat pentru Ucraina. Armamentul ar urma să ajute Kievul în timpul contraofensivei din această primăvară. Premierul ceh şi pemierul polonez anunţă că nu vor să trimită trupe pe front.

"Nu o să decid pentru amândoi, dar cred că pot să zic pentru amândoi că nu luăm în calcul să trimitem trupe în Ucraina", a declarat Petr Fiala, premierul Cehiei. Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, spune şi el că niciun militar al Alianţei nu va fi mobilizat pentru a lupta pe frontul din Ucraina. Germania, Marea Britanie, Spania sunt printe aliaţii care se delimitează de declaraţiile lui Emmanuel Macron. Un oficial de la Casa Albă a declarat pentru agenţia Reuters că Statele Unite nu intenționează nici ele să trimită trupe să lupte în Ucraina. Ipoteza lui Macron a înfuriat Moscova, iar reacţia Kremlinului nu lasă loc de interpretări - trimiterea de trupe în Ucraina va fi interpretată de Rusia  drept o declaraţie de război.  

"În acest caz, ar trebui să vorbim nu de probabilitate, ci de inevitabilitatea unui război direct NATO - Rusia", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Semn că Rusia se pregătește pentru un potențial război la scară largă cu NATO în viitor sunt şi cele două decrete semnate ieri de Putin, prin care a inclus cele patru regiuni ucrainene anexate în 2022 în Districtul militar Sud al forţelor armate ruse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Franţa vrea trupe NATO în Ucraina. Rusia avertizează că aşa poate începe un război global: "Va fi inevitabil"