Antena Meniu Search
x

Rusia: Un război cu NATO este inevitabil dacă Occidentul trimite trupe să lupte în Ucraina. Casa Albă: SUA şi NATO nu au astfel de planuri

Război în Ucraina. Kremlinul a avertizat marţi că un conflict între Rusia şi NATO va fi inevitabil dacă membrii europeni ai alianţei vor trimite trupe să lupte în Ucraina, relatează Reuters. Preşedintele Emmanuel Macron nu a exclus luni posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina după ce premierul slovac, ce s-a opus ajutorului militar pentru Ucraina, a spus că unele state UE şi NATO iau în considerare să trimită militari în baza unor acorduri bilaterale. Casa Albă a reacţionat spunând că SUA nu au astfel de intenţii şi nici NATO nu are astfel de planuri. Şi Germania, Suedia, Polonia, Cehia şi Austria s-au distanţat public de un astfel de demers, iar Stoltenberg a respins categoric un asemenea plan.

de Redactia Observator

la 27.02.2024, 14:42

Rusia: Un război cu NATO este inevitabil dacă Occidentul trimite trupe să lupte în Ucraina. Casa Albă: SUA şi NATO nu au astfel de planuri
Rusia: Un război cu NATO este inevitabil dacă Occidentul trimite trupe să lupte în Ucraina. Casa Albă: SUA şi NATO nu au astfel de planuri - Profimedia

Kremlinul a transmis marţi că dacă membrii europeni ai NATO ar trimite trupe să lupte în Ucraina, un conflict între Rusia și alianța militară condusă de SUA ar deveni inevitabil, relatează Reuters

NATO, Germania, Cehia, Polonia şi Ungaria anunţă că nu vor să trimită trupe în Ucraina

Potrivit The Guardian Suedia, Ungaria, Polonia și Cehia s-au distanțat de declaraţiile lui Emmanuel Macron care a spus luni seară că "nu există un consens" cu privire la trimitere de trupe occidentale în Ucraina, dar că "nimic nu ar trebui exclus". Cancelarul Germaniei a spus marţi că "nu vor exista trupe terestre din țările NATO sau UE în Ucraina". Şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că nu există planuri privind dislocarea de militari NATO în Ucraina.

Întrebaţi despre afirmaţiile lui Macron, prim-ministrul ceh Petr Fiala şi omologul său polonez Donald Tusk au spus că o asemenea opţiune nu este luată în calcul de guvernele lor. "Sunt convins că ar trebui să dezvoltăm căile de sprijin la care ne-am angajat după agresiunea Rusiei" împotriva Ucrainei, a declarat Fiala în timpul unei conferinţe de presă alături de Tusk, după o întrevedere a lor marţi, la Praga. "Cred că nu trebuie să deschidem alte metode sau căi", a adăugat Fiala, insistând că aliaţii se concentrează în prezent asupra sprijinului militar, precum şi a celui umanitar şi economic.

Pe acelaşi subiect

La rândul său, Donald Tusk a declarat că "Polonia nu plănuieşte să trimită trupe pe teritoriul Ucrainei". "Cred că ar trebui să nu facem speculaţii astăzi dacă vor exista circumstanţe care ar putea schimba această poziţie", a mai spus Tusk. În ceea ce-l priveşte, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a declarat că Ungaria nu este dispusă să trimită arme sau soldaţi în Ucraina. "Poziţia Ungariei este clară şi solidă: nu suntem dispuşi să trimitem nici arme, nici soldaţi în Ucraina. Războiul nu trebuie nici adâncit, nici extins, ci trebuie încheiat", a postat Szijjarto pe reţelele sociale, potrivit MTI.

Într-o serie de declaraţii făcute agenţiei austriece APA, preluate de EFE, ministrul de externe austriac, conservatorul Alexander Schallenberg, a declarat marţi că ceea ce lipseşte în aceste momente este "o perspectivă diplomatică", altfel spus, căutarea unei ieşiri negociate din războiul declanşat acum doi ani de Rusia. Declaraţiile lui Macron "merg în direcţia opusă" eforturilor de a obţine pacea, a atras atenţia şeful diplomaţiei austriece.

"Este evident că ieri, la Paris, nu a existat sub nicio formă un consens asupra acestei chestiuni (...) Şi este destul de surprinzător când se iese cu o chestiune care nu are un consens şi se creează în acest mod o dezbatere de care în realitate nu avem nevoie", a criticat Schallenberg. "Mai mult, în acest conflict avem nevoie din nou de o perspectivă politică şi diplomatică. Trimiterea de trupe este de fapt un semnal în sens invers", a conchis ministrul austriac.

Kremlinul a transmis că un conflict între Rusia și NATO ar deveni inevitabil

"Simpla discuţie despre posibilitatea trimiterii anumitor contingente în Ucraina din țările NATO este un element nou foarte important", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre declaraţiile lui Macron. Întrebat care ar fi riscurile unui conflict direct Rusia-NATO dacă unii membri NATO și-ar trimite trupele să lupte în Ucraina, Peskov a spus că "în acest caz, ar trebui să vorbim nu despre probabilitate, ci despre inevitabilitatea (unui conflict direct)". 

The Guardian a remarcat că Franţa a devenit tot mai îngrijorată de faptul că nu există o singură forță occidentală care să antreneze un răspuns la faptul că Vladimir Putin și-a pus atât de eficient economia pe picior de război, iar în vest au apărut reacţii concrete insuficient de clare.

Forțele ucrainene au raportat o lipsă de arme și muniții iar Volodimir Zelesnki a spus că Ucraina a primit doar 30% din cele un milion de obuze promise de UE anul trecut. Totodată, cancelarul german Olaf Scholz a respins din nou un apel al Ucrainei de a-i livra rachete cu rază lungă de acțiune de tip Taurus susținând că acest lucru nu ar fi responsabil.

Macron: Nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce trebuie pentru ca Rusia să nu câștige

Mai multe țări NATO şi UE iau în considerare trimiterea de soldaţi în Ucraina pe o bază bilaterală, a declarat luni prim-ministrul slovac Robert Fico. Președintele Emmanuel Macron a declarat că trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu ar trebui exclusă în viitor, considerând totuşi că, în această etapă, nu există un consens pentru asta. "Nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce trebuie pentru ca Rusia să nu câștige", a spus Macron.

Casa Albă: SUA şi NATO nu au astfel de planuri

Un oficial de la Casa Albă a declarat pentru Reuters că Statele Unite nu intenționează să trimită trupe să lupte în Ucraina și nici NATO nu are planuri să trimită trupe să lupte în Ucraina.

Reuters aminteşte că propaganda lui Putin prezintă Statele Unite și pe aliații săi drept un imperiu care se prăbușește, care vrea să distrugă Rusia și să-i fure resursele naturale. Occidentul îl consideră pe Putin un dictator și ucigaș, iar pe Rusia un duşman. Statele Unite au negat acuzaţiile Moscovei că vor să distrugă Rusia, dar Biden l-a numit la începutul acestei luni pe Putin "un ticălos nebun". Mai mult americanii au spus că Rusia intenționează să trimită o armă nucleară în spațiu.

După invazia declanşată de Rusia în 2022, liderii occidentali au spus că vor ajuta Ucraina să învingă trupele rusești pe câmpul de luptă. Dar asta nu s-a întâmplat. Contraofensiva Ucrainei din 2023 nu a reușit să străpungă liniile defensive rusești, iar Rusia a împins și mai mult, luând din teritoriul ucrainean. În acest context, sprijinul militar al SUA pentru Ucraina a rămas blocat în Congres. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Rusia: Un război cu NATO este inevitabil dacă Occidentul trimite trupe să lupte în Ucraina. Casa Albă: SUA şi NATO nu au astfel de planuri