Antena Meniu Search
x

Franţa insistă: În Ucraina ar putea ajunge trupe occidentale în rol non-combat. NATO şi UE neagă oficial trimiterea soldaţilor

Război în Ucraina. Ministrul de externe Stéphane Séjourné a clarificat marți comentariile controversate ale președintelui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina. Militari occidentali ar putea avea un rol non-combat în Ucraina, spune el. NATO şi UE neagă orice intenţie de trimitere a unor trupe în Ucraina, iar Kremlinul a ameninţat deja că acest pas va declanşa un conflict între Rusia şi NATO

de Redactia Observator

la 27.02.2024, 18:50

Franţa insistă: În Ucraina ar putea ajunge trupe occidentale în rol non-combat. NATO şi UE neagă oficial trimiterea soldaţilor
Franţa insistă: În Ucraina ar putea ajunge trupe occidentale în rol non-combat. NATO şi UE neagă oficial trimiterea soldaţilor - Profimedia

Stephane Sejourne a declarat marţi că militari occidentali ar putea ajunge pe teritoriul ucrainean, dar că nu se pune problema ca ei să lupte împotriva Rusiei, ci să fie implicaţi în alte acţiuni non-combat. 

"Trebuie să luăm în considerare noi acțiuni pentru a sprijini Ucraina. Acestea trebuie să răspundă unor nevoi foarte specifice, mă gândesc în special la deminare, la apărarea cibernetică, la producția de arme la fața locului, pe teritoriul ucrainean", a declarat el citat Reuters.

"Unele dintre acțiuni ar putea necesita o prezență pe teritoriul ucrainean, însă fără a trece pragul luptelor. Nimic nu trebuie exclus. Aceasta a fost și este și astăzi poziția președintelui republicii", a spus Sejourne.

Luni, Macron nu a exclus ca unele țări europene să trimită trupe în Ucraina, dar a arătat că nu există un consens în această privință. Diplomații francezi au declarat că ideea lui Macron este de a alimenta dezbaterea pe această temă, dar nu există planuri concrete în acest sens. Acest lucru a provocat o serie de răspunsuri din partea aliaților din NATO, care au arătat că nu au intenția de a trimite trupe în Ucraina.

Pe acelaşi subiect

NATO şi UE neagă orice intenţie de trimitere a unor trupe în Ucraina

NATO nu are planuri de a trimite trupe în Ucraina pentru a lupta în războiul cu Rusia, au declarat marţi agenţiei EFE oficiali ai Alianţei, idee care nu a fost discutată nici în cadrul UE, potrivit unui purtător de cuvânt comunitar, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus această posibilitate.

"NATO şi aliaţii săi oferă un ajutor militar fără precedent Ucrainei. Este ceea ce am făcut începând din 2014 şi l-am intensificat după invazia rusă pe scară extinsă. Dar nu există planuri de a trimite trupe ale NATO pe teren în Ucraina", au semnalat oficialii din cadrul NATO, neprecizaţi.

Posibilitatea trimiterii unor trupe combatante în Ucraina "nu a fost discutată la nivelul" UE, a declarat la rândul său un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano. La ora actuală, "consensul în UE este de a da Ucrainei tot ce este necesar şi atât timp cât este necesar pentru ca Ucraina să poată câştiga războiul în legitimă apărare", a adăugat purtătorul de cuvânt comunitar.

La finalul unei conferinţe internaţionale de susţinere a Ucrainei la care au participat luni la Paris circa 20 de şefi de stat şi de guvern, preşedintele Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state europene să trimită trupe în Ucraina, întrucât, a explicat el în timp ce trupele ruse înaintează în estul Ucrainei, "trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câştige acest război". O declaraţie asemănătoare a dat marţi şi premierul francez Gabriel Attal.

Primul care a vorbit despre această posibilitate, dar a dezaprobat-o, a fost premierul slovac Robert Fico. Acesta a declarat, înaintea reuniunii găzduite de Franţa, că potrivit documentului pregătitor al acesteia mai multe state membre ale UE şi ale NATO iau în considerare să trimită soldaţi în Ucraina prin înţelegeri bilaterale.

Reacţiile venite între timp din partea statelor membre în UE sau în NATO au fost toate negative, printre ţările care până în prezent au respins oficial această posibilitate numărându-se Republica Cehă, Polonia, Ungaria, Austria, Germania, Spania sau Italia. Şi Regatul Unit, unul din principalii susţinători ai Ucrainei, a anunţat că nu are în vedere vreo "desfăşurare pe scară extinsă" în Ucraina, în plus faţă de personalul limitat pe care l-a trimis deja acolo "pentru a susţine forţele armate ucrainene, în special pentru pregătirea medicală".

Posibilitatea trimiterii unor trupe occidentala în Ucraina "este o idee a lui Macron", a remarcat ministrul de externe italian Antonio Tajani. "Dar când vorbeşti despre trimiterea de trupe trebuie să fii foarte prudent, pentru că nu trebuie să facem oamenii să creadă că suntem în război cu Rusia", a explicat ministrul italian, potrivit agenţiei ANSA.

În opinia preşedintelui bulgar Rumen Radev, la conferinţa desfăşurată luni la Paris "a început testarea opiniei publice asupra trimiterii de trupe ale unor ţări" în Ucraina, întrucât "vedem că strategia de a obţine  victoria (împotriva Rusiei) pe câmpul de luptă prin mijloace militare nu a dat rezultatul dorit". Potrivit preşedintelui bulgar, acuzat de simpatii pro-ruse, trimiterea unor trupe combatante în Ucraina ar implica un risc ridicat de război mondial şi conflict nuclear.

Kremlinul ameninţă că trimiterea unor militari din NATO în Ucraina va declanşa un conflict între Rusia şi alianţă

Trimiterea în Ucraina a unor militari din state membre ale NATO ar însemna un conflict între Rusia şi alianţă, a avertizat marţi Kremlinul. Solicitat să comenteze declaraţiile liderului de la Paris, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a afirmat că, dacă s-ar ajunge ca soldaţi ai ţărilor din NATO să lupte în Ucraina, ar trebui să se discute despre caracterul inevitabil al unui conflict direct al alianţei nord-atlantice cu Rusia.

AFP consemnează şi aprecierea lui Peskov că trimiterea de trupe în Ucraina "nu ar fi în interesul" Occidentului şi că simpla menţionare a acestei posibilităţi este "un element nou foarte important" în război. Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, citat de Reuters, şi-a exprimat însă într-un comentariu scris părerea că declaraţia lui Macron "arată în primul rând conştientizarea riscului pentru Europa din partea unei Rusii agresive, militariste".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Franţa insistă: În Ucraina ar putea ajunge trupe occidentale în rol non-combat. NATO şi UE neagă oficial trimiterea soldaţilor