Tată și fiică, arestați în Olanda pentru că ar fi finanțat mişcarea Hamas cu peste 5 milioane de euro
Anchetatorii olandezi au arestat un bărbat şi pe fiica sa, suspectaţi că au trimis peste cinci milioane de euro mişcării islamiste palestiniene Hamas, încălcând astfel sancţiunile UE, transmite AFP.
De Redactia Observator la 27.06.2023, 10:00- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Bărbatul, în vârstă de 55 de ani, şi fiica sa, de 25 de ani, din Leidschendam, în apropiere de Haga, au fost arestaţi pe 22 iunie. Ei sunt suspectaţi de "finanţare pe scară largă" a Hamas, a precizat parchetul olandez. Anchetatorii au găsit sume mari de bani în timpul percheziţiilor efectuate într-o casă din Leidschendam şi la companie din Rotterdam şi au confiscat un sold bancar de aproximativ 750.000 de euro, au precizat aceştia, potrivit Agerpres.
Parchetul a arătat că "îi suspectează că au trimis bani, în jur de 5,5 milioane de euro, către grupuri legate de organizaţia Hamas".
Cei doi ar fi finanţat organizaţia Hamas
"De asemenea, ei sunt suspectaţi de participare la o organizaţie criminală al cărei scop este de a susţine financiar Hamas", a adăugat sursa citată.
- Israelul a bombardat un complex militar al Hamas în Fâșia Gaza, ca răspuns la o rachetă trasă de pe teritoriul...
- Israelul a lovit mai multe ținte Hamas în Fâșia Gaza. Atacurile vin după ce gruparea teroristă a lansat o...
- Tensiunile au reizbucnit: Riposta armatei israeliene, după atacurile cu rachetă lansate din Fâşia Gaza
Suspecţii ar fi fost implicaţi într-o fundaţie care a înlocuit o fostă organizaţie sancţionată care trimitea fonduri către Hamas, au precizat procurorii. Anchetatorii şi-au început cercetările după ce au fost raportate tranzacţii neobişnuite şi după ce ziarele au relatat despre un eveniment de strângere de fonduri în Europa pentru Hamas. Hamas, care controlează enclava Gaza, a fost inclusă pe lista teroristă a UE după atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA.
Confirmată de mai multe ori ulterior, această decizie a fost contestată în faţa Tribunalului UE, care în 2014 a dat câştig de cauză Hamas. A urmat o dezbatere juridică foarte tehnică, finalizată în vara anului 2017 cu anularea hotărârii din 2014 de către Curtea de Justiţie a UE (CJUE).