Antena LIVE

Tehnologie americană identificată în dronele iraniene folosite împotriva Ucrainei. Cum a reușit Iranul să facă rost de componente "sensibile"

Autoritățile din SUA investighează modul în care componente americane şi occidentale, inclusiv microelectronică de producţie americană, au ajuns în dronele de fabricaţie iraniană pe care Rusia le-a lansat în Ucraina, potrivit unor surse oficiale citate de CNN.

De la 22.12.2022, 08:41
Imagine ilustrativă Profimedia Images

SUA au impus restricţii dure în cazul exporturilor şi sancţiuni pentru a împiedica Iranul să obţină materiale de înaltă performanţă, dar au apărut dovezi care sugerează că Iranul găseşte pe piaţă tehnologie disponibilă. 

Luna trecută, organizaţia de investigaţie Conflict Armament Research, cu sediul în Marea Britanie, a examinat mai multe drone doborâte în Ucraina şi a constatat că 82% din componentele acestora au fost fabricate de companii cu sediul în SUA, multe dintre ele fiind produse chiar în ultimii doi ani. 

Organizaţia a ajuns la concluzia că dronele iraniene aveau "capacităţi tehnologice de nivel superior", inclusiv senzori de nivel tactic şi semiconductori proveniţi din afara Iranului, demonstrând că Teheranul "a reuşit să ocolească regimul actual de sancţiuni şi a adăugat mai multe capacităţi şi rezistenţă armelor sale".

Conflict Armament Research a constatat, de asemenea, că "mai mult de 70 de producători cu sediul în 13 ţări şi teritorii diferite" au produs componentele din dronele iraniene pe care le-au examinat. În octombrie, CNN a obţinut acces la o dronă care a fost doborâtă în Marea Neagră, în apropiere de Odesa, şi capturată de forţele ucrainene. S-a constatat că aceasta conţinea baterii japoneze, un motor austriac şi procesoare americane.

Pe acelaşi subiect

Ce rol joacă China în "problema dronelor"

Pe de altă parte, Iranul ar putea achiziţiona din China replici aproape exacte ale componentelor occidentale, potrivit unui studiu publicat luna trecută de Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională, cu sediul la Washington. "China joacă un rol mai important decât s-a evaluat anterior pentru a permite Iranului să fabrice şi să furnizeze drone forţelor ruseşti", se arată în raport. "Se pare că firmele chineze furnizează Iranului copii ale produselor occidentale pentru a produce drone de luptă UAV", menţionează documentul.

Printre componentele găsite în unele drone se numără procesoare fabricate de compania tehnologică Texas Instruments din Dallas, potrivit unei anchete a forţelor armate ucrainene şi unei surse care are informaţii despre ancheta desfăşurată de partea americană. De asemenea, dronele au un motor fabricat de o firmă austriacă deţinută de compania canadiană Bombardier Recreational Products.

Ambele companii au condamnat orice utilizare a tehnologiei lor în scopuri ilicite, însă implicarea aparent neintenţionată a acestora în industria iraniană de fabricare a dronelor subliniază modul în care produse ieftine destinate uzului civil pot fi uşor adaptate în scopuri militare şi, adesea, se află chiar în afara limitelor sancţiunilor şi regimului de control al exporturilor, notează CNN.  

În aceste condiţii, diverse agenţii de la Washington sunt implicate într-un grup operativ format la iniţiativa Casei Albe, inclusiv Pentagonul, Departamentul de Stat, Departamentul de Justiţie, Departamentul de Comerţ şi Trezoreria, iar un oficial a descris ancheta ca fiind o iniţiativă în care este nevoie ca toată lumea să facă tot ce poate.

Efortul este supervizat de Consiliul de Securitate Naţională al Casei Albe ca parte a unei abordări şi mai ample, "holistice", pentru a trata diversele probleme pe care le pune Iranul, de la reprimarea protestatarilor şi programul său nuclear până la rolul său tot mai pregnant în războiul din Ucraina, a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei.

Problema dronelor însă este deosebit de urgentă, iar investigaţia s-a intensificat în ultimele săptămâni pe fondul informaţiilor obţinute de SUA potrivit cărora Kremlinul se pregăteşte să-şi deschidă propria fabrică pentru producţia de drone, în interiorul Rusiei, ca parte a unui acord cu Iranul, au declarat oficialii americani citaţi de CNN. Iranul a început deja să transfere în Rusia schiţe şi componente de drone pentru a ajuta la producţia în această ţară, într-o extindere semnificativă a parteneriatului militar al celor două state. 

John Kirby, oficial al Consiliului Naţional de Securitate, a declarat presei la începutul acestei luni că SUA vor sancţiona trei companii ruseşti implicate în achiziţionarea şi utilizarea dronelor iraniene şi că "evaluează măsurile suplimentare care se pot lua în ceea ce priveşte controlul exporturilor, pentru a restricţiona accesul Iranului la tehnologii sensibile". 

Cum face Iranul rost de echipamente "sensibile"

O mare parte din această muncă a revenit grupului operativ format de Casa Albă, au declarat oficialii, iar printre primele sale sarcini a fost aceea de a notifica toate companiile americane ale căror componente au fost găsite în drone. Angajaţi ai Congresului informaţi cu privire la acest demers au declarat pentru CNN că speră ca grupul operativ să furnizeze legislatorilor o listă a companiilor americane ale căror echipamente au fost găsite în drone, într-un efort de a forţa o mai mare responsabilitate, prin îndemnarea companiilor de a-şi monitoriza mai atent lanţurile de aprovizionare.

De asemenea, grupul operativ trebuie să se coordoneze cu aliaţii străini, deoarece componentele utilizate în drone nu se limitează la cele produse de companiile americane. 

Casa Albă consideră că reuşeşte să comunice îndeajuns de bine aliaţilor amploarea problemei. Înaltul oficial al administraţiei a declarat pentru CNN că diplomaţia americană a obţinut "un consens internaţional larg şi profund, în creştere, cu privire la Iran, de la UE până la Canada, Australia şi Noua Zeelandă".

Nu există nicio dovadă că vreuna dintre companiile occidentale îşi exportă cu bună ştiinţă tehnologia pentru a fi folosită la drone, iar acesta este parţial motivul pentru care sarcina grupului operativ a fost atât de dificilă, au declarat oficialii.

Grupul de lucru are o sarcină dificilă în ceea ce priveşte urmărirea lanţurilor de aprovizionare pentru industria microelectronică, care se bazează în mare măsură pe distribuitori şi terţi care revând produsele. Microcipurile şi alte dispozitive de mici dimensiuni care au ajuns în atât de multe drone iraniene şi ruseşti nu sunt doar ieftine şi disponibile pe scară largă, ci şi uşor de ascuns. 

De asemenea, Iranul foloseşte companii-paravan pentru a cumpăra echipamente din SUA şi UE ce pot avea o dublă utilizare, cum ar fi motoarele austriece, pe care Teheranul le poate folosi apoi pentru a construi drone, potrivit Departamentului Trezoreriei, care a sancţionat mai multe dintre aceste companii în septembrie. 

Acest lucru face ca monitorizarea lanţului de aprovizionare să fie o provocare, deşi experţii spun că întreprinderile americane şi europene ar putea face mult mai mult pentru a urmări unde se duc produsele lor. 

"Companiile americane ar trebui să facă mult mai mult pentru a-şi urmări lanţurile de aprovizionare", a declarat Dmitri Alperovitch, fost director de tehnologie la firma de securitate cibernetică CrowdStrike. 

Punctul slab al politicii americane privind exporturile 

Urmărirea mai bună a vânzărilor ulterioare este un prim pas, a spus el, dar sarcina este, în mod cert, dificilă, deoarece multe dintre produsele acestor companii sunt  banale şi sunt disponibile în afara rafturilor şi online în scopuri civile.

În cele din urmă, neutralizarea unor companii iraniene de faţadă prin sancţiuni şi întreruperea aprovizionării acestora de la unele companii occidentale va fi ca "un joc de whack a mole", a spus Alperovitch, menţionând că acestea "pot găsi cu uşurinţă un alt furnizor".

El a adăugat că adevăratul "punct slab" al politicii americane în ceea ce priveşte controlul exporturilor este aplicarea legii - şi urmărirea penală a persoanelor specifice implicate în tranzacţiile ilicite. "Poţi să pui companii pe lista entităţilor sancţionate, dar dacă nu urmăreşti efectiv persoanele implicate, nu înseamnă mare lucru", a arătat expertul.

Ți-a plăcut acest articol?

bombardamente ucraina drone iran rusia
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Da

Nu

Nu ştiu cum

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Bani mulți de la stat pentru toți românii care au curte. Trebuie doar să...
Fanatik.ro
Publicat 19.05.2024
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 20 mai 2024. Gemenii vor avea discuții cu partenerul. Află...
CaTine
Publicat 19.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai...
Useit
Publicat 19.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Hello taste
Publicat 19.05.2024
Cum îl determini pe copil să coopereze
Deparinti
Publicat 19.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Medicool
Publicat 19.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024