Antena Meniu Search
x

Putin amenință din nou Ucraina, după vizita lui Zelenski în SUA. Șoigu anunţă o mobilizare fără precedent

Prima deplasare externă a lui Volodimir Zelenski de la începerea războiului nu a picat bine deloc Moscovei. Vladimir Putin a răspuns simbolic și a anunţat că armata sa va beneficia de un buget nelimitat, în timp ce ministrul rus al Apărării a anunţat o mobilizare fără precedent. Declaraţiile vin tocmai în contextul vizitei lui Volodimir Zelenski în Statele Unite. Reacţiile ruşilor au respectat tiparul din ultimul an. 

de Redactia Observator

la 22.12.2022, 08:09

Vezi și

Vizita în Statele Unite a fost anunţată, în cel mai voalat mod cu putinţă, chiar de Volodimir Zelenschi, în discursul susţinut după revenirea de pe frontul de est, unde s-a întâlnit cu soldaţii din Bahmut. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Luptătorii mi-au dat, astăzi, drapelul nostru și au cerut să-l înmânez celor ale căror decizii sunt foarte importante pentru Ucraina, pentru toți militarii noștri. Cu siguranță, o vom face. Cu siguranţă, vom persevera. Cu siguranţă, vom obține sprijinul necesar pentru Ucraina. 

La doar câteva ore după această înregistrare, liderul de la Kiev s-a urcat într-un tren care l-a dus în Polonia, de unde a fost preluat de o aeronavă militară a Statelor Unite. Abia acela a fost momentul în care Volodimir Zelenski a anunţat vizita peste Ocean, pe contul său de Twitter. Joe Biden a reacţionat la rândul său, exprimându-şi speranţa că va avea o călătorie agreabilă. De asemenea, preşedintele Statelor Unite a dat undă verde sistemului Patriot destinat Ucrainei, dar şi unui nou pachet de ajutoare militare. 

Rusia apelează la intimidare, după vizita lui Zelenski

Pe acelaşi subiect

Ca de obicei, Moscova a mizat pe cartea intimidării. 

Vladimir Putin, Președintele Rusiei: În viitorul apropiat, rachetele balistice intercontinentale Sarmat vor fi puse pentru prima dată în serviciu de luptă. La începutul lunii ianuarie a anului viitor, fregata "Amiral Gorshkov al Flotei Sovietice" va intra în serviciul de luptă cu cele mai noi sisteme de rachete hipersonice pe mare Zirkon. Nu avem restricții financiare. Țara, guvernul dă tot ce cere armata. Tot. 

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării: Trebuie să creștem dimensiunea forțelor armate până la 1,5 milioane de soldați, inclusiv 695.000 de voluntari. 

Ca să ajungă la aceste efective, Rusia şi-a închis graniţele pentru toţi bărbaţii cu vârste de până la 65 de ani. Din păcate, Vladimir Putin nu vede nimic în neregulă în faptul că-şi sacrifică oamenii pe front şi nici că trimite la moarte ucraineni nevinovaţi. 

Vladimir Putin, președintele Rusiei: Nu avem nimic să ne reproşăm. Spun asta cu deplină responsabilitate. 

În opinia preşedintelui rus, singura responsabilitate pentru războiul din Ucraina revine Statelor Unite şi NATO. 

China întoarce spatele Rusiei

Vladimir Putin, președintele Rusiei: Oponenții noștri strategici au avut ca obiectiv dezintegrarea și slăbirea, dezbinarea țării noastre, de-a lungul secolelor. Nu este nimic nou aici. Această țară este prea mare şi reprezintă o amenințare, cred ei, așa că trebuie să fie divizată în timp. 

Şi preşedintele Ungariei a lansat, la rândul său, propria teorie. Viktor Orban a declarat că Ucraina luptă doar pentru ea şi în niciun caz nu reprezintă un scut în calea avansării Moscovei în ţările Uniunii Europene, aşa cum a afirmat - în repetate rânduri - Volodimir Zelenski. 

Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei: Securitatea noastră nu este asigurată de Ucraina. Este asigurată de apartenența noastră la NATO și capacitatea de apărare a Ungariei. Rezultatul războiului din Ucraina nu are nicio influență asupra securității Ungariei. 

În acest timp, Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei, în prezent şef al Consiliului de Securitate, a plecat în China, pentru discuţii cu liderul de la Beijing. Nu a obţinut rezultatul dorit, pentru că Xi Jinping - care l-a avertizat pe Vladimir Putin să renunţe la ameninţările cu atacuri nucleare - a venit cu o altă recomandare. Preşedintele Chinei i-a transmis un mesaj sec omologului său rus, prin care îi cere să se controleze. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Putin amenință din nou Ucraina, după vizita lui Zelenski în SUA. Șoigu anunţă o mobilizare fără precedent