Antena Meniu Search
x

Cum poate Rusia să mai producă drone Orlan deşi e sancţionată de Occident. "Sunt ochii şi urechile armatei ruse"

Sutele de drone rusești Orlan care zboară în Ucraina continuă să fie fabricate de ruşi graţie unui lanț de aprovizionare care evită sancțiunile occidentale şi implică un birou sărăcăcios din Hong Kong și chiar o casă din suburbiile Floridei, SUA. Ancheta despre traseul global de aprovizionare care duce la dronele ucigașe ale Rusiei a fost publicată chiar cu o zi înainte ca UE să adopte al nouălea pachet de sancţiuni

de Redactia Observator

la 16.12.2022, 18:14

Cum poate Rusia să mai producă drone Orlan deşi e sancţionată de Occident. "Sunt ochii şi urechile armatei ruse"
Drone ruseşti Orlan - Profimedia

Cu toate că Occidentul a sancţionat compania rusă care produce dronele Orlan, folosite de Rusia în Ucraina, această companie continuă să lucreze graţie intermediarilor. Aceştia îi înlesnesc achiziţionarea din străinătate a pieselor de schimb necesare, arată o anchetă jurnalistică, citată de EFE şi Reuters. 

''Războiul din Ucraina durează deja de mai bine de nouă luni şi în tot acest timp compania producătoare de drone ruse achiziţionează piese de schimb occidentale'', a constatat ancheta realizată de portalul Vajniie Istorii, ziar independent rus cu sediul în Letonia, şi Institutul Britanic de Investigaţii pentru Apărare (RUSI).

Compania rusă Speţialni Tehnologhiceski Ţentr (STTs) ''este vizată de sancţiuni, de aceea nu poate cumpăra direct piese. Dar există intermediari în Statele Unite, China şi Rusia care îi permit să evite restricţiile'', au explicat investigatorii.

Traseul global care duce la dronele ucigașe ale Rusiei

Pe acelaşi subiect

''Dronele Orlan sunt ochii şi urechile armatei ruse. Permit localizarea militarilor şi a echipamentelor ucrainene şi calibrarea focului. Pot intercepta convorbiri, bruia semnalul telefoanelor mobile sau difuza mesaje de propagandă'', a declarat expertul militar rus Kiril Mihailov. Un alt expert menţionat în anchetă, Pavel Luzin, a afirmat că, înainte de începerea ''campaniei militare'' în Ucraina, Rusia dispunea de circa 1.500 de drone de acest tip, fabricate în ţară în 2010 sau 2011.

Potrivit RUSI, în fabricarea acestor drone se folosesc componente de la companiile americane Altera, Xilinx, Texas Instruments, Microchip Technology, Analog Devices, Linear Technology, de la cele europene STMicroelectronics şi NXP Semiconductors, şi de la cele nipone Renesas Electronics şi Saito Seisakusho.

Vajniie Istorii a descoperit că fabrica rusă achiziţionează o parte din componentele necesare pentru producerea dronelor Orlan de pe piaţa digitală rusă de echipament electronic Citylink, de unde a cumpărat mărfuri în valoare de 300 de milioane de ruble (4,64 milioane de dolari) în primele cinci luni ale acestui an.

Companiile care ajută Rusia să fenteze sancţiunile

Totuşi, potrivit autorilor investigaţiei, principalul furnizor este compania rusă SMT-Ilogic, cu toate că reprezentanţii acestei companii care fabrică drone au dezminţit pentru Vajniie Istorii orice legătură cu STTs.

''SMT-Ilogic se prezintă drept unul dintre principalii furnizori de echipament electronic şi componente din Rusia. Din 2017, compania a importat în Rusia mărfuri în valoare de circa 70 de milioane de dolari'', au dezvăluit investigatorii, care au precizat că grosul livrărilor provine din China.

După cum relatează Vajniie Istorii, STTs este principalul client al SMT-Ilogic şi câştigurile pe care le aduce acestei companii reprezintă aproape 80% din câştigurile totale. Investigatorii au dezvăluit legături între ambele companii, care dovedesc că SMT-Ilogic a fost creată de STTs în 2015, la scurt timp după anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea şi după primele sancţiuni ale Occidentului împotriva Rusiei.

În afara intermediarului rus, STTs mai are un presupus intermediar în Hong Kong, compania Asia Pacific Links, care, din 2017 şi până în prezent, a livrat mărfuri în valoare de 12 milioane de dolari. Jumătate din aceste mărfuri au fost achiziţionate în ultimele nouă luni şi jumătate, adică de la începerea invaziei ruse în Ucraina. Conform înregistrărilor vamale și financiare ruse, Asia Pacific Links aduce în Rusia microcipuri de la producători americani.

Proprietarul Asia Pacific, Anton Trofimov, este un rus care a absolvit o universitate chineză, are alte afaceri în China, precum și o companie în Toronto, Canada. Biroul companiei Asia Pacific este situat într-o clădire sărăcăcioasă de pe o alee lăturalnică din districtul de afaceri al Hong Kong-ului, scrie Reuters.

Ancheta numeşte şi un presupus intermediar american, compania Ik Tech, cu sediul în Florida şi care între 2018-2021 a livrat componente în valoare de 2,2 milioane de dolari. Este condusă de un rus cu cetăţenie americană, Igor Kazhda, în vârstă de 41 de ani. ''Printre mărfurile achiziţionate existau aproape 1.400 de procesoare GUM3703FEBY produse de Gumstix, identice cu cele găsite în Ucraina în dronele ruse Orlan'', au menţionat autorii investigaţiei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Cum poate Rusia să mai producă drone Orlan deşi e sancţionată de Occident. "Sunt ochii şi urechile armatei ruse"