Tensiune maximă la graniţa dintre Serbia şi Kosovo: focuri de armă şi sirene de antiaeriană. Forţele NATO, din care fac parte şi militari români, pregătite să intervină
Tensiunea a fost maximă, ieri, la frontiera dintre Serbia şi Kosovo. Sirenele alarmei antiaeriene au sunat mai multe ore şi s-au auzit şi focuri de armă, dar nimeni nu a fost rănit. Guvernul din Kosovo anunţase că, de astăzi, nu va mai recunoaşte numerele de înmatriculare emise în Serbia pe care etnicii sârbi din nordul provinciei le folosesc şi acum. În replică, sârbii au blocat, ca protest, câteva şosele şi puncte de trecere a frontierei. Poliţia din Kosovo a trimis trupe în zonă iar preşedintele Serbiei a acuzat conducerea de la Priştina că plănuieşte o acţiune armată împotriva etnicilor sârbi. Forţa de pace a NATO din Kosovo, din care fac parte şi militari români, s-a declarat gata să intervină. Până la urmă, spiritele s-au calmat după ce, la intervenţia ambasadorului american, guvernul kosovar a amânat cu o lună decizia cu privire la numerele maşinilor.
De Redactia Observator la 01.08.2022, 08:10Guvernul kosovar a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia care au provocat tensiuni duminică în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade şi trase focuri de armă asupra poliţiei, notează AFP, citat de Agerpres. Amânarea a fost anunţată într-un comunicat al guvernului la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier. Noile reguli, care urmau să intre în vigoare luni, prevăd că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară. Pe de altă parte, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.
Premierul Albin Kurti a precizat la sfârşitul săptămânii că este o măsură de reciprocitate, în măsura în care Serbia - care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008 - cere acelaşi lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său. Aceste măsuri au suscitat puternice tensiuni duminică în nordul Kosovo unde trăieşte o minoritate sârbă. Poliţia kosovară a declarat că a fost ţinta unor focuri de armă, fără să se înregistreze răniţi, şi au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia.
Cele două puncte de trecere a frontierei au fost închise circulaţiei. În comunicatul său, guvernul kosovar a cerut ca "toate baricadele să fie ridicate şi libertatea deplină de mişcare restabilită" luni. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a salutat decizia Pristinei într-un tweet duminică seară, lansând un apel la "ridicarea imediată a tuturor blocajelor rutiere". Duminică seară, sute de sârbi kosovari au blocat cu camioane, cisterne şi alte vehicule grele drumurile care duc la punctele de trecere Jarinje şi Brnjak, potrivit unui corespondent al AFP la faţa locului.
Sârbii kosovari nu recunosc autoritatea Pristinei, nici independenţa Kosovo şi rămân loiali Belgradului de care depind financiar. Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat duminică într-o discurs adresat naţiunii că situaţia din Kosovo "nu a fost niciodată mai complexă" pentru Serbia şi sârbii care trăiesc acolo. "Atmosfera este aproape de fierbere", a afirmat Aleksandar Vucic, adăugând că "Serbia va câştiga" dacă sârbii sunt atacaţi.
- Avionul cu 11 tone de armament prăbușit în Grecia nu are legătură cu războiul din Ucraina. Cadavrele...
- Război Rusia - Ucraina, ziua 155 LIVE TEXT. Bătălia pentru Herson capătă amploare. Putin a pierdut jumătate din...
- Exerciții militare NATO în spațiul aerian al României. Aeronave de luptă româneşti şi aliate, zbor la...
La rândul său, Albin Kurti l-a acuzat pe şeful statului sârb că declanşează "tulburări". "Următoarele ore, zile şi săptămâni pot fi dificile şi problematice", a scris pe Facebook premierul kosovar. În septembrie, nordul Kosovo a fost scena unor tensiuni puternice, după decizia Pristinei de a interzice plăcuţele de înmatriculare sârbe pe teritoriul său, marcate de manifestaţii zilnice şi blocarea traficului la cele două puncte de frontieră.
Misiunea NATO din Kosovo anunţă că este gata să intervină "dacă stabilitatea este ameninţată"
Misiunea NATO în Kosovo (KFOR) a precizat, într-un comunicat de presă publicat duminică noaptea, că este "gata să intervină dacă stabilitatea este ameninţată", după ce poliţia din Kosovo a declarat duminică că a fost atacată în nord, unde au fost ridicate baricade pe drumuri, notează Mediafax. "Misiunea noastră este pe deplin concentrată pe punerea în aplicare zilnică a mandatului său ONU pentru a asigura un mediu sigur şi securizat şi pentru a facilita libertatea de circulaţie pentru toţi locuitorii din Kosovo", se precizează în document.
Poliţia kosovară a declarat duminică că a fost ţinta unor atacuri în care s-au folosit arme de foc în nord, unde au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia, în semn de protest faţă de politica de frontieră a guvernului. Împuşcăturile nu au provocat răniţi, a precizat poliţia într-un comunicat. Ambele puncte de trecere au fost închise traficului. Sirenele de raid aerian au răsunat timp de mai bine de trei ore în micul oraş Mitrovica de Nord, locuit în principal de sârbi.
Pentru a calma situaţia, Guvernul din Kosovo a amânat punerea în aplicare a unei decizii care i-ar fi obligat pe sârbii din nordul ţării să solicite plăcuţe de înmatriculare auto emise de instituţiile de la Pristina, din cauza tensiunilor dintre poliţie şi comunităţile locale care au pus blocaje rutiere.