Antena Meniu Search
x

Avionul cu 11 tone de armament prăbușit în Grecia nu are legătură cu războiul din Ucraina. Cadavrele echipajului, recuperate

Militarii greci au recuperat cele opt corpuri neînsufleţite ale membrilor echipajului din avionul prăbuşit duminică în nordul ţării. Geniştii au analizat substanţa albă răspândită la locul accidentului şi au stabilit că NU este nici radioactivă, nici toxică. Avionul transporta peste 11 tone de muniţii produse în Serbia, ce urmau să fie livrate în Bangladesh. El aparţinea unei companii din Ucraina, dar accidentul nu are nicio legătură cu războiul din această ţară. 

de Redactia Observator

la 18.07.2022, 13:55

Avionul cu 11 tone de armament prăbușit în Grecia nu are legătură cu războiul din Ucraina, anunță Serbia. Cadavrele echipajului, recuperate
Avionul cu 11 tone de armament prăbușit în Grecia nu are legătură cu războiul din Ucraina, anunță Serbia. Cadavrele echipajului, recuperate - Profimedia

Serbia a confirmat duminică decesul celor opt membri ai echipajului avionului cargo care s-a prăbuşit în nordul Greciei sâmbătă seară, după ce decolase din oraşul sârb Nis,relatează AFP.

Confirmarea a fost făcută de către ministrul sârb al apărării Nebojsa Stefanovic.  Acesta a adăugat că avionul transporta aproximativ 11 tone de armament, în special proiectile de mortier, cu destinaţia Bangladesh. Exportatorul era compania privată sârbă Valir.

Duminică dimineaţă, postul public de televiziune grec ERT a anunţat că toţi cei opt membri ai echipajului avionului cargo care s-a prăbuşit sâmbătă seară lângă localitatea Paleochori Kavalas, din nordul Greciei, şi-au pierdut viaţa. Aparatul de zbor, un Antonov An-12, aparţinea companiei ucrainene Meridian. Martorii au povestit că au văzut o minge de foc pe cer și au auzit explozii timp de două ore după prăbușire. 

”În privinţa identităţii membrilor echipajului, cred că sunt şi ucraineni, dar nu dispunem de informaţii confirmate pe acest subiect; ei nu sunt sârbi”, a precizat Stefanovic într-o conferinţă de presă.

Pe acelaşi subiect

Avionul decolase de pe aeroportul din Nis sâmbătă în jurul orei locale 20:40. Ministrul sârb a insistat pe faptul că este vorba despre o tranzacţie încheiată cu Ministerul Apărării din Bangladesh ”în acord cu regulile internaţionale”.

"Din păcate, unele media au făcut speculaţii legate de faptul că acest zbor ar transporta armament cu destinaţia Ucraina, ceea ce este complet fals", a subliniat Nebojsa Stefanovic. El a explicat că începând din 2016 Serbia nu a dat nicio autorizaţie pentru vreun export de arme către Ucraina sau către Rusia.

Avionul cargo s-a prăbuşit sâmbătă seară în apropiere de localitatea Paleochori Kavalas. Mai mulţi martori au văzut avionul în flăcări şi au auzit explozii timp de 2 ore după prăbușire relatează AP. Conform presei elene, pilotul a raportat probleme la motor şi a cerut autorizarea aterizării de urgenţă pe aeroportul din Kavala, însă aparatul de zbor nu a reuşit să facă această manevră şi s-a prăbuşit la aproximativ 40 de kilometri de aeroport.

În cădere avionul a distrus mai mulţi stâlpi de electricitate, satele din zonă rămânând temporar fără energie electrică. Ruta de zbor detaliată pe Flightradar24 a arătat că avionul ajunsese în zona peninsulei Halkidiki înainte de a se întoarce şi a se îndrepta spre Kavala.

Ca măsură de precauție din cauza mirosului puternic care emana de la locul accidentului, autoritățile au transmis locuitorilor din cele mai apropiate două localități de locul accidentului să țină ferestrele închise toată noaptea și să poarte măști.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Avionul cu 11 tone de armament prăbușit în Grecia nu are legătură cu războiul din Ucraina. Cadavrele echipajului, recuperate