Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 155 LIVE TEXT. Bătălia pentru Herson capătă amploare. Putin a pierdut jumătate din trupele pregătite pentru invazie, susțin americanii

Război Rusia - Ucraina, ziua 155. O hartă care prezintă reîmpărţirea Europei, într-un scenariu ideal pentru Federaţia Rusă, stârneşte noi controverse. Conform desenului publicat chiar de fostul președinte rus Dmitri Medvedev, pe contul său de Telegram, teritoriul Ucrainei s-ar limita doar la regiunea Kiev, restul fiind sub administrarea Rusiei, a Poloniei, României și Ungariei. Între timp ucrainenii continuă lupta, după 155 de zile de război şi au trecut la o contraofensivă puternică, pentru a recupera teritoriile ocupate de ruşi. 

de Redactia Observator

la 28.07.2022, 23:06

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

Update 22:50 Estonia blochează vizele de studiu pentru cetățenii ruși

Estonia a declarat joi că îi va împiedica pe cetăţenii ruşi să obţină permise de şedere temporară sau vize de studiu în republica baltică. "Menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei este esenţială pentru a asigura o presiune neîncetată asupra acestei ţări", a declarat ministrul afacerilor externe, Urmas Reinsalu, într-un comunicat citat de Agerpres.

"Dacă sancţiunile contribuie la oprirea agresiunii ruse, va urma un efect pozitiv asupra propriei noastre securităţi", a adăugat el.

Pe acelaşi subiect

Autorităţile estone au mai atenţionat că angajarea pe termen scurt de cetăţeni ruşi şi belaruşi titulari ai unui permis de şedere legal emis de un alt stat membru al UE nu va mai fi autorizată.

Urmas Reinsalu a precizat că această măsură suplimentară vizează să garanteze că cetăţenii ruşi şi belaruşi nu pot eluda sancţiunile obţinând o viză pe termen scurt pentru un alt stat.

Update 19:50 Jumătate din armata pregătită de Vladimir Putin pentru invazia Ucrainei, eliminată în doar cinci luni de război

Oficialii americani au transmis să numărul soldaţilor din armata rusă care au fost răniţi sau ucişi în Ucraina se apropie de 75.000 şi asta în doar cinci luni de conflict. Asta înseamnă că Vladimir Putin a pierdut jumătate din trupele care se aflau la granița cu Ucraina înainte de invazie, estimările occidentalilor variind între 150.000 și 190.000. Detalii aici.

Update 17:30 Două submarine și o fregată din Turcia au intrat în Marea Neagră. Ucraina anunță deschiderea coridoarelor pentru exportul de cereale

Anunțul că navele Turciei au intrat în Marea Neagră a fost făcut de purtătorul de cuvânt al administrației militare din Odessa. Trebuie subliniat că această informație a fost publicată odată cu detaliile despre deschiderea coridoarelor pentru exportul cerealelor din Ucraina, notează Ukrinform.

Potrivit purtătorului de cuvânt, după ce rutele navelor sunt convenite, caravanele cu cereale vor naviga în Marea Neagră. Mai mult, fiecare dintre caravane va avea o așa-numita "navă conducătoare", care va merge în față, de-a lungul șenalului navigabil desemnat.

Bratchuk a subliniat că, în zilele următoare, prima dintre aceste caravane se va îndrepta de coasta ucraineană pentru a ajunge într-un port străin.

Update 16:50 Cinci persoane moarte și 25 rănite într-un atac rusesc cu rachete asupra orașului Kirovohrad

Rachetele rusești au lovit hangarele unei întreprinderi de aviație din Kirovohrad, omorând cinci și rănind cel puțin 25 de persoane, potrivit șefului administrației regionale, Andriy Raikovici. Printre răniți se numără și personal militar, notează The Guardian.

"Cinci persoane au fost ucise în urma unui atac cu rachete care a avut loc în Kirovohrad , la ora 12:22. Alte 25 de persoane au fost rănite, dintre care 12 sunt militari și 13 civili", a declarat Raikovych.

Update 16:15 Reacția MAE după ce Medvedev a publicat o hartă în care Ucraina e împărțită între România, Polonia, Ungaria și Rusia

Ministerul Afacerilor Externe a respins ferm, joi, demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care a publicat pe o reţea de socializare "o hartă care atribuie, în mod fantezist, teritorii ale Ucrainei României şi altor state vecine Ucrainei". Detalii aici.

UPDATE 15:00 - Armata ucraineană: ”Succes parțial” pentru forțele ruse în  Donețk

Forțele ruse au făcut noi progrese în regiunea Donețk, unde bombardează de câteva săptămâni la sud de orașul Bakhmut, potrivit armatei ucrainene, scrie Mediafax.

Statul Major al armatei ucrainene a declarat joi că forțele ruse încearcă să avanseze spre Bakhmut dinspre sud și est. Forțele ruse au avut un ”succes parțial” în direcția Vidrodzhennia-Vershyna, s-au stablit la sud-est de localitatea Vershyna, se arată în comunicarea armatei ucrainene.

Vershyna se află la aproximativ 10 kilometri sud-est de Bakhmut. La începutul acestei săptămâni, rușii au cucerit un alt sat din apropiere Novouhankse și o centrală electrică. Cu toate acestea, Statul Major susține că au fost respinse atacuri din alte patru direcții diferite către Bakhmut.

Rușii au bombardat mai multe așezări la nord de Slaviansk pentru a distruge apărarea ucraineană și pentru a avansa. Două astfel de atacuri încercate miercuri au fost respinse.Statul Major a mai spus că Rusia folosește drone pentru a stabili pozițiile trupelor ucrainene, iar artileria rusă continuă să tragă asupra așezărilor din jurul orașului de Harkov, nord-estul țării.

Statul Major a evaluat că Rusia își concentra eforturile principale pentru a ”stabili controlul deplin asupra teritoriilor Lugansk și Donețk” și pentru a păstra în sud Hersonul capturat și părți din Harkov, Zaporijie și Nikolaiev.

UPDATE 14:00 - Ucraina: Bază militară, devastată de rachetele ruşilor, în apropiere de Kiev

Rachete de croazieră ruse au vizat joi o bază militară situată în apropiere de Kiev, distrugând-o parţial, a anunţat Statul Major ucrainean, citat de AFP, scrie Agerpres.

"În jurul orei 05:00 dimineaţa, inamicul a lansat un atac trăgând şase rachete de croazieră Kalibr asupra unei unităţi militare din Liutej, în regiunea Kiev", a declarat presei Oleksii Gromov, un înalt responsabil al Statului Major ucrainean.

O clădire de la această bază a fost distrusă, iar alte două avariate, a specificat el, adăugând că una din cele şase rachete a fost doborâtă de antiaeriana ucraineană.

Rachetele au fost trase dinspre Crimeea, peninsula anexată în 2014 de Moscova, a indicat acelaşi înalt responsabil militar ucrainean. Potrivit Ukrinform, rachetele au fost lansate din Marea Neagră din zona Capului Fiolent.

UPDATE 13:00 - Rusia anunţă că a arestat 21 de ”complici” care îi ajutau pe ucraineni să atace în Herson şi Zaporojie. Mii de soldaţi ruşi, izolaţi şi vulnerabili

Forţele de ocupaţie ruse au anunţat, joi, arestarea a douăzeci şi unu de ”complici” ai armatei ucrainene în regiunile ocupate Herson şi  Zaporojie, din sudul Ucrainei, în contextul unei contraofensive ucrainene în această zonă, relatează AFP.

UPDATE 12:50 - Separatiştii proruşi anunţă că patru civili au fost ucişi în bombardamente în estul Ucrainei

Separatiştii susţinuţi de Rusia din regiunea Doneţk în estul Ucrainei au anunţat joi că patru civili au fost ucişi în bombardamente ucrainene în ziua precedentă, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit unui mesaj postat pe un canal oficial al separatiştilor pe Telegram, patru persoane au fost ucise şi alte 11 rănite între orele locale 8.00 miercuri şi 8.00 joi.

Reuters nu a putut verifica rapoartele de pe câmpul de luptă.

Oraşul Doneţk este controlat de separatiştii proruşi din 2014. Forţele ucrainene continuă să deţină poziţii la periferia oraşului.

Autorităţile separatiste au acuzat Ucraina de bombardarea oraşului Doneţk de mai multe ori, inclusiv a unei staţii de autobuz mai devreme în această lună, aminteşte Reuters.

UPDATE 12:00 - Liderul pro-rușilor din Doneţk vrea ca Rusia să cucerească întreaga Ucraină

Liderul separatiştilor proruşi din regiunea ucraineană Doneţk a îndemnat miercuri Rusia să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei, inclusiv capitala Kiev, afirmând că principalele oraşe din această ţară sunt ruse, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Astăzi, a venit timpul să eliberăm oraşele ruse, fondate de ruşi: Kiev, Cernihiv, Poltava, Odesa, Dniepr, Harkov, Zaporojie, Luţk", a scris Denis Puşilin pe Telegram, cu ocazia aniversării eliberării de către sovietici a oraşului Brest din Belarus după ocupaţia nazistă.

UPDATE 11:40 - Contraofensiva ucraineană la Herson ia amploare, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit

”Forțele lor au stabilit foarte probabil un cap de pod la sud de râul Inguleț, care formează granița de nord a Hersonului ocupat de ruși.

Ucraina și-a folosit noua artilerie cu rază lungă de acțiune pentru a deteriora cel puțin trei dintre podurile de peste râul Nipru pe care Rusia se bazează pentru a trimite în zonele aflate sub controlul său.

Unul dintre acestea, podul Antonov, lung de 1000 de metri din apropierea orașului Herson, a fost avariat săptămâna trecută. Ucraina l-a lovit din nou pe 27 iulie 2022 și este foarte probabil ca trecerea să nu mai poate fi realizată.

Armata 49 a Rusiei este staționată pe malul de vest al Niprului și acum pare extrem de vulnerabilă.

În mod similar, orașul Herson, cel mai important centru ocupat de Rusia, este acum practic separat de celelalte teritorii ocupate. Pierderea sa ar submina grav încercările Rusiei de a prezenta ocupația ca un succes”, spun britanicii 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Și Institutul pentru studiul războiului din SUA (ISW), apreciază în ultima sa analiză că mașinile nu mai pot traversa pe podul Antonov, lovit miercuri pentru a treia oară în ultimele zile cu sisteme HIMARS. Chiar dacă structura podului nu pare afectată, lucru confirmat de ruși, imaginile arată că terasamentul a fost distrus iar podul a fost închis circulației rutiere, putând fi traversat doar de oameni. O eventuală reparație a podului ar dura ceva vreme. Rușii au anunșat miercuri că armata  va instala pontoane şi poduri militare pentru a permite traversarea fluviului.

UPDATE 11:30 - Rachete lansate din Belarus au lovit regiunea Cernihiv, potrivit ucrainenilor

Potrivit oficialilor ucraineni, se pare că peste zece rachete lansate din Belarus au lovit regiunea Cernihiv în această dimineață, scrie The Guardian.

Guvernatorul regional Viacheslav Chaus a declarat că „mai mult de zece” rachete au fost lansate de pe teritoriul Belarusului, lovind zona Goncharivska în jurul orei 5 dimineața. Într-o actualizare Telegram postată în această dimineață, el a spus: "Astăzi ne-am trezit cu toții foarte devreme și această trezire a fost foarte deranjantă, am auzit explozii. După ora 5 dimineața, lansări de rachete pe scară largă de pe teritoriul Belarusului. Există informații preliminare despre o lovitură în apropiere de Goncharivska”

Chaus a refuzat să spună unde au avut loc exploziile, invocând motive de securitate.

UPDATE 11:05 -  Ruşii îşi concentrează forţele în estul Ucrainei

Rusia continuă să-şi concentreze eforturile militare în Donbas (est) pe lângă menţinerea controlului asupra districtelor capturate în sudul Ucrainei, menţionează joi Statul Major ucrainean într-un nou buletin informativ despre situaţia de pe front, potrivit EFE, scrie Agerpres.

Moscova îşi concentrează principalele eforturi pe stabilirea unui control total asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk (est), pe menţinerea controlului asupra regiunii Herson (sud) şi asupra unor zone din regiunile Harkov (nord-est) şi Zaporojie (sud), unde a trimis unităţi suplimentare, ţinând sub presiune Nikolaev (Mikolaiv), conform aceleiaşi informări, citate de Ukrinform.

Forţele ruse, potrivit înaltului comandament ucrainean, încearcă să creeze condiţii favorabile pentru reluarea ofensivei şi blocarea comunicaţiilor maritime ale Ucrainei în Marea Neagră.

În ultima sa analiză, Institutul pentru studiul războiului din SUA (ISW) apreciază că forţele ruse sunt la ora actuală capabile să ducă doar două operaţiuni ofensive semnificative în Ucraina - să încerce să captureze Siversk şi să avanseze spre Bahmut, ambele localităţi aflându-se în regiunea Doneţk.

Conform ISW, forţele ruse au angajat suficiente resurse pentru a duce atacuri la sol aproape zilnic şi să preia controlul asupra unui teritoriu pe cele două axe, dar nu s-au dovedit capabile să menţină acelaşi ritm operaţional ofensiv sau să realizeze câştiguri teritoriale în alte părţi ale Ucrainei.

La rândul său, Statul Major ucrainean afirmă că "în direcţia Bahmut, forţele inamice încearcă să-şi îmbunătăţească poziţia tactică, dar soldaţii ucraineni au respins atacurile în direcţiile Klinovo-Bahmut şi Mironovski-Semigorie, forţându-i pe invadatori să se retragă".

Înaltul comandament ucrainean recunoaşte că forţele ruse au obţinut un succes parţial în direcţia Vidrodjenia-Verşina şi îşi întăresc poziţiile la sud-est de aşezarea Verşina.

Rusia continuă să efectueze atacuri aeriene şi cu rachete împotriva Ucrainei, inclusiv din Belarus, iar artileria rusă a lansat joi în zorii zilei bombardamente asupra regiunii Harkov (nord-est).

Institutul pentru studiul războiului din SUA semnalează totodată "confruntări la sol" la nord de oraşul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina.

UPDATE 10:40 - Tancurile petroliere second-hand au devenit un produs la mare căutare din cauza războiului din Ucraina

Invadarea Ucrainei de către Rusia a provocat o creştere explozivă pe un segment al pieţei de transporturi navale, în condiţiile în care creşterea tarifelor pentru utilizarea tancurilor petroliere a determinat companiile să se grăbească să cumpere astfel de nave în loc să le închirieze, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Restricţiile comerciale impuse Moscovei au modificat livrările globale de carburanţi, blocând mai multe nave pe rutele lungi. Asta a dus la diminuarea ofertei de tancuri petroliere, majorând tarifele de transport şi generând interes pentru navele second-hand. În condiţiile în care cererea a depăşit cu mult oferta, şi având în vedere că durează în medie trei ani pentru a intra în posesia unui nou tanc petrolier, cumpărătorii au fost dispuşi să plătească preţuri semnificativ mai mari pentru aşa-numitele "clean tankers", tancuri petroliere utilizate la transportul de produse rafinate, susţin brokerii consultaţi de Bloomberg.

În total, 184 de tancuri petroliere utilizate la transportul de produse rafinate, cu o valoare de 3,79 miliarde de dolari, au fost vândute în ultimele şapte luni, arată datele culese de VesselsValue. Este vorba de cea mai mare valoare şi cel mai ridicat număr de tranzacţii din ultimii cinci ani.

UPDATE 09:40 - SUA nu vor publica ofertele făcute Rusiei pentru eliberarea a doi cetăţeni americani

Guvernul Statelor Unite nu va face publice detaliile despre oferta pe care a făcut-o pentru eliberarea a doi cetăţeni americani reţinuţi în Rusia, relatează joi DPA, potrivit Agerpres.

SUA au făcut o "ofertă substanţială" pentru eliberarea lui Paul Whelan şi a vedetei de baschet Brittney Griner, a precizat miercuri purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.

Secretarul de stat Antony Blinken a dezvăluit anterior că Statele Unite au înaintat o propunere Moscovei în urmă cu câteva săptămâni care de atunci este în discuţie.

"Evident că nu vom putea împărtăşi mai mult public despre acest caz", a spus Kirby.

"Sunt sigur că aveţi cu toţii întrebări despre cum arată asta. Dar mai sunt sigur şi că puteţi înţelege cu toţii că nu ne va ajuta să-i aducem acasă dacă negociem în public", a adăugat el.

UPDATE 08:00 - Fanii lui Fenerbahce au scandat numele lui Putin pentru a-i enerva pe ucrainenii de la Dinamo Kiev.

Fanii lui Fenerbahce au creat o atmosferă incendiară şi au făcut tot posibilul pentru ca echipa lor să se califice. Suporterii turci au mers însă dincolo de orice limite şi, nemulţumiţi de scor, au început să scandeze numele preşedintelui Rusiei Vladimir Putin care în urmă cu mai bine de 5 luni dădea ordinul de invadare a Ucrainei.

Turcii au început aceste scandări revoltătoare imediat după golul lui Vitaliy Buyalskyi din minutul 57. Primii care au reacţionat în urma acestui moment scandalos au fost tot turcii, cei care au urmărit meciul din faţa televizoarelor. "Fanii lui Fenerbahce au adăugat un lucru nou la lunga tradiție de mizerii. Îl sprijină pe Putin, cel care a comis un masacru în Ucraina și care a ucis 33 de soldați turci în Siria. E punctul de minim istoric pentru fotbalul din Turcia", a scris un fan turc pe reţelele de socializare. "Mi-e rușine că trăiesc în aceeași țară cu susținătorii lui Fenerbahce. Mii de oameni au strigat numele lui Putin în timpul unui meci", a scris un alt suporter.

UPDATE 07:00 - Rusia preia controlul asupra celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina şi îşi redesfăşoară trupele spre sud

Forţele ruse au preluat controlul asupra celei de-a doua mari centrale electrice din Ucraina şi fac o "redesfăşurare masivă" de trupe în trei regiuni din sud, a afirmat un consilier prezidenţial ucrainean, în contextul aşteptărilor la o contra-ofensivă a Ucrainei, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Forţele sprijinite de Rusia au declarat miercuri că au capturat intactă centrala electrică Vuhlehirsk, care datează din perioada sovietică şi este alimentată cu cărbune, în ceea ce reprezintă primul câştig semnificativ al Moscovei în mai bine de trei săptămâni.

Oleksei Arestovici, un consilier al preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, a confirmat capturarea centralei din estul regiuniii Doneţk, dar a spus că este doar "un avantaj tactic micuţ" pentru Rusia.

Redesfăşurarea de trupe ruseşti în sud pare să fie o schimbare de la ofensivă la apărare strategică, a adăugat el, trupele fiind trimise spre zonele Melitopol, Zaporojie şi Herson.

Ucraina a arătat clar că intenţionează să recâştige oraşul Herson, din sud, care a căzut în mâinile Rusiei în primele zile ale războiului.

Oleksei Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a scris anterior pe Twitter că Rusia concentrează "numărul maxim de trupe" în direcţia Herson, dar nu a oferit detalii.

Forţele ucrainene din sud au afirmat că au ucis 66 de inamici şi au distrus trei tancuri şi două depozite de armament în ultimele 24 de ore. Forţele ruse au atacat oraşul Mikolaiv cu lansatoare de rachete multiple, au mai spus acestea.

UPDATE 07:00 - Zelenski: În fiecare săptămână, ne întărim statul, în fiecare săptămână facem lucruri care ne aduc mai aproape de UE

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că ucrainenii fac totul pentru a se asigura că forţele de ocupaţie nu au "oportunităţi logistice", referindu-se la avarierea podului Antonivsky din Herson. "În fiecare săptămână, ne întărim statul, în fiecare săptămână facem lucruri care ne aduc mai aproape de Uniunea Europeană şi în fiecare săptămână asigurăm forţe suplimentare pentru a înfrunta Rusia", subliniază el, potrivit news.ro.

Zelenski s-a referit, în mesajul video de miercuri noapte, la podul Antonivsky din Herson - avariat în urma atacurilor cu rachetă ucrainene - şi la altele din regiune.

"Desigur, toate vor fi reconstruite, dar de către noi. Facem totul pentru a ne asigura că ocupanţii nu au oportunităţi logistice pe pământul nostru. Orice planuri ar avea, noi le vom strica. Şi ne vom elibera teritoriul prin mijloace militare, diplomatice şi de orice alt fel, până vom ajunge la graniţele legale ale Ucrainei", a afirmat preşedintele ucrainean.

El a adăugat că Ucraina se pregăteşte să crească exportul de electricitate pentru consumatorii din Uniunea Europeană.

UPDATE 07:00 - Zelenski, despre noul procuror general al Ucrainei: O persoană cinstită, profesionistă, ştie cum să lucreze sistematic

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă că noul procuror general al Ucrainei, Andrii Kostin, este "o persoană cinstită, profesionistă", care "ştie cum să lucreze sistematic". "Societatea consideră că asigurarea tuturor celor necesare pentru ca Rusia să fie făcută responsabilă pentru război este una dintre cele mai importante sarcini ale sale", adaugă el, potrivit news.ro.

Zelenski a vorbit, în mesajul video transmis miercuri noapte, şi despre numirea de către Parlamentul ucrainean a noului procuror general, Andrii Kostin.

"Este o persoană cinstită, profesionistă, el ştie cum să lucreze sistematic. Societatea consideră că asigurarea tuturor celor necesare pentru ca Rusia să fie făcută responsabilă pentru război este una dintre cele mai importante sarcini ale sale. Aceasta înseamnă cooperare cu Curtea Penală Internaţională, cu statele partenere care ajută la identificarea unor vinovaţi anume printre militarii ruşi; aceasta înseamnă înregistrarea faptelor crimelor comise de ocupanţi, asigurând o bază de dovezi pentru anchetarea fiecărui criminal de război. Instituţia Procurorului General este una dintre instituţiile cheie care lucrează pentru a face răspunzători toţi criminalii şi torţionarii ruşi pentru crimele împotriva ucrainenilor", a arătat Zelenski.

Parlamentul Ucrainei a aprobat, miercuri, o rezoluţie de numire a parlamentarului Andrii Kostin în funcţia de procuror general al ţării, după ce fostul procuror general Irina Venediktova a fost demis săptămâna trecută, relatează CNN.

UPDATE 07:00 - SUA afirmă că există o "ofertă substanțială" pentru ca Rusia să elibereze deținuții Griner și Whelan

Statele Unite au făcut "o ofertă substanțială" Rusiei pentru a elibera cetățenii americani deținuți acolo, a declarat secretarul de stat Antony Blinken, adăugând că îl va presa pe omologul său rus să răspundă într-o conversație planificată pentru zilele următoare, noteaza Mediafax.

Washingtonul a oferit Moscovei un acord pentru a-i aduce acasă pe vedeta WNBA Brittney Griner și pe fostul pușcaș marin american Paul Whelan în urmă cu câteva săptămâni, a declarat Blinken reporterilor, și a sperat să avanseze în acest proces în discuțiile cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, potrivit Reuters.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că nu a fost abordat în mod oficial de Washington pentru a stabili o convorbire, potrivit Tass.

"A existat o propunere substanțială în urmă cu câteva săptămâni pentru a facilita eliberarea lor. Guvernele noastre au comunicat în mod repetat și direct cu privire la această propunere. Și voi folosi conversația și sper să ne îndreptăm spre o rezoluție", a declarat Blinken.

El a refuzat să spună ce oferă Statele Unite în schimb.

O sursă familiarizată cu situația a confirmat un raport al CNN potrivit căruia Washingtonul era dispus să îl schimbe pe traficantul de arme rus Viktor Bout, care execută o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite, ca parte a unui acord.

Familiile ostaticilor și ale deținuților au crescut presiunea asupra lui Biden, cel mai recent în cazul dublei medaliate olimpice Griner, care este reținută din februarie.

"Din punct de vedere legal, un schimb este posibil doar după un verdict al instanței", a declarat avocata lui Griner în Rusia, Maria Blagovolina, într-un comunicat.

Whelan a fost condamnat în 2020 la 16 ani de închisoare în Rusia, fiind acuzat de spionaj. El a negat spionajul și a spus că a fost înscenat într-o operațiune de înscenare.

În ce privește dubla campioană olimpică, aceasta a fost arestată pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova la 17 februarie, după ce în bagajele ei de mână s-au descoperit cartuşe de vaporizator şi „un lichid cu miros de ulei de haşiş”, potrivit serviciilor vamale din Rusia.

UPDATE 07:00 -  Antony Blinken anunţă că va vorbi cu Serghei Lavrov în zilele următoare

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a declarat miercuri seară că intenţionează să aibă o conversaţie cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în zilele următoare, discuţia urmând să se concentreze pe situaţia unor cetăţeni americani aflaţi în detenţie în Rusia, scrie Mediafax.

Antony Blinken a afirmat, conform agenţiei Reuters, că Washingtonul a transmis o "propunere substanţială" Moscovei în sensul eliberării jucătoarei de baschet Brittney Griner şi fostului militar american Paul Whelan, aflaţi în detenţie în Rusia.

"Discuţia va avea loc zilele următoare. Nu va fi o negociere despre Ucraina", a subliniat secretarul de Stat american.

Antony Blinken a subliniat că îi va transmite lui Serghei Lavrov că Statele Unite şi comunitatea internaţională nu vor recunoşate anexarea de către Rusia a unor zone din Ucraina.

Aceasta va fi prima conversaţie telefonică între Antony Blinken şi Serghei Lavrov de la declanşarea invaziei militare ruse în Ucraina, pe 24 februarie, notează site-ul Axios.com.

Potrivit unor surse citate de postul de televiziune CNN, Administraţia Joseph Biden propune Rusiei eliberarea lui Viktor Bout, un traficant de arme rus condamnat în SUA la 25 de ani de închisoare, în schimbul lui Brittney Griner şi lui Paul Whelan.

"Am transmis o ofertă substanţială despre care credem că va avea succes, ţinând cont de istoria conversaţiilor cu ruşii. Am transmis propunerea acum câteva săptămâni, în iunie", a afirmat un oficial de rang înalt de la Washington, sub protecţia anonimatului.

Jucătoarea americană de baschet Brittney Griner este judecată în Rusia sub acuzaţia de trafic de droguri, după ce a fost arestată la un punct vamal în februarie. Paul Whelan, care este cetăţean american, canadian, britanic şi irlandez, fost membru al Infanteriei Marine din SUA, este arestat în Rusia din decembrie 2018 şi a fost condamnat în iunie 2020 la 16 ani de închisoare pentru spionaj. Statele Unite neagă acuzaţiile formulate de autorităţile ruse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 155 LIVE TEXT. Bătălia pentru Herson capătă amploare. Putin a pierdut jumătate din trupele pregătite pentru invazie, susțin americanii