Tensiuni tot mai mari între Zelenski şi armată: Preşedintele insistă că războiul nu este în impas. Rusia şi Ucraina au versiuni în contradictoriu
Război în Ucraina. Disputele dintre președintele Volodimir Zelenski și conducerea armatei au devenit din ce în ce mai publice şi mai evidente, relatează CNN care descrie o ceartă amară la Kiev cu privire la starea războiului declanşat de Rusia. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat zilele trecute că războiul a intrat într-un "blocaj", după ce comandantul forţelor Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, afirmase că acesta este pe cale să devină static, de uzură.
De Redactia Observator la 06.11.2023, 16:40Igor Zhovka, șeful adjunct al administraţiei prezidenţiale, a condamnat sâmbătă declaraţiile făcute de Valeri Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene, conform cărora războiul cu Rusia a intrat într-un impas, înrăutăţind cearta de la Kiev, unde nervozitatea cu privire la sprijinul occidental a crescut.
Generalul Valeri Zalujnîi a recunoscut în două articole publicate de revista britanică The Economist că războiul din Ucraina a intrat în impas iar contraofensiva nu va aduce "un progres profund și frumos al armatei ucrainene". Zhovka a declarat la televiziunea ucraineană că ruşii vor "citi cu atenţie, nota şi trage concluzii" după interviul lui Zalujnîi. El a spus că a fost sunat de omologi occidentali care întrebau "panicaţi" dacă războiul este într-adevăr într-un impas, așa cum a spus Zalujnîi.
"Acesta este efectul pe care am vrut să-l obținem prin acest articol?" a întrebat retoric Zhovka. "Poate că acesta este un plan strategic mai profund și vom obține un anumit succes. Dar, sincer să fiu, aş fi foarte surprins", a completat Zhovka. Tensiunile au apărut într-un moment crucial al războiului. Contraofensiva Kievului a adus rezultate sub aşteptări iar războiul din Orientul Mijlociu stârneşte temeri că ajutorul financiar și militar acordat de Occident se va micşora.
Nici Zelenski nu a fost de acord cu declaraţiile lui Zalujnîi
- "Cu ce să recucerim oraşul? N-avem nici arme, nici oameni". Dialog halucinant între Volodimir Zelenski şi armată
- Ucraina recunoaşte eşecul contraofensivei. Comandantul şef al armatei: "A fost greşeala mea". De ce are nevoie...
- Reacţia Rusiei după ce Valeri Zalujnîi a spus că războiul din Ucraina a intrat în impas şi are nevoie de un...
Nici Zelenski nu a fost de acord cu declaraţiile lui Zalujnîi. În timpul unei conferințe de presă cu președinta Comisiei UE, Ursula von der Leyen, el a negat că lupele au intrat în impas, dar a recunoscut că oamenii sunt obosiţi după 18 luni de război. "Oamenii sunt obosiți. Toată lumea este obosită. Există opinii diferite […] Suntem toţi oameni, indiferent de statut… Dar acesta nu este un impas. Subliniez acest lucru încă o dată. Am vorbit deja despre asta. Nu este nicio știre", a spus Zelenski.
"Trebuie să ne unim și să rezolvăm problemele, să lucrăm mai mult cu partenerii noștri în domeniul apărării antiaeriene, să deblocăm cerul și să le dăm posibilitatea băieților noștri să întreprindă acțiuni ofensive. La asta trebuie să ne gândim. Doar despre asta. Nu despre unde vom fi mâine. Ci acum", a mai spus Zelenski.
Evaluarea lui Valeri Zalujnîi că războiul a intrat în impas nu a stârnit uimire doar în Ucraina, ci a ajuns ştire în presă internaţională. Separat, un amplu material realizat de revista americană TIME l-a prezentat pe președintele ucrainean ca pe o figură din ce în ce mai izolată. "Nimeni nu crede în victoria noastră ca mine. Nimeni”, a spus Zelenski pentru TIME, adăugând că îi "ia toată puterea şi energia" să insufle aceste credinţe aliaților Ucrainei. "Oboseala războiului vine ca un val. O vezi în Statele Unite, în Europa" a spus Zelenski.
Articolul TIME descrie un episod dintre Volodmir Zelenski şi comandanţii militari, relatat de consilieri şi apropiaţi ai preşedintelui ucrainean, cărora nu le-a dezvăluit numele. Liderul de la Kiev ar fi cerut armatei la începutul lunii octombrie recucerirea oraşului Horlivka,din regiunea Doneţk. Reacţia comandaţilor ar fi fost: Cu ce? Unii comandanţi au început să refuze ordinele de a înainta pe front, potrivit unui colaborator apropiat al lui Zelenski, citat de Time.
El a recunoscut că izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas a distras atenția de la lupta Ucrainei împotriva Rusiei, complicând eforturile de a menține entuziasmul internațional pentru a ajuta Ucraina. "Bineînțeles că pierdem în urma evenimentelor din Orientul Mijlociu. Oamenii mor și acolo şi este nevoie de ajutorul lumii pentru a salva vieți", a spus Zelenski.
"Este evident că războiul din Orientul Mijlociu elimină din atenție. Cred că este unul dintre obiectivele Federației Ruse... Este un fapt. Vedem rezultatele", a mai completat Zelenski, sâmbătă alături de Ursula von der Leyen. Liderul ucrainean și-a exprimat anterior solidaritatea cu Israelul în urma atacurilor Hamas de pe 7 octombrie, recomandând liderilor lumii să meargă în Israel și să ofere "sprijin oamenilor care au fost supuși atacurilor teroriste".
Ucraina continuă între timp contraofensiva dificilă împotriva forțelor ruse pe frontul de sud și pe cel din est. Kievul a pretins mai multe lovituri de succes. Sâmbătă forțele sale aeriene au anunţat atacuri asupra unui șantier naval din Kerci, în peninsula Crimeea ocupată de Rusia. Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mykola Oleschuk, i-a felicitat pe piloții implicați.
Un oficial rus a spus însă că șantierul naval a fost vizat, dar apărarea antiaeriană a doborât rachetele. CNN nu a putut verifica independent niciuna dintre afirmații. Podul Crimeei, cunoscut și sub numele de Podul Kerci, a fost închis traficului timp de două ore sâmbătă. Autoritățile ruse nu au oferit explicaţii.
Rusia şi Ucraina relatează în contradictoriu situaţia de pe frontul de la Zaporojie
Rusia şi Ucraina au prezentat la sfârşitul săptămânii trecute versiuni contradictorii privind situaţia de pe front, în regiunea Zaporojie, comentează Reuters. Moscova susţine că a oprit contraofensiva Kievului, în timp ce armata ucraineană afirmă că avansează în continuare.
Din iunie, când a început contraofensiva, Ucraina a recucerit doar câteva sate din regiunea respectivă din sud-est; progresele au fost mici, iar linia frontului din est şi sud s-a modificat doar puţin în ultimul an. "Inamicul a fost oprit, iar contraofensiva sa, atât de lăudată, a fost complet blocată", a declarat Evgheni Baliţki, conducătorul instalat de ruşi în Zaporojie, pentru agenţia de presă de stat din Rusia. El a precizat că se dau lupte de mică amploare în apropiere de satele Robotine şi Şcerbaki, aflate la o distanţă de circa 20 km unul de celălalt.
Statul-major ucrainean a comunicat duminică seara că forţele ruse au atacat de mai multe ori, fără succes, la Robotine şi Verbove - câţiva km mai la est. Ministerul Apărării de la Moscova a arătat în informarea zilnică de presă, în aceeaşi zi, că forţele ruse au respins atacurile ucrainene din apropierea acestor două sate.
În weekend, Rusia a mai afirmat că apărarea sa antiaeriană a respins atacuri din partea Ucrainei, în aceeaşi zonă. Ambele părţi controlează difuzarea informaţiilor de pe front şi revendică succese pe teritorii mici, ceea ce îngreunează determinarea progreselor semnificative sau a intensităţii luptelor, arată Reuters. Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de reflecţie din Washington, apreciază că ucrainenii au "avansat limitat la vest de Verbove".