Antena Meniu Search
x

Ucraina recunoaşte eşecul contraofensivei. Comandantul şef al armatei: "A fost greşeala mea". De ce are nevoie acum Kievul

Război în Ucraina. Într-un interviu acordat revistei britanice The Economist, Valeri Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene, a recunoscut în premieră că cel mai probabil nu va exista un progres "profund și frumos" al armatei ucrainene în cadrul contraofensivei.

de Redactia Observator

la 02.11.2023, 18:06

Ucraina recunoaşte eşecul contraofensivei. Comandatul şef al armatei: "A fost greşeala mea"
Ucraina recunoaşte eşecul contraofensivei. Comandatul şef al armatei: "A fost greşeala mea" - Profimedia

În timp ce unii experţi militari s-au grăbit să o anunțe încă din august iar alte voci nu au vrut să o admită, Valeri Zalujnîi, comandantul șef al armatei ucrainene, a recunoscut în cele din urmă pentru The Economist: contraofensiva ucraineană începută în luna iunie nu a avut efectul dorit. Generalul a recunoscut sincer că războiul din Ucraina a intrat "în impas". "Cel mai probabil nu va exista un progres profund și frumos al armatei ucrainene", a spus Zalujnîi.

Kremlinul a respins imediat scenariul că războiul din Ucraina este în impas, transmiţând că "Rusia continuă fără încetare operațiunea militară specială" și că "toate obiectivele stabilite ar trebui atinse".  Valeri Zalujnîi, liderul contraofensivei în cadrul căreia armata ucraineană a înaintat cu doar 17 kilometri în aproape cinci luni, se teme în mod deschis că un impas pe front va fi în beneficiul Rusiei și compară conflictul ruso-ucrainean cu "Primul Război Mondial". 

Zalujnîi a recunoscut mai multe erori în planificarea și desfășurarea contraofensivei

Generalul Zalujnîi a admis mai multe erori în planificarea și desfășurarea contraofensivei. El a recunoscut că inițial a crezut că dacă va provoca suficiente pierderi Rusiei, Ucraina ar fi în avantaj. "A fost greşeala mea. Rusia a pierdut cel puțin 150.000 de oameni", a estimat el. "În orice țară, astfel de pierderi ar fi pus capăt războiului." Dar, presupunând că accest număr este corect, nu şi în Rusia, care din punct de vedere istoric are tradiţia de a sacrifica un număr mare de soldați pentru a-și atinge scopurile, ca în timpul Primului și celui de-Al Doilea Război Mondial.

Pe acelaşi subiect

Generalul ucrainean recunoaște și că armata sa nu a înaintat atât de repede pe cât se așteptase. "Conform manualelor NATO și a calculelor pe care le-am făcut, patru luni ar fi trebuit să fie suficiente pentru ca noi să ajungem în Crimeea, să luptăm acolo și să ne întoarcem", a explicat el. Oamenii săi au fost însă împiedicați de liniile de apărare extrem de eficiente ale Rusiei și nu au putut să stabilească poziţii puternice pe malul stâng al Niprului.

Fără un salt tehnologic, nu avem destui oameni cu care să luptăm, transmite Zalujnîi

"La început, am crezut că există o problemă cu comandanții noștri, așa că i-am schimbat pe unii dintre ei", a explicat Zalujnîi. "Apoi m-am gândit că soldații noștri nu sunt potriviți misiunii lor, așa că i-am transferat pe unii la alte brigăzi", a completat el. Dar în zadar. De fiecare dată când trupele ucrainene au încercat să avanseze, au fost întâmpinate de artilerie, drone și mine împrăștiate pe câmpul de luptă, tehnologia modernă împiedicând orice operațiune. "Vedem tot ce face inamicul și el vede tot ce facem noi", a rezumat generalul.

Pentru Valeri Zalujnîi, un salt tehnologic masiv este esențial pentru a ieşi din impas. Generalul solicită astfel inovație în domeniile dronelor, războiului electronic, capabilităților antiartilerie și echipamentelor de deminare, inclusiv noi soluții robotice. Comandantul-șef al armatei ucrainene a spus că este "recunoscător" pentru livrările de arme occidentale, dar regretă că uneori au ajuns prea târziu pentru a face o diferență reală pe câmpul de luptă. Rachetele și tancurile cu rază lungă de acțiune "ne-ar fi fost deosebit de utile anul trecut", pentru a valorifica succesul contraofensivelor de la Harkov și Herson, a mai indicat el. "Dar au sosit abia anul acesta."

Cu toate astea, generalul ucrainean nu se ascunde în spatele acestor întârzieri. "Este important să înțelegem că acest război nu poate fi câștigat cu armele generației trecute și cu metode învechite", a insistat el. "Vor duce inevitabil la întârzieri și, prin urmare, la înfrângere". Potrivit lui, tehnologia va face diferența în acest război.

Între timp, Valeri Zalujnîi vrea să facă totul pentru a preveni războiul de tranșee. "Cel mai mare risc (cu această variantă) este ca războiul să dureze ani de zile și să epuizeze statul ucrainean", a subliniat el. Spre deosebire de Rusia, Ucraina nu are un rezervor uman aproape nelimitat. Dacă saltul tehnologic nu se produce rapid, "mai devreme sau mai târziu, ne vom da seama că pur și simplu nu avem destui oameni cu care să luptăm", a concluzionat generalul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi vaccinat sau urmează să vă vaccinaţi împotriva rujeolei?

Observator » Stiri externe » Ucraina recunoaşte eşecul contraofensivei. Comandantul şef al armatei: "A fost greşeala mea". De ce are nevoie acum Kievul