"Cu ce să recucerim oraşul? N-avem nici arme, nici oameni". Dialog halucinant între Volodimir Zelenski şi armată
Război în Ucraina. La un an după ce Volodimir Zelenski a fost desemnat de Time "Persoana Anului 2022", revista americană publică un articol extrem de sumbru cu privire la contraofensivă, corupţie şi armată. Reporterul Simon Shuster a călătorit la Kiev pentru a vorbi cu cercul restrâns de consilieri ai preşedintelui ucrainean în timp ce acesta se luptă ca să păstreze sprijinul occidental. Unii comandanţi militari au început să refuze ordinele de a înainta pe front, potrivit unui colaborator apropiat al lui Zelenski.
Într-un amplu articol despre lupta singuratică a lui Volodimir Zelenski, intitulat "Nimeni nu crede în victoria noastră mai mult ca mine" reporterul de la revista Time observă că liderul ucrainean se simte trădat de aliații săi occidentali iar credința lui în victoria finală a Ucrainei asupra Rusiei "îi îngrijorează" pe unii dintre consilierii săi.
Unii comandanţi militari au început să refuze ordinele de a înainta pe front
Reporterul scrie despre un episod halucinant dintre Volodmir Zelenski şi comandanţii militari, relatat de consilieri şi apropiaţi ai preşedintelui ucrainean, cărora nu le-a dezvăluit numele. Liderul de la Kiev a cerut armatei la începutul lunii octombrie recucerirea oraşului Horlivka, (Gorlovka pentru ruşi) din regiunea Doneţk. Reacţia comandaţilor a fost uluitoare: Cu ce? Reporterul de la Time mai dezvăluie şi că unii comandanţi au început să refuze ordinele de a înainta pe front, potrivit unui colaborator apropiat al lui Zelenski.
"Venirea frigului va îngreuna progresele militare şi va bloca linia frontului cel puțin până în primăvară. Dar Zelenski a refuzat să accepte asta. "A îngheța războiul, pentru mine, înseamnă să-l pierd", a spus el. "Consilierii săi m-au avertizat să mă aștept la schimbări majore în strategia militară și la o modificare importantă în echipa președintelui, înainte de venirea iernii. Aceşti au mai spus că cel puțin un ministru ar uma să fie demis, împreună cu un general superior, responsabil de contraofensivă, pentru ca cineva să-şi asume răspunderea de progresul lent al Ucrainei pe front. "Nu înaintăm", a spus unul dintre colaboratorii apropiați ai lui Zelenski. Unii comandanți din prima linie, a continuat el, au început să refuze ordinele de a înainta, chiar și atunci când ordinele au venit direct din biroul președintelui. "Vor doar să stea în tranșee și să țină frontul", a spus acesta. "Nu putem câștiga un război așa."
Când am întrebat despre acest lucru un înalt ofițer militar, acesta a spus că unii comandanți nu au de ales decât să critice ordinele de la vârf. Acesta a spus că, la un moment dat, la începutul lunii octombrie conducerea politică de la Kiev a cerut o operațiune de "recuperare" a orașului Horlivka, un avanpost strategic din estul Ucrainei pe care rușii îl controlează și îl apără cu înverșunare timp de aproape un deceniu. Răspunsul a revenit sub forma unei întrebări: Cu ce? "Nu au oameni, nici arme", a spus ofițerul. "Unde sunt armele? Unde este artileria? Unde sunt noii recruți?". În unele ramuri ale armatei, deficitul de personal a devenit chiar mai grav decât deficitul de arme și muniții. Unul dintre consilierii apropiați ai lui Zelenski mi-a spus că, şi dacă SUA și aliații livrează toate armele pe care le-au promis, "noi nu avem oameni care să le folosească".
De la începutul invaziei, Ucraina a refuzat să dezvăluie numărul oficial de morți și răniți. Dar, potrivit estimărilor americane și europene, bilanțul a depășit de mult 100.000 de fiecare tabără a războiului. A erodat atât de mult forțele armate ale Ucrainei încât birourile de recrutare au fost forțate să cheme oameni din ce în ce mai în vârstă, ridicând vârsta medie a unui soldat în Ucraina la aproximativ 43 de ani. "Acum sunt bărbați în vârstă şi nici nu sunt atât de sănătoși", a spus consilierul lui Zelenski. "Suntem în Ucraina. Nu în Scandinavia"," relatează jurnalistul de la Time.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰