Turcia a blocat începutul negocierilor de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei - FT
Turcia a blocat acţiunea NATO de procesare a cererilor de aderare din partea Finlandei și Suediei. Pune astfel la îndoială speranțele unei aderări rapide a celor două țări nordice, relatează Financial Times. Președintele turc a cerut azi extrădarea a 30 de ”terorişti”.
De Redactia Observator la 18.05.2022, 17:37- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Ambasadorii NATO s-au întâlnit miercuri pentru a deschide discuțiile referitoare la aderare chiar în ziua în care Finlanda și Suedia și-au depus cererile, dar opoziția Ankarei a oprit votul, potrivit unei surse citate de Financial Times. Această amânare ridică îndoieli că NATO va putea aproba prima etapă a cererilor de aderare din partea Finlandei și Suediei în termen de una sau două săptămâni, aşa cum anunţa secretarul general Jens Stoltenberg. Cel mai probabil vor urma câteva zile de diplomație intensă între SUA, Turcia, Finlanda și Suedia.
Toți cei 30 de membri ai NATO trebuie să ratifice cererile Finlandei și Suediei, dar acest proces începe doar atunci când Alianța Nord Atlantică anunţă un protocol de aderare și invită oficial cele două țări să i se alăture. NATO a refuzat să comenteze acest impas. A repetat comentariile lui Stoltenberg că "trebuie luat în considerare interesul de securitate al tuturor aliaților și că suntem hotărâți să rezolvăm toate problemele și să ajungem la o concluzie rapidă”.
Erdogan a acuzat Suedia și Finlanda că au refuzat extrădarea a 30 de ”teroriști”
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a atacat pe aliații occidentali miercuri în parlament acuzându-i că nu au respectat îngrijorările Ankarei legate de terorism. În plus a acuzat Suedia și Finlanda că au refuzat extrădarea a 30 de persoane acuzate de terorism în țara sa. Erdogan, care are puterea de a bloca aderarea celor două state la NATO, a mai spus că membrii alianței ar trebui să „înțeleagă, să respecte și să susțină” îngrijorările Turciei cu privire la aceste grupuri.
- Vot covârșitor în Parlamentul Finlandei, în favoarea aderării la NATO. Președintele țării merge în vizită...
- Ce înseamnă din punct de vedere strategic aderarea Suediei la NATO. Importanța Insulei Gotland
- Suedia va solicita oficial aderarea la NATO. Nu vrea baze militare permanente sau arme nucleare pe teritoriul său
"Nu putem spune da", a spus azi Erdogan. "Să susţii terorismul şi să ne ceri sprijinul este o lipsă de coerenţă", a insistat şeful statului, care le reproşează celor două ţări nordice că adăpostesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasificat ca organizaţie teroristă de Ankara, precum şi de SUA şi UE.
"Singura noastră aşteptare este ca NATO să dea dovadă de bunăvoinţă faţă de eforturile legitime ale Turciei de a-şi proteja frontierele", a adăugat el. Combatanţii PKK sunt majoritar instalaţi în ţările vecine Turciei - Irak, Siria şi Iran. "Niciunul dintre aliaţii noştri nu a respectat niciodată aceste îngrijorări, nu vorbesc de susţinere", a mai afirmat şeful statului turc.
Preşedintele Erdogan şi-a reiterat de altfel cererile de extrădare a "teroriştilor" aflaţi în Suedia, cărora Stockholmul, acuză el, nu le-a răspuns niciodată. El a reamintit că circa "treizeci de cereri de extrădare" au fost amânate.
Preşedintele turc a avertizat din nou că emisarii suedezi şi finlandezi anunţaţi luni la Ankara nu sunt bineveniţi. "Să nu se obosească", a spus el. Preşedintele turc se opune extinderii NATO cu cele două ţări şi nu încetează să-şi reitereze ostilitatea, în pofida afirmaţiilor care se doresc a fi liniştitoare ale anturajului său, notează AFP.