Antena Meniu Search
x

Turcia, prima țară NATO care anunță că nu e de acord cu aderarea Finlandei și Suediei: Ar fi o greșeală

Intrarea Finlandei şi Suediei în NATO ar fi o "eroare", aşa cum a fost şi aderarea Greciei la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, citat de Agerpres

de Redactia Observator

la 13.05.2022, 16:08

Turcia, prima țară NATO care anunță că nu e de acord cu aderarea Finlandei și Suediei: Ar fi o greșeală
Turcia, prima țară NATO care anunță că nu e de acord cu aderarea Finlandei și Suediei: Ar fi o greșeală - Profimedia

Şeful statului turc a explicat în faţa presei că "nu vrea să se repete aceeaşi eroare ca cea comisă prin aderarea Greciei", acuzând Suedia şi Finlanda că "găzduiesc terorişti ai PKK", Partidul Muncitorilor din Kurdistan. "Nu avem un aviz pozitiv", a insistat el.

"Urmărim în prezent evoluţiile în legătură cu Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv, deoarece NATO a făcut o eroare în privinţa Greciei anterior, împotriva Turciei", a declarat preşedintele turc la ieşirea de la rugăciunea de vineri la Istanbul.

Erdogan: Aderarea Suediei şi Finlandei la NATO ar fi o eroare

"În plus, ţările scandinave, din păcate, sunt aproape ca nişte case de oaspeţi pentru organizaţiile teroriste", a adăugat el, invocând PKK, clasată drept organizaţie teroristă de către Turcia, dar şi de către UE şi SUA.

Pe acelaşi subiect

Reacţia Turciei este prima voce discordantă în cadrul NATO în legătură cu perspectiva aderării Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.

De la începutul crizei şi apoi de la invazia rusă din Ucraina, Ankara a făcut tot posibilul pentru a menţine relaţii bune cu cele două ţări, de care economia sa depinde puternic.

Candidaturile Suediei şi Finlandei la NATO ar putea fi anunțate oficial duminică

Candidatura finlandeză ar urma să fie anuţată în mod oficial duminică, în urma unei reuniuni a Consiliului guvernamental. Tot duminică, Partidul Social Democrat, aflat la putere în Suedia, urmează să se pronunţe asupra unei candidaturi, iar o susţinere a acesteia ar ridica un ultim obstacol semnificativ la Stockholm. Fără să prezinte în mod oficial vreo recomandare, un raport pregătit de către Guvern, împreună cu toate partidele parlmentare, susține depunerea unei candidaturi pentru aderarea la NATO, potrivit AFP. 

Aderarea Suediei la NATO va avea un efect stabilizator - Raport

Aderarea Suediei la NATO va avea un efect stabilizator şi va fi benefică pentru ţările riverane Mării Baltice, potrivit unui raport oficial publicat vineri la Stockholm, la o zi după ce vecina sa Finlanda s-a angajat să solicite aderarea la alianţa militară occidentală, relatează Reuters şi AFP.

"Apartenenţa Suediei la NATO va înălţa pragul în faţa conflictelor militare, având astfel un efect de descurajare în nordul Europei", conchide raportul pregătit de guvern şi de partidele politice parlamentare. "Opinia noastră este că nu vom suferi un atac militar convenţional ca reacţie la o eventuală candidatură la NATO", a afirmat ministrul de externe suedez Ann Linde, în cadrul unei conferinţe de presă cu prilejul prezentării raportului.

Potrivit acestuia, dacă rămâne singura ţară nordică sau baltică ce nu face parte din NATO, Suedia va fi mai vulnerabilă în faţa unui atac. Raportul notează însă că Rusia poate reacţiona dacă Suedia solicită aderarea. "Dacă Suedia alege să candideze la NATO, există riscul unei reacţii din partea Rusiei", a remarcat ministrul suedez al apărării Peter Hultqvist, adăugând: "Permiteţi-mi să spun că, într-un asemenea caz, suntem pregătiţi să facem faţă oricărui răspuns".

Joi, preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat că Finlanda va cere aderarea la NATO "fără întârziere" şi este de aşteptat ca Suedia să-i urmeze exemplul, putând depune cererea chiar luni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Turcia, prima țară NATO care anunță că nu e de acord cu aderarea Finlandei și Suediei: Ar fi o greșeală