Video Ce înseamnă din punct de vedere strategic aderarea Suediei la NATO. Importanța Insulei Gotland
După sancţiuni şi izolare, Occidentul îi mai pregăteşte o lovitură lui Vladimir Putin. NATO se va extinde şi mai mult spre graniţele Rusiei, după ce Suedia şi Finlanda au hotărât să adere la alianţa militară. Adică, exact ceea ce nu îşi dorea liderul de la Kremlin. Şi asta nu e tot. NATO a anunţat că îşi va schimba şi strategia de apărare, adică va înarma şi mai mult regiunea noastră.
Războiul lui Putin în Ucraina este momentul în care Finlanda a decis că trebuie să adere la NATO. Spune că nu se mai simte în singuranţă, iar neutralitatea nu îi mai oferă suficientă protecţie în faţa unei Rusii tot mai agresive.
Sauli Niinistö, președintele Finlandei: Este o zi istorică. Finlanda îşi va spori securitatea.
Decizia trebuie votată acum de Parlamentul de la Helsinki. Va fi însă o formalitate, mai ales că populaţia micului stat nordic susţine aderarea.
Suedia face şi ea acelaşi pas istoric către NATO şi din acelaşi motiv - Rusia
- Război Rusia - Ucraina, ziua 82 LIVE TEXT. Acord pentru evacuarea militarilor captivi în oțelăria Azovstal. Cel...
- Comandanții lui Putin își ''măcelăresc propriile trupe'' în loc să le ofere ''ajutor medical'', dezvăluie...
- Putin susţine că Moscova a obţinut "probe documentare" cu privire la "dezvoltarea de arme biologice lângă...
Magdalena Andersson, premierul Suediei: Kremlinul a arătat că este pregătit să folosească violenţa pentru a-şi atinge obiectivele politice şi că nu ezită să îşi asume riscuri enorme. Ruşii impun condiţii inacceptabile prin care urmăresc să-şi supună vecinii paşnici şi democratici, inclusiv Suedia.
Cum era de aşteptat, decizia celor două state a înfuriat Moscova, care le avertizează să nu trebuie să-şi facă iluzii că va accepta pur şi simplu aderarea lor. Şi ca să dea de înţeles că nu se joacă, anunţă că ia în calcul deplasearea de arme nucleare şi rachete hipersonice în Kaliningrad.
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: În ceea ce priveşte expansiunea, includerea Finlandei şi Suediei în NATO, aş vrea să vă reamintesc, dragi colegi, că Rusia nu are nimic cu aceste ţări. Dar expansiunea infrastructurii militare în acel teritoriu desigur că necesită un răspuns din partea noastră. Şi vom stabili care va fi acest răspuns în funcţie de ameninţările create.
Rusia are de ce să fie nemulţmită, după deciziile de aderare la NATO
Are o graniţă cu Finlanda de peste 1.300 km. Iar Dacă țara va adera la NATO, atunci frontiera alianței militare cu Rusia se va dubla. Adică, exact ce nu îşi dorea Putin: mai mult NATO lângă el. Pe de altă parte, Suedia, deși nu se învecinează direct cu Rusia, deține Insula Gotland, de mare importanță strategică, aflată la 300 kilometri de armata rusă din Kaliningrad.
Melanie Joly, ministrul de Externe al Canadei: Dacă Putin caută pe cineva pe care să dea vina, să se uite în oglindă.
Suedia şi Finlanda au armate moderne, cu tehnică militară nouă şi compatibilă cu cea NATO.
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: Mesajul pe care vrem să i-l transmitem domnului Putin, după ce ei au început cel mai brutal şi cinic război de după cel de Al Doilea Război Mondial, este că noi suntem uniţi, suntem puternici.
Cât ar putea dura procesul de aderare la NATO
Aderarea Finlandei şi a Suediei ar urma să se facă pe repede înainte, în cel mult un an. Există însă un obstacol. Pentru extinderea NATO este nevoie de unanimtaite, iar Turcia se opune pentru moment aderării celor două ţări. Le reproşează că sunt prea îngăduitoare cu Partidul Muncitoresc din Kurdistan, PKK, pe care Turcia îl consideră organizaţie teroristă.
Extinderea NATO nu este singura lovitură pe care NATO i-o dă lui Vladimir Putin. Alianţa militară va adopta o nouă strategie de apărare luna viitoare la summit-ul de la Madrid, mai exact să aducă mai mult armament şi trupe pentru a apăra flancul estic.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰