Antena Meniu Search
x

Finlanda şi Suedia au depus cererile de aderare la NATO

Finlanda şi Suedia au depus, în această dimineaţă, cererea de aderare la NATO, potrivit secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg. 

de Redactia Observator

la 18.05.2022, 10:00

Finlanda şi Suedia au depus cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia au depus cererile de aderare la NATO - Twitter

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că Finlanda și Suedia au solicitat oficial să se alăture celei mai mari alianțe militare din lume, ca urmare a războiului declanşat de Rusia în Ucraina. 

„Salut cu căldură cererile Finlandei și Suediei de a adera la NATO. Sunteți cei mai apropiați parteneri ai noștri”, a transmis Stoltenberg, după ce a primit cererile de la ambasadorii celor două țări nordice.

"Acesta este un moment istoric, într-un moment istoric pentru securitatea noastră. Sperăm să finalizăm rapid procesul de aderare", a adăugat Stoltenberg.

Cererile trebuie acum analizate de toate cele 30 de țări membre. Acest proces ar putea dura aproximativ două săptămâni, deși președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat rezervele cu privire la aderarea Finlandei și Suediei.

Dacă obiecțiile sale sunt soluționate, iar discuțiile de aderare decurg fără alte obstacole, cele două state nordice ar putea deveni membri NATO în doar câteva luni. Procesul durează de obicei de la opt până la 12 luni, dar NATO dorește să grăbească acest proces, având în vedere amenințarea din partea Rusiei.

Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Au democrații funcționale, forțe armate bine finanțate și contribuie la operațiunile militare și la poliția aeriană ale alianței. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Finlanda şi Suedia au depus cererile de aderare la NATO