Antena LIVE

Curs valutar

Ucraina cere cu disperare muniție antiaeriană. Rusia a mutat avioanele de luptă mai aproape de front. Contraofensiva, pusă în pericol

Ucraina cere cu disperare aliaţilor săi rachete sol-aer. Kievul şi Occidentul se tem că în lipsa muniţiei antieriene, Rusia va lansa bombardamente la scară largă. În plus Moscova și-a mutat aeronavele mai aproape de linia frontului, o nouă ameninţare pentru Kiev. Germania a livrat deja sistemul de apărare antiaeriană Patriot și un set de rachete.

De la 19.04.2023, 18:13
Atac rusesc asupra unui bloc din Sloviansk Profimedia

Kievul va insista vineri la o întâlnire cu aliații săi occidentali la așa-numitul grup de coordonare militară Ramstein să primească muniție antiaeriană, potrivit unor surse citate de Financial Times. În plus, şi capitalele occidentale se tem că fără o apărare antiaeriană adecvată, mult aşteptata contraofensivă împotriva trupelor ruse nu va avea succes. 

Livrările recente de avioane de luptă MiG în Ucraina au rolul parţial de a atenua amenințarea forţelor aeriene ale Rusiei care nu au fost folosite la adevărata lor capacitate. Kievul este disperat să obţină mai multe rachete capabile să doboare avioane de luptă. Cantități mari din aceste rachete au fost folosite pentru a contracara atacurile cu sute de drone și rachete ale Moscovei începute toamna trecută.

 "Apărarea aeriană pe distanță scurtă este un subiect abordat din ce în ce mai mult de ucraineni", a spus un oficial european. "Dacă le epuizează pe toate, spațiu aerian se deschide pentru forțele ruse". "Dacă Rusia poate intra cu bombe stupide, Ucraina va avea probleme", au adăugat oficialii europeni, referindu-se la bombele fără ghidaj electronic aruncate din avioane. "Situaţia arată rău."

Informațiile occidentale distribuite de aliații NATO la începutul acestui an au avertizat că Rusia adună avioane de luptă și elicoptere de atac mult mai aproape de linia frontului în Ucraina. Acest lucru a determinat o creștere imediată a mijloacelor de apărare aeriană, inclusiv printr-un pachet de sprijin de 2 miliarde de dolari anunțat de SUA la sfârșitul lunii februarie.

Pe acelaşi subiect

Dar nevoia continuă a Ucrainei de a se apăra de atacurile rusești cu rachete și drone a epuizat în mod sistematic stocurile Kievului - un avertisment susținut şi de documentele secrete americane care au fost scurse online. Acestea sugerau că Kievul ar putea rămâne fără muniție pentru cinci sisteme critice de apărare aeriană. Capacitatea Ucrainei de a-și proteja trupele pe linia frontului va fi "complet redusă" până pe 23 mai, au evaluat SUA la sfârșitul lunii februarie.

"Dacă se dovedește a fi adevărat că apărarea antiaeriană a Ucrainei, care se bazează în mare măsură pe echipamente și muniție de tip rusesc, rămâne fără stocuri, atunci acest tip de material nu poate fi înlocuit de Vest cu ușurință sau rapiditate", a comentat Sir Richard Barrons, fost șef al forțelor armate britanice.

"Acest lucru ridică riscul ca, în momentul în care va începe contraofensiva ucraineană, Ucraina să nu fie atât de capabilă pe cât trebuie să mențină controlul asupra propriului cer", a spus el. Acest lucru ar face ca forțele ucrainene să fie "foarte vulnerabile" și ar permite forțelor aeriene ruse să "pătrundă oriunde vor în Ucraina". Oficiali ai Apărării din aproximativ 50 de țări care oferă sprijin Ucrainei se vor întâlni vineri la baza aeriană americană Ramstein, din Germania.

Ucraina primește primul sistem de apărare Patriot din Germania

Germania a livrat Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană Patriot și un set de rachete. În plus, Berlinul a trimis 16 camioane militare Zetros și două vehicule de protecție a frontierelor. În ianuarie, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, s-a angajat să ofere Ucrainei un sistem complet Patriot, care constă în general din patru până la opt unități cu câte patru rachete fiecare. De asemenea, SUA au angajat două baterii Patriot și, la sfârșitul lunii martie, în Oklahoma, au finalizat instruirea a 65 de militari ucraineni în utilizarea acestora.

Olanda a promis, de asemenea, două unități Patriot. MIM-104 Patriot este un sistem de rachete sol-aer (SAM) și principalul sistem de acest tip utilizat de armata SUA și de mai mulți aliați din NATO. O unitate Patriot este compusă, în general, dintr-o stație de lansare, o stație de control, un generator și alte vehicule de sprijin. Funcția principală a Patriot este de a intercepta și distruge rachetele inamice care se apropie. Se estimează că un sistem Patriot costă 1 miliard de dolari.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

ucraina rusia munitie razboi
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Stațiunea abandonată, de la munte, care încearcă să renască din propria...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Cu câți lei a ajuns să se vândă 1 kg de vinete, în Carrefour. Reacția...
Gandul
Publicat 21.09.2024
Cine salvează UE și România de la dezastru. Expert: „S-au împușcat într-un...
Adevărul
Publicat 21.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 22 septembrie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să se...
CaTine
Publicat 21.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Viața în România a unui străin aflat la 11.000 km distanță de casă. Ce a...
GSP
Publicat 21.09.2024
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea!...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Pământul va avea o mini-Lună timp de câteva săptămâni. Cum e posibil
Useit
Publicat 21.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Colonelul zis «Tigrul» s-a îmbătat și a trimis zeci de oameni la moarte,...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Britney Spears a dezvăluit că a eliminat oameni din viața ei din cauza...
ZU
Publicat 21.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
Sarea în alimentația bebelușului. Cât de sănătoasă este și de la ce...
Deparinti
Publicat 21.09.2024
Marile controverse din jurul candidaților la alegerile prezidențiale. De la...
ziare.com
Publicat 21.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Cele mai importante analize de sânge pe care toată lumea trebuie să le facă
Medicool
Publicat 21.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024