Antena LIVE

Curs valutar

Ucraina cere cu disperare muniție antiaeriană. Rusia a mutat avioanele de luptă mai aproape de front. Contraofensiva, pusă în pericol

Ucraina cere cu disperare aliaţilor săi rachete sol-aer. Kievul şi Occidentul se tem că în lipsa muniţiei antieriene, Rusia va lansa bombardamente la scară largă. În plus Moscova și-a mutat aeronavele mai aproape de linia frontului, o nouă ameninţare pentru Kiev. Germania a livrat deja sistemul de apărare antiaeriană Patriot și un set de rachete.

De la 19.04.2023, 18:13
WhatsApp
Atac rusesc asupra unui bloc din Sloviansk Profimedia

Kievul va insista vineri la o întâlnire cu aliații săi occidentali la așa-numitul grup de coordonare militară Ramstein să primească muniție antiaeriană, potrivit unor surse citate de Financial Times. În plus, şi capitalele occidentale se tem că fără o apărare antiaeriană adecvată, mult aşteptata contraofensivă împotriva trupelor ruse nu va avea succes. 

Livrările recente de avioane de luptă MiG în Ucraina au rolul parţial de a atenua amenințarea forţelor aeriene ale Rusiei care nu au fost folosite la adevărata lor capacitate. Kievul este disperat să obţină mai multe rachete capabile să doboare avioane de luptă. Cantități mari din aceste rachete au fost folosite pentru a contracara atacurile cu sute de drone și rachete ale Moscovei începute toamna trecută.

 "Apărarea aeriană pe distanță scurtă este un subiect abordat din ce în ce mai mult de ucraineni", a spus un oficial european. "Dacă le epuizează pe toate, spațiu aerian se deschide pentru forțele ruse". "Dacă Rusia poate intra cu bombe stupide, Ucraina va avea probleme", au adăugat oficialii europeni, referindu-se la bombele fără ghidaj electronic aruncate din avioane. "Situaţia arată rău."

Informațiile occidentale distribuite de aliații NATO la începutul acestui an au avertizat că Rusia adună avioane de luptă și elicoptere de atac mult mai aproape de linia frontului în Ucraina. Acest lucru a determinat o creștere imediată a mijloacelor de apărare aeriană, inclusiv printr-un pachet de sprijin de 2 miliarde de dolari anunțat de SUA la sfârșitul lunii februarie.

Pe acelaşi subiect

Dar nevoia continuă a Ucrainei de a se apăra de atacurile rusești cu rachete și drone a epuizat în mod sistematic stocurile Kievului - un avertisment susținut şi de documentele secrete americane care au fost scurse online. Acestea sugerau că Kievul ar putea rămâne fără muniție pentru cinci sisteme critice de apărare aeriană. Capacitatea Ucrainei de a-și proteja trupele pe linia frontului va fi "complet redusă" până pe 23 mai, au evaluat SUA la sfârșitul lunii februarie.

"Dacă se dovedește a fi adevărat că apărarea antiaeriană a Ucrainei, care se bazează în mare măsură pe echipamente și muniție de tip rusesc, rămâne fără stocuri, atunci acest tip de material nu poate fi înlocuit de Vest cu ușurință sau rapiditate", a comentat Sir Richard Barrons, fost șef al forțelor armate britanice.

"Acest lucru ridică riscul ca, în momentul în care va începe contraofensiva ucraineană, Ucraina să nu fie atât de capabilă pe cât trebuie să mențină controlul asupra propriului cer", a spus el. Acest lucru ar face ca forțele ucrainene să fie "foarte vulnerabile" și ar permite forțelor aeriene ruse să "pătrundă oriunde vor în Ucraina". Oficiali ai Apărării din aproximativ 50 de țări care oferă sprijin Ucrainei se vor întâlni vineri la baza aeriană americană Ramstein, din Germania.

Ucraina primește primul sistem de apărare Patriot din Germania

Germania a livrat Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană Patriot și un set de rachete. În plus, Berlinul a trimis 16 camioane militare Zetros și două vehicule de protecție a frontierelor. În ianuarie, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, s-a angajat să ofere Ucrainei un sistem complet Patriot, care constă în general din patru până la opt unități cu câte patru rachete fiecare. De asemenea, SUA au angajat două baterii Patriot și, la sfârșitul lunii martie, în Oklahoma, au finalizat instruirea a 65 de militari ucraineni în utilizarea acestora.

Olanda a promis, de asemenea, două unități Patriot. MIM-104 Patriot este un sistem de rachete sol-aer (SAM) și principalul sistem de acest tip utilizat de armata SUA și de mai mulți aliați din NATO. O unitate Patriot este compusă, în general, dintr-o stație de lansare, o stație de control, un generator și alte vehicule de sprijin. Funcția principală a Patriot este de a intercepta și distruge rachetele inamice care se apropie. Se estimează că un sistem Patriot costă 1 miliard de dolari.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

ucraina rusia munitie razboi
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigi Becali a ieșit la vot și i-a făcut praf pe contracandidații lui George...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024