Antena LIVE

Curs valutar

Ucraina cere cu disperare muniție antiaeriană. Rusia a mutat avioanele de luptă mai aproape de front. Contraofensiva, pusă în pericol

Ucraina cere cu disperare aliaţilor săi rachete sol-aer. Kievul şi Occidentul se tem că în lipsa muniţiei antieriene, Rusia va lansa bombardamente la scară largă. În plus Moscova și-a mutat aeronavele mai aproape de linia frontului, o nouă ameninţare pentru Kiev. Germania a livrat deja sistemul de apărare antiaeriană Patriot și un set de rachete.

De la 19.04.2023, 18:13
WhatsApp
Atac rusesc asupra unui bloc din Sloviansk Profimedia

Kievul va insista vineri la o întâlnire cu aliații săi occidentali la așa-numitul grup de coordonare militară Ramstein să primească muniție antiaeriană, potrivit unor surse citate de Financial Times. În plus, şi capitalele occidentale se tem că fără o apărare antiaeriană adecvată, mult aşteptata contraofensivă împotriva trupelor ruse nu va avea succes. 

Livrările recente de avioane de luptă MiG în Ucraina au rolul parţial de a atenua amenințarea forţelor aeriene ale Rusiei care nu au fost folosite la adevărata lor capacitate. Kievul este disperat să obţină mai multe rachete capabile să doboare avioane de luptă. Cantități mari din aceste rachete au fost folosite pentru a contracara atacurile cu sute de drone și rachete ale Moscovei începute toamna trecută.

 "Apărarea aeriană pe distanță scurtă este un subiect abordat din ce în ce mai mult de ucraineni", a spus un oficial european. "Dacă le epuizează pe toate, spațiu aerian se deschide pentru forțele ruse". "Dacă Rusia poate intra cu bombe stupide, Ucraina va avea probleme", au adăugat oficialii europeni, referindu-se la bombele fără ghidaj electronic aruncate din avioane. "Situaţia arată rău."

Informațiile occidentale distribuite de aliații NATO la începutul acestui an au avertizat că Rusia adună avioane de luptă și elicoptere de atac mult mai aproape de linia frontului în Ucraina. Acest lucru a determinat o creștere imediată a mijloacelor de apărare aeriană, inclusiv printr-un pachet de sprijin de 2 miliarde de dolari anunțat de SUA la sfârșitul lunii februarie.

Pe acelaşi subiect

Dar nevoia continuă a Ucrainei de a se apăra de atacurile rusești cu rachete și drone a epuizat în mod sistematic stocurile Kievului - un avertisment susținut şi de documentele secrete americane care au fost scurse online. Acestea sugerau că Kievul ar putea rămâne fără muniție pentru cinci sisteme critice de apărare aeriană. Capacitatea Ucrainei de a-și proteja trupele pe linia frontului va fi "complet redusă" până pe 23 mai, au evaluat SUA la sfârșitul lunii februarie.

"Dacă se dovedește a fi adevărat că apărarea antiaeriană a Ucrainei, care se bazează în mare măsură pe echipamente și muniție de tip rusesc, rămâne fără stocuri, atunci acest tip de material nu poate fi înlocuit de Vest cu ușurință sau rapiditate", a comentat Sir Richard Barrons, fost șef al forțelor armate britanice.

"Acest lucru ridică riscul ca, în momentul în care va începe contraofensiva ucraineană, Ucraina să nu fie atât de capabilă pe cât trebuie să mențină controlul asupra propriului cer", a spus el. Acest lucru ar face ca forțele ucrainene să fie "foarte vulnerabile" și ar permite forțelor aeriene ruse să "pătrundă oriunde vor în Ucraina". Oficiali ai Apărării din aproximativ 50 de țări care oferă sprijin Ucrainei se vor întâlni vineri la baza aeriană americană Ramstein, din Germania.

Ucraina primește primul sistem de apărare Patriot din Germania

Germania a livrat Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană Patriot și un set de rachete. În plus, Berlinul a trimis 16 camioane militare Zetros și două vehicule de protecție a frontierelor. În ianuarie, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, s-a angajat să ofere Ucrainei un sistem complet Patriot, care constă în general din patru până la opt unități cu câte patru rachete fiecare. De asemenea, SUA au angajat două baterii Patriot și, la sfârșitul lunii martie, în Oklahoma, au finalizat instruirea a 65 de militari ucraineni în utilizarea acestora.

Olanda a promis, de asemenea, două unități Patriot. MIM-104 Patriot este un sistem de rachete sol-aer (SAM) și principalul sistem de acest tip utilizat de armata SUA și de mai mulți aliați din NATO. O unitate Patriot este compusă, în general, dintr-o stație de lansare, o stație de control, un generator și alte vehicule de sprijin. Funcția principală a Patriot este de a intercepta și distruge rachetele inamice care se apropie. Se estimează că un sistem Patriot costă 1 miliard de dolari.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

ucraina rusia munitie razboi
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025