Antena Meniu Search
x

Coreea de Sud spune că ar putea furniza arme Ucrainei. Rusia: Poate vor vedea arme ruseşti noi-nouţe în Coreea de Nord

Coreea de Sud ar putea furniza arme Ucrainei, dacă vor exista atacuri pe scară largă împotriva civililor, a declarat președintele Yoon Suk Yeol, semnalând pentru prima dată o schimbare de poziție a ţării cu privire la înarmarea Ucrainei. Rusia a reacţionat imediat. Poate vor vedea arme ruseşti noi-nouţe în Coreea de Nord a avertizat deloc subtil Dmitri Medvedev.

de Redactia Observator

la 19.04.2023, 16:30

Coreea de Sud spune că ar putea furniza arme Ucrainei. Rusia: Poate vor vedea arme ruseşti noi-nouţe în Coreea de Nord
Vladimir Putin şi Yoon Suk Yeol - Profimedia

Într-un interviu acordat Reuters înaintea unei vizite de stat în SUA, preşedintele sud-coreean a declarat că ţara sa ar putea furniza ajutor Ucrainei dincolo de cel pur umanitar, în anumite condiţii, sugerând că Seulul şi-ar putea schimba politica actuală de a nu furniza mijloace letale ţărilor aflate în război.

"Dacă există o situație pe care comunitatea internațională nu o poate tolera, cum ar fi atacuri pe scară largă asupra civililor, masacru sau încălcare gravă a legilor războiului, ar putea fi dificil pentru noi să insistăm doar asupra sprijinului umanitar sau financiar", a spus Yoon.

Este pentru prima dată când Seulul a sugerat dorința de a furniza arme Ucrainei, la mai bine de un an după ce a exclus posibilitatea unui ajutor letal. Un aliat cheie al SUA și un producător major de muniție de artilerie, Coreea de Sud a încercat până acum să evite furia Rusiei în contextul în care numeroase companii sud coreene operează în Rusia iar Moscova are influenţă asupra Coreei de Nord.

"Cred că nu vor exista limite ale sprijinului pentru apărarea și reconstrucţia unei țări care a fost invadată ilegal atât în ​​temeiul dreptului internațional, cât și al legislației interne", a spus Yoon. "Cu toate acestea, având în vedere relația noastră cu părțile implicate în război și evoluțiile de pe câmpul de luptă, vom lua măsurile cele mai adecvate". 

Pe acelaşi subiect

Yoon urmează să viziteze Washingtonul săptămâna viitoare pentru un summit cu președintele american Joe Biden care marchează cea de-a 70-a aniversare a alianței celor două țări. Yoon a spus că va încerca să obţină "rezultate concrete" la eforturile aliaților de a îmbunătăți răspunsul la amenințările din Coreea de Nord, care a intensificat testele militare și a lansat prima sa rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid săptămâna trecută.

Seulul, la rândul său, își va intensifica capacitatea de supraveghere, recunoaștere și analiză a informațiilor și va dezvolta "arme de performanță ultra-înaltă, de mare putere" pentru a evita amenințările Nordului, a spus Yoon.

Rusia avertizează Coreea de Sud împotriva trimiterii de arme în Ucraina

Ca răspuns, Kremlinul a spus că furnizarea de arme Ucrainei ar face Seulul un participant la conflict. "Din păcate, Seulul a luat o poziție destul de neprietenoasă în toată această poveste", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Vor încerca să atragă din ce în ce mai multe țări direct în acest conflict. Dar, desigur, începerea livrărilor de arme va însemna indirect o anumită etapă de implicare în acest conflict".

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat miercuri Coreea de Sud să nu trimită arme în Ucraina. "Au apărut noi doritori să ne ajute duşmanii. Astfel, preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat că, în principiu, ţara sa ar fi gata să furnizeze arme regimului de la Kiev", a scris fostul preşedinte rus (între 2008 şi 2012) într-o postare pe contul său de Telegram.

Medvedev a subliniat că până de curând Seulul a exclus complet posibilitatea trimiterii de arme letale în Ucraina. "Mă întreb ce vor spune locuitorii acestei ţări când vor vedea arme ruseşti noi-nouţe pe teritoriul Coreei de Nord, vecinul lor şi partener al nostru", a spus el, înainte de a adăuga că este vorba de un "quid pro quo".

Câteva ore mai târziu, Kremlinul a comentat, de asemenea, posibila expediere de arme sud-coreene către Ucraina şi a afirmat că este o continuare a poziţiei neprietenoase a Seulului. "Se încearcă atragerea a tot mai multe ţări în acest conflict", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Coreea de Sud spune că ar putea furniza arme Ucrainei. Rusia: Poate vor vedea arme ruseşti noi-nouţe în Coreea de Nord