Antena LIVE

Curs valutar

Ucraina confirmă că avioanele F-16 vor fi staţionate şi în ţări terţe. România, posibilă bază de operaţiuni. Ruşii anunţă condiţiile în care le atacă

Război în Ucraina. Șeful aviației ucrainene a confirmat luni că unele dintre zecile de avioane F-16 promise Kievului de aliații occidentali vor fi depozitate în afara ţării pentru a nu fi lovite de Rusia. Nu a detaliat ţările, dar România, Polonia sau Germania au fost vehiculate de presa externă ca fiind potenţiale baze pentru mentenanţă sau operaţiuni. 

De la 11.06.2024, 16:21
WhatsApp
Ucraina confirmă că avioanele F-16 vor fi staţionate şi în ţări terţe. România, posibilă bază de operaţiuni. Ruşii anunţă condiţiile în care le atacă Profimedia

Flota de avioane de luptă F-16 a Ucrainei, care ar putea fi în curând operațională, va fi protejată de atacurile Rusiei prin staţionarea unora dintre aeronave în țări terțe, unde estepuțin probabil ca Rusia să lovească, au anunţat ucrainenii. 

Ucraina confirmă că unele F-16 vor fi depozitate în străinătate

Generalul Serghei Holubţov a declarat duminică la RFE/RL că mult aşteptatele avioane F-16  vor fi staţionate şi în străinătate. "Există un anumit număr de aeronave care vor fi staţionate în baze aeriene securizate, în afara Ucrainei, astfel încât să nu fie vizate de atacuri aici", a spus Holubţov. "Asta va fi şi rezerva noastră în cazul în care este nevoie de înlocuirea avioanelor defecte", a completat el. 

Numărul de F-16 pe care Ucraina le va folosi depinde mult de pregătirea piloților. Holubţov nu a oferit detalii dacă şi în ce grad operaţiunile aeronavelor F-16 ucrainene trimise în luptă împotriva forțelor ruse vor primi sprijin de la bazele NATO. Analiștii militari ucraineni au evaluat că este puțin probabil ca Ucraina să opereze la început mai mult de patru sau șase avioane F-16 care ar urma să efectueze doar misiuni cu risc scăzut.

Pe acelaşi subiect

Cele mai probabile facilități NATO pentru a sprijini avioanele ucrainene sunt în Polonia, pentru întreținere, și în România, pentru operațiuni, relatează Kyiv Post.

Rusia anunţă condiţiile în care va lovi avioanele ucrainene staționate în străinătate

Este pentru prima dată când Ucraina confirmă oficial că unele avioane F-16 donate Ucrainei vor fi ţinute în străinătate pentru a restricționa capacitatea Rusiei de a le ataca. Rusia a lovit în mod sistematic aeroporturile din Ucraina de când a început războiul. Președintele Vladimir Putin și alți oficiali ruși au intensificat avertismentele că Rusia va lovi avioanele ucrainene staționate în străinătate, deși ar putea duce la o escaladare a conflicului cu NATO.

Șeful Comitetului de Apărare al Dumei Ruse, Andrei Kartapolov, a declarat luni pentru Ria Novosti că bazele NATO care găzduiesc avioane F-16 ucrainene vor fi considerate ținte legitime dacă sunt folosite la atacuri asupra Rusiei. "Dacă (F-16) nu vor fi folosite în scopul propus, atunci nu vor fi o țintă legitimă pentru Forțele Armate Ruse, dar dacă vor participa la incursiuni de luptă, cu siguranță vor fi. Inclusiv aerodromurile, pe care se bazează, cu toate consecințele care decurg din asta".

Kartapolov a ţinut totuşi să precizeze că dacă aeronavele ucrainene sunt doar depozitate pe aerodromuri din ţări terţe, iar apoi transportate în Ucraina, echipate şi pregătite să zboare în misiuni de pe aerodromurile ucrainene, atunci ele nu vor fi atacate de ruşi.  "Dar dacă decolează de pe aerodromurile unei țări, intră în spațiul aerian ucrainean, lansează rachete și se întorc, atunci aceasta este o țintă legitimă. Cât despre capacitatea de a le doborî, putem doborî pe oricine, oriunde", a subliniat el. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, pe 5 iunie, că Rusia va lovi personalul NATO aflat în Ucraina dacă ar ajuta Kievul în atacuri împotriva forțelor ruse.

România a anunţat că va pregăti piloţi ucraineni la Centrul European de la Fetești, Baza 86, unde au ajuns instructorii și tehnicieni ai companiei Lockheed Martin. MApN a pus recent în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru finanțarea antrenamentelor piloţilor ucraineni

Belgia, Danemarca, Olanda și Norvegia s-au angajat să trimită Ucrainei peste 60 de avioane F-16. Presa americană a scris în ultimele luni că desfășurarea avioanelor F-16 va fi însă una la scară mică și este puțin probabil să influenţeze decisiv războiul pe termen mediu sau scurt. Cotidianul american New York Times a dezvăluit în martie că Ucraina ar putea primi până în iulie doar șase din zecile de avioane de luptă promise de aliații occidentali din lipsă de pregătire a piloţilor şi a tehnicienilor pentru mentenanţa aeronavelor.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina avioane romania f-16
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025