Antena Meniu Search
x

Video Piloţii români au început primele antrenamente pe avioanele F-16, în baza de la Feteşti. Instructor american: "A fost o provocare pentru ei"

Piloţii români au început primele antrenamente pe avioanele F-16. În Baza 86 de la Feteşti, şapte piloţi au trecut de modulul teoretic şi au început zborurile pentru a fi pregătiţi în toate scenariile de război. România va avea în perioada următoare 18 avioane F-16 doar pentru antrenamente, pe care vor învăţa inclusiv piloţi ucraineni.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 13.03.2024, 20:55

Vezi și

România a amenajat în timp record centrul de instruire de la Feteşti. Primii 7 piloti romani instruiţi în cadrul centrului de pregatire de la baza 86 aeriana Fetesti au efectuat fiecare cel putin un zbor cu avioanele F16. Ei sunt acum la jumatatea cursului si invata sa treaca de la vechile MIG-uri, pe aceste avioane de generatia a 4-a.

În total, vom avea 49 de aeronave F16

Piloţii şi instructorii folosesc nume de cod pentru a se identifica. El este Red, Roşu în traducere, unul din românii care învaţă să piloteze avioanele americane. Are o experienţă de peste 10 ani în pilotarea MIG-urilor. "A fost un zbor plin de emoţii, ca orice inceput, a fost emoţionant. Aeronava F16 este una mult mai puternică, mai manevrabilă. Mult mai modernă. Este cu siguranţă, un pas în faţă pentru noi!", a declarat "Red", pilot de avioane F16.

Wizard, sau Vrăjitor în limba română, este un instructor american, pilot cu misiuni de luptă, care acum îi învaţă pe români cum să facă magie în aer. "Avioanele F16 sunt mai manevrabile decât MIG-urile 21. Asta a fost o provocare pentru ei! Să vadă cât de sensibilă este maneta de control, cât de sensibil este avionul la mişcări. Dar s-au adaptat foarte repede!", a declarat "Wizard", instructor avioane F16.

În baza de la Feteşti, România pune la dispoziţie infrastructura, americanii de la Lockhead Martin asigură instructorii, iar Forţele Aeriene Olandeze au adus avioanele. Piloţii români se antrenează în acest moment pe 5 avioane F16 aduse din Olanda. Acestora li se vor adăuga alte 13 până la finalul anului. Pe de alta parte, ţara noastră deţine în acest moment 17 avioane F16 pentru misiuni de poliţie aeriană sau misiuni de luptă, dacă este cazul. Suntem în curs de achiziţie pentru 32 de avioane noi, aduse din Norvegia. Anul acesta şi anul viitor vor sosi în România.

În total, vom avea 49 de aeronave F16. "Au, evident, o lipsă de informaţii legate de sistemele noi europene ale acestor avioane construite în SUA. Ei au zburat pe MIG-uri ruseşti. Este un concept diferit, dar până acum au făcut o treabă impresionantă", a declarat Polace, maior şi instructor avioane F16. Centrul de instrucţie de la Feteşti este pregătit şi pentru primirea piloţilor ucraineni. Doar că aceştia nu stăpânesc încă limba engleză, motiv pentru care sosirea lor în România se amână.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Piloţii români au început primele antrenamente pe avioanele F-16, în baza de la Feteşti. Instructor american: "A fost o provocare pentru ei"