Primul centru de instruire din România pentru avioane F-16, inaugurat la Feteşti. Primii 7 piloţi români au început instrucţia
România are primul centru de instruire pentru avioane F16. Aici se vor antrena piloţii români, dar şi cei ucraineni. Vorbim despre cele mai populare avioane de luptă din lume, care au ajuns în ţara noastră încă de acum o săptămână.
În cadrul summitului de la Vilnius din vară, ţara noastră s-a alăturat coaliţiei F-16 pentru Ucraina, formată din 11 state aliate. La baza aeriană 86, România a construit un hub de antrenamente, aici urmând să se instruiască piloţii români şi ucraineni. Primii şapte piloţi români au început instrucţia, cu partea teoretică.
România a cumpărat 32 de avioane F-16 de la norvegieni
”Ceremonia de inaugurare a Centrului European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center - EFTC) va avea loc luni, 13 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă" din Feteşti”, a anunţat MApN.
Centrul va fi un hub internaţional pentru instruirea piloţilor de aeronave F-16 şi va facilita creşterea interoperabilităţii dintre aliaţi.
Totodată, acesta va contribui la crearea unor standarde operaţionale comune şi la întărirea capacităţii Alianţei Nord-Atlantice de a face faţă provocărilor complexe din regiunea Mării Negre şi din Europa de Est.
Conform acordului de colaborare, Ministerul român al Apărării pune la dispoziţie Baza 86 Aeriană, facilităţile de instruire şi sprijinul naţiunii-gazdă, Forţele Aeriene Regale ale Ţărilor de Jos pun la dispoziţie aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii şi mentenanţa. Primele cinci aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat la Feteşti săptămâna trecută.
Conform MApN, centrul va contribui la accelerarea procesului de formare a piloţilor români, în contextul în care Armata României se pregăteşte să primească 32 de aeronave F-16, achiziţionate recent din Norvegia.
”Având în vedere contextul geopolitic actual şi poziţia strategică a României în regiunea Mării Negre, acest centru devine esenţial pentru colaborarea transfrontalieră, întărirea securităţii şi consolidarea solidarităţii în cadrul NATO. Prin înfiinţarea Centrului European de Instruire F-16, România se angajează să ofere un mediu de pregătire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi know-how de ultimă generaţie, nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina”, a transmis Ministerul Apărării.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰