Ucraina va primi avioane de luptă F-16, dar nu ştie când şi de la cine. Zelenski califică drept "istorică" decizia lui Biden
Ucraina ar putea primi, în viitor, avioanele de luptă moderne pe care le solicită insistent de multă vreme. Preşedintele Joe Biden a aprobat instruirea piloţilor ucraineni în acest scop şi nu se va opune dacă alte ţări vor preda Ucrainei aeronavele F-16 pe care le deţin, potrivit presei internaţionale. Între timp, războiul continuă, atât pe teren, mai ales la Bahmut, cât şi prin atacuri aeriene. Noaptea trecută, apărarea antiaeriană a intrat din nou în acţiune la Kiev iar o bază militară rusă din Mariupol, în teritoriul ocupat, a fost ţinta unor rachete.
De Redactia Observator la 20.05.2023, 08:59Statele Unite susţin aşa-numita "coaliţie a avioanelor de luptă", care îşi propune să ofere Ucrainei aeronave din a patra generaţie. Preşedintele Joe Biden a afirmat, în discuţiile de la summitul Grupului celor Şapte din Japonia, că piloţii ucraineni pot începe antrenamentul pe avioanele F-16. Ştirea, încă neconfirmată oficial, este anunţată de mai multe agenţii de presă care citează, sub acoperirea anonimatului, o înaltă oficialitate de la Casa Albă. Preşedintele Zelenski califică drept "istorică" decizia lui Biden, salutată şi de alţi lideri politici.
Rishi Sunak, premierul Marii Britanii: Mesajul meu către Putin este unul direct: noi nu ne lăsăm. Rusia a comis o agresiune ilegală şi neprovocată, prin invadarea Ucrainei, iar Rusia trebuie să ştie că noi şi alte ţări rămânem ferm hotărâţi să susţinem Ucraina.
Încă nu se ştie când şi din ce ţări va primi Ucraina avioanele F-16. Dar, îndată ce s-a aflat de aprobarea lui Biden, Danemarca şi-a anunţat intenţia de a instrui piloţii ucraineni. Antrenamentul ar dura, în principiu, 18 luni dar perioada poate fi redusă la şase sau opt luni, relevă CNN.
Luptele intense continuă la Bahmut
- Biden va da undă verde livrării de avioane de luptă Ucrainei, inclusiv F-16. Preşedintele SUA a făcut anunţul...
- Ruşii au lansat 39 de atacuri aeriene în Ucraina noaptea trecută. Autorităţile ucrainene au oferit puţine...
- Zelenski, aşteptat la summitul G7 de la Hiroshima. Iniţial, intervenţia preşedintelui ucrainean ar fi trebuit să...
Oricum, avioanele F-16 nu vor putea sprijini viitoarea contraofensivă a Ucrainei. Deocamdată, lupte intense continuă la Bahmut, unde armata ucraineană pare să fi preluat iniţiativa. Şeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, care susţinea că oamenii săi controlează aproape întregul oraş, recunoaşte acum că Bahmut nu poate fi, încă, integral cucerit.
Soldat ucrainean: Cred că şi inamicul îşi dă seama că noi vom lupta până la capăt.
Rusia se răzbună prin atacuri aeriene tot mai frecvente. Noaptea trecută, la Kiev, resturi ale unui proiectil interceptat de apărarea antiaeriană au provocat un incendiu pe terasa unui bloc cu 10 etaje. De cealaltă parte, mai multe explozii s-au produs în zona aeroportului din oraşul ocupat Mariupol. Baza instalată aici de armata rusă ar fi fost lovită de patru rachete cu rază lungă de acţiune lansate de ucraineni, potrivit presei locale.
Noi sancţiuni pentru Rusia
Continuă şi impunerea de noi sancţiuni: Statele Unite au interzis exportul în Rusia al unor bunuri de consum cum sunt uscătoarele de haine, plugurile de zăpadă şi chiar ochelarii de soare. Americanii consideră că ele ar putea fi deturnate în scopuri militare. La rândul său, Kremlinul a interzis intrarea în Rusia a sute de cetăţeni americani, de la fostul preşedinte Obama până la cunoscuţi moderatori de televiziune. Sancţiunea este mai mult simbolică deoarece este puţin probabil ca vreunul din cei vizaţi să fi dorit să călătorească, acum, în Rusia.