Zelenski, aşteptat la summitul G7 de la Hiroshima. Iniţial, intervenţia preşedintelui ucrainean ar fi trebuit să fie telefonică
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să participe vineri la summitul G7 din Japonia, care are loc până duminică, potrivit unei surse apropiate dosarului de la Hiroshima, în contextul în care programul summitului prevedea iniţial o intervenţie prin videoconferinţă, duminică, a preşedintelui ucrainean, relatează AFP, citat de news.ro.
Această sursă nu precizează când urmează să sosească Zelenski în Japonia şi subliniază că nu este exclusă o schimbare de ultim moment. Preşedintele ţării aflate în război cu Rusia a efectuat în weekendul trecut un turneu în Italia, Germania, Franţa şi Marea Britanie, iar programul oficial al summitului G7 de la Hiroshima prevedea iniţial o intervenţie a acestuia prin videoconferinţă.
Planul de pace elaborat de Zelenski ar putea fi discutat de liderii G7 la Hiroshima. Ucraina vrea şi intervenţia Chinei
Liderii Grupului G7 vor analiza, în cursul summitului din Japonia, o propunere de promovare a planului de pace elaborat de Ucraina pentru încheierea războiului cu Rusia. Kievul ar vrea implicarea Chinei în această iniţiativă, conform cotidianului Financial Times. Discuţiile de la summitul G7, care se desfăşoară în oraşul nipon Hiroshima, au fost propuse de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi probabil nu vor implica direct Rusia. Iniţiativa Grupului G7 intervine în contextul în care Administraţia Chinei a trimis un emisar în Europa în scopul găsirii unei soluţii politice pentru oprirea conflictului militar izbucnit prin invazia rusă în Ucraina.
Planul de pace elaborat de preşedintele Zelenski conţine condiţia retragerii trupelor ruse, pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei. Planul Chinei nu prevede condiţia retragerii trupelor ruse înaintea iniţierii negocierilor de pace. Liderii statelor occidentale au insistat că negocierile de pace trebuie să înceapă când va vrea Kievul şi că succesul Ucrainei pe câmpul de luptă este cea mai bună modalitate de obţinere a unei "păci corecte". Dar aliaţii occidentali ai Ucrainei sunt tot mai preocupaţi că Statele Unite se apropie de vârful intensităţii asistenţei militare pentru Ucraina, care ar putea scădea înaintea scrutinului prezidenţial din 2024.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰