Antena LIVE

Curs valutar

Ucrainenii avansează puternic pe flancuri la Bahmut: "Mercenarii Wagner au intrat în Bahmut ca șobolanii într-o capcană"

Război în Ucraina. Forțele ucrainene au preluat inițiativa pe câmpul de luptă din împrejurimile oraşului Bahmut, unde au avansat considerabil pe flancuri, susţin analiştii think tank-ului american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Asta chiar dacă forţele Grupului Wagner controlează aproape 99% din Bahmut, la cinci luni de la prima luptă în oraşul care, potrivit unor experţi occidentali, ar putea cădea în următoarele zile sau ore. Nu cedaţi flancurile la Bahmut este apelul disperat al lui Evgheni Prigojin pentru armata rusă.

De la 19.05.2023, 11:46
Ucrainenii avansează puternic pe flancuri la Bahmut Profimedia

Forțele ucrainene au preluat inițiativa tactică și au realizat câștiguri semnificative din punct de vedere tactic pe 18 mai în jurulul oraşului Bahmut în operațiuni de contraatac, apreciază experţii ISW în analiza zilnică a situaţiei de pe front. Aceste operațiuni sunt contraatacuri localizate și nu reflectă începutul unei noi operațiuni majore, atrag atenţia analiştii de la ISW. 

Potrivit sursei citate, mai mulți bloggeri militari ruși au relatat joi că forțele ucrainene au spart liniile defensive ruse la sud și sud-vest de Ivanivske, o localitate aflată la 6 km vest de Bahmut și la nord-vest de Klișchiivka, localitate aflată 6 km sud-vest de Bahmut) prin nord-vest. Tot potrivit acestor bloggeri, forțele ruse s-au retras din pozițiile de la nord de satul Sakko i Vantsetti, situat la 15 km nord de Bahmut, către sudul satului, dar forțele ucrainene nu au intrat încă în această așezare.

Colonelul Serhiy Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că forțele ucrainene au avansat 1.700 de metri în ultima zi iar Brigada a 3-a separată de asalt a anunţat că în urma contraatacurilor din împrejurimile Bahmutului ucrainenii au cucerit o suprafaţă cu o lungime de 700 de metri şi o lăţime de 2 km.

Pe acelaşi subiect

Trenul deraiat de o bombă pe şine în Crimeea "va afecta" livrarea de arme către Flota Mării Negre 

Pe de altă parte, Ministerul Apărării de la Londra, care publică zilnic un buletin informativ de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a comunicat azi că în urma deraierii unui tren joi, în apropiere de Simferopol, "a fost blocată singura linie de cale ferată către portul Sevastopol, baza Flotei Ruse de la Marea Neagră.

Autoritățile ruse au spus că acesta a fost rezultatul "interferențelor unor persoane din afară". Rusia va lua măsuri pentru a repara rapid linia, dar incidentul poate perturba livrările de provizii și de armament, cum ar fi rachete de croazieră Kalibr. Orice sabotaj în această zonă sensibilă va crește și mai mult preocupările Kremlinului cu privire la capacitatea de a proteja alte infrastructuri cheie din Crimeea. Peninsula păstrează un rol psihologic și logistic vital pentru războiul Rusiei în Ucraina."

NYT: Ucrainenii avansează pe flancuri la Bahmut şi îi pot înconjura pe ruşi

Ziarul american The New York Times (NYT) a publicat pe 17 mai o analiză în care apreciază că avansul forţelor ucrainene în împrejurimile Bahmutului dau speranțe Ucrainei că poate schimba cursul războiului. Progresele sunt mici, dar ucrainenii spun că văd o schimbare semnificativă a impulsului, susţine publicaţia americană. 

Forțele ruse nu au reuşit să înconjoare orașul din estul Ucrainei, deşi în martie erau aproape de a reuși. "Cleştele se închide", anunţa atunci Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner. A greșit însă, consideră NYT. Cleştele nu doar că nu s-a închis deloc, dar acum forțele ucrainene l-a deschis și mai mult, cucerind înapoi, în câteva zile, teritorii la nord și la sud de orașul ruinat. Trupele Moscovei dețin încă cea mai mare parte a Bahmutului, câștigurile recente ale Ucrainei în jurul orașului nu sunt mari și nu există nicio garanție că vor dura, admite publicaţia americană.

Dar, pentru prima dată în ultimele luni, soldații ucraineni sunt în ofensivă şi par să fi schimbat, cel puțin pentru moment, impulsul războiului. Dacă ucrainenii continuă să avanseze pe flancuri ar putea inversa situația de acum câteva luni, punându-i pe rușii din Bahmut în pericol de a fi înconjurați și prinși în capcană. Asta ar demonstra că liniile puternic fortificate construite de ruşi în Ucraina pot fi sparte.

Succesul din jurul Bahmutului ar oferi fi un nou imbold  pentru moralul Ucrainei, dar și o lovitură gravă pentru Rusia care ar putea fi pusă în poziţia de a rata singurul succes militar care timp de mai multe luni îi părea a fi la îndemână.  Comandanții ucraineni spun că speră să se bazeze pe lecțiile învățate la Bahmut atunci când vor încerca să atace în alte locuri de-a lungul liniei de front de aproape 1000 de km.  

"Oamenii Wagner au intrat în Bahmut ca șobolanii într-o capcană"

"Când te retragi, este foarte greu să te oprești. Când vrei să avansezi, este foarte greu să începi", a spus colonelul Andriy Biletsky, comandantul Brigăzii a 3-a de asalt a Ucrainei, care a reuşit săptămâna trecută prima străpungere a liniilor rusești. El a avertizat că așteaptă să vadă dacă "există un lanț de cinci, șase, șapte victorii" înainte de a evalua starea luptelor, dar era plin de speranță. "Putem spune că faza de apărare oarbă de lângă Bahmut a trecut și acum cel puțin vor exista mișcări ale ambelor părți", a spus el.

"Oamenii Wagner au intrat în Bahmut ca șobolanii într-o capcană", le-a spus marți soldaților comandantul tuturor forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Syrskyi în timpul unei vizite pe front. Generalul Syrskyi și alți comandanți ucraineni au avertizat că încă se duce o bătălie dură la Bahmut, unde forțele ruse încearcă să-i alunge pe ultimii apărători ucraineni.

Comandanții ucraineni vor să ţină forţele ruse blocate în luptă la Bahmut și în jurul oraşului pentru a împiedica să fie trimise în alte zone care ar putea fi atacate în curând. Ei au spus că Rusia trimite întăriri în zona Bahmut, inclusiv unități de tancuri și luptători noi, pentru a încerca să oprească avansările ucrainene. Cu toate acestea, comandanții ucraineni au declarat marți că soldații lor continuă să facă progrese. 

Majorul Oleksandr Pantsyrny a declarat că Ucraina și-a recâștigat inițiativa pe flancuri, la nord și la sud de oraș. Konrad Muzyka, un analist militar, a explicat că recentele progrese ucrainene arată "slăbiciunile fundamentale ale Rusiei: o lipsă de coordonare între formațiunile armatei obișnuite și unitățile Wagner, iar comunicarea și moralul sunt slabe".

Muzyka a mai remarcat faptul că avansul din jurul Bahmutului a fost obținut "fără a utiliza arme majore furnizate de Occident, cum ar fi blindate Bradley sau tancuri Leopard". Trupele ucrainene au reușit să avanseze duminică și luni aproximativ doi kilometri în unele direcții. 

La sud-vest de Bahmut, soldații și comandanții ucraineni au raportat la începutul săptămânii că au avansat printr-un buzunar de păduri din apropierea satului Ivanivske și par să se îndrepte în direcția Klișchiivka, un mic sat pe care mercenarii Wagner l-au revendicat pe 19 ianuarie, după săptămâni de luptă. Satul se află pe un teren înalt și, cine îl controlează, are o poziție de comandă, cu acces la drumuri importante către Bahmut.

La nord-vest de oraș, armatele par să se lupte pentru controlul terenurilor înalte din jurul lacului de acumulare Berkhiv. Fără a menționa o retragere, Ministerul rus al Apărării a declarat în weekend că forțele sale se regrupau în jurul rezervorului pentru a "crește puterea liniei de apărare".

Bahmutul a jucat un rol critic în slăbirea armatei ruse, susţin ucrainenii

Apărarea îndârjită de la Bahmut, oraş cu valoare strategică limitată, i-a costat scump pe ucraineni care i-au pierdut acolo pe unii dintre cei mai experimentați soldați ai săi în ultimul an. Dar asta i-a împiedicat pe ruși să treacă mai departe pentru a asedia orașe mai mari precum Kramatorsk și Sloviansk, care urmează după Bahmut. 

Oficialii ucraineni spun că Bahmutul a jucat un rol critic în slăbirea armatei ruse. Atâta timp cât pierderile rusești au fost mai mari decât pierderile ucrainene, atunci luptele au avut logică, susțin oficialii de la Kiev. Comandanții și oficialii ucraineni speră că soarta se va schimba și că Rusia va fi cea care trebuie să decidă ce preţ este dispusă să plătească pentru a păstra un oraș care este zilnic șters de pe hartă. 

Oficialii militari ucraineni au subliniat că ceea ce se întâmplă în jurul Bahmutului este doar un succes parțial. Situația din interiorul orașului este atât de gravă, încât comandanții ucraineni trimit acolo doar voluntari. "Dacă intri în Bahmut, trebuie să știi că s-ar putea să nu ieși" şi "Este o nebunie să fii în Bahmut acum. Bombardamentele nu se opresc deloc" sunt mărturiile a doi soldaţi ucraineni, citaţi de NYT.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina bahmut
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024