Antena Meniu Search
x

Planul de pace elaborat de Zelenski ar putea fi discutat de liderii G7 la Hiroshima. Ucraina vrea şi intervenţia Chinei

Liderii Grupului G7 vor analiza, în cursul summitului din Japonia, o propunere de promovare a planului de pace elaborat de Ucraina pentru încheierea războiului cu Rusia. Kievul ar vrea implicarea Chinei în această iniţiativă, conform cotidianului Financial Times.

de Redactia Observator

la 18.05.2023, 18:26

Planul de pace elaborat de Zelenski ar putea fi discutat de liderii G7 în Japonia. Kievul ar vrea să implice şi China în această iniţiativă
Planul de pace elaborat de Zelenski ar putea fi discutat de liderii G7 în Japonia. Kievul ar vrea să implice şi China în această iniţiativă - Profimedia Images

Discuţiile de la summitul G7, care se desfăşoară în oraşul nipon Hiroshima, au fost propuse de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi probabil nu vor implica direct Rusia. Iniţiativa Grupului G7 intervine în contextul în care Administraţia Chinei a trimis un emisar în Europa în scopul găsirii unei soluţii politice pentru oprirea conflictului militar izbucnit prin invazia rusă în Ucraina.

Ce conţine planul elaborat de Zelenski

Planul de pace elaborat de preşedintele Zelenski conţine condiţia retragerii trupelor ruse, pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei. Planul Chinei nu prevede condiţia retragerii trupelor ruse înaintea iniţierii negocierilor de pace.

Liderii statelor occidentale au insistat că negocierile de pace trebuie să înceapă când va vrea Kievul şi că succesul Ucrainei pe câmpul de luptă este cea mai bună modalitate de obţinere a unei "păci corecte". Dar aliaţii occidentali ai Ucrainei sunt tot mai preocupaţi că Statele Unite se apropie de vârful intensităţii asistenţei militare pentru Ucraina, care ar putea scădea înaintea scrutinului prezidenţial din 2024.

Pe acelaşi subiect

Ucraina nu va accepta să piardă din teritorii

Un oficial din cadrul Uniunii Europene a declarat pentru cotidianul Financial Times că liderii G7 vor discuta despre ideea organizării unei conferinţe internaţionale în vara acestui an, pe tema planului de pace propus de Zelenski. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Ucrainei a confirmat că vor avea loc discuţii la cererea Kievului, în scopul ralierii cât mai multor ţări acestei propuneri de pace, notează Mediafax.

Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că Ucraina este interesată să implice China "în implementarea planului ucrainean de pace". Însă Ministerul de Externe de la Kiev a reiterat joi că Ucraina nu va accepta niciun acord cu Rusia care ar implica pierderi teritoriale. Volodimir Zelenski va interveni prin videoconferinţă la summitul G7.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri externe » Planul de pace elaborat de Zelenski ar putea fi discutat de liderii G7 la Hiroshima. Ucraina vrea şi intervenţia Chinei