Antena LIVE

Curs valutar

Ucrainenii construiesc fortificaţii la un an după ruşi. "Vor să prelungească conflictul cel puţin până în 2025"

Război în Ucraina. Ucraina a început să construiască fortificaţii de-a lungul liniei frontului într-un moment în care pare să fi pierdut iniţiativa operaţională, arată o analiză France Presse, citată de Agerpres. 

De la 18.03.2024, 16:14
WhatsApp
Ucrainenii construiesc fortificaţii la un an după ruşi. "Vor să prelungească conflictul cel puţin până în 2025" Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit la 11 martie despre "2.000 de kilometri de lucrări pentru a consolida fortificaţiile existente şi a crea altele noi".

Ucraina construieşte fortificaţii defensive la un an după ruşi

Un buletin al Ministerului Apărării britanic consemna duminică "dinţi de dragon", şanţuri antitanc, tranşee de infanterie, câmpuri de mine şi poziţii defensive fortificate.

"Stabilirea unor poziţii defensive majore este indicatorul unui conflict de uzură şi semnifică faptul că orice tentativă de a le străpunge va fi probabil însoţită de pierderi grele", apreciază ministerul britanic pe X (ex-Twitter).

Pe acelaşi subiect

Această linie vine ca o replică la aşa-numita "linie Surovikin" stabilită în 2023 în estul Ucrainei, care cuprinde trei niveluri de apărare în profunzime, destinate atât să epuizeze forţele inamice, cât şi să facă mai dificilă preluarea controlului asupra unei zone după o străpungere militară.

Răspunsul ucrainean va fi probabil mai puţin elaborat, nu va merge prea mult în profunzime, dar va fi un răspuns urgent la lipsa de muniţie.

"Responsabilii ucraineni spun deja că timpul este factorul-cheie care îi împiedică să construiască ceva care să semene cu linia Surovikin", explică Ivan Klyszcz, de la Centrul Internaţional pentru Apărare şi Securitate (ICDS) din Estonia.

Dar acest dispozitiv este "necesar, întrucât penuria de muniţii şi scăderea moralului (trupelor) au pus în mod clar Ucraina în defensivă", explică el.

Ucraina vrea să maximizeze numărul de morţi şi răniţi de partea rusă

Contraofensiva ucraineană din toamnă, pregătită inclusiv la Washington, s-a soldat cu un eşec cu pierderi grele şi câştiguri teritoriale neînsemnate. Acest război, poate chiar mai mult decât multe altele, a arătat că apărarea este mai bună decât atacul, afirmă experţi militari. Iar obiectivul celor două tabere este să provoace maximum de pierderi părţii adverse de-a lungul timpului.

Zelenski vrea să "maximizeze numărul de morţi şi răniţi de partea rusă", a declarat pentru AFP Seth Jones, vicepreşedintele think tank-ului american CSIS, subliniind că "acest tip de fortificaţie a fost eficient" în trecut.

Succesul fortificaţiilor ucrainene depinde de deturnările de fonduri din armată

În Rusia, observatori contactaţi de AFP au minimizat consecinţele anunţului ucrainean.  Aceste linii "dovedesc că Ucraina a realizat că ofensiva sa a eşuat. Eventualul său succes nu depinde de calitatea lor", ci în special de cât de mult din buget este deturnat de corupţie, care este endemică în Ucraina, potrivit expertului independent rus Aleksandr Hramcihin.

"Au ei oare suficiente efective pentru a le construi şi apoi pentru a le apăra? Armata rusă a străpuns deja cele mai puternice fortificaţii ucrainene de la Avdiivka", adaugă Vasili Kaşin, de la Şcoala superioară de economie din Moscova, referindu-se la oraşul-fortăreaţă de pe frontul de est, căzut în mâinile ruşilor la mijlocul lunii februarie.

În orice caz, Kievul nu şi-a schimbat nici paradigma militară, nici obiectivul politic: eliberarea provinciilor din Donbas (est), precum şi Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014. Dar trebuie să ţină cont de realităţile conflictului.

"Ucrainenii se bazează pe fortificaţii din vara anului 2022", subliniază analişti de la Institutul privat de informaţii britanic Janes. "Adevărata diferenţă astăzi este că nu se vor mai concentra doar asupra proximităţii imediate a liniei frontului", ci îşi vor consolida şi poziţiile din spate pentru a reduce "probabilitatea ca adversarul să exploateze succesele tactice".

Ucraina urmăreşte "să prelungească conflictul cel puţin până în 2025"

La Kiev, se cultivă speranţa că sancţiunile împotriva Rusiei vor epuiza capacitatea acesteia de a continua efortul de război pentru mult timp. Moscova, în schimb, visează să reducă şi mai mult ajutorul financiar şi militar occidental acordat Kievului. Provocarea este de a rezista.

"Raportul de forţe se schimbă, iar Ucraina urmăreşte să prelungească conflictul cel puţin până în 2025", susţine Vasili Kaşin.

Chiar dacă frontul pare îngheţat, războiul "se află nu atât în impas, cât într-o fază de reîncărcare, ambii beligeranţi încercând să se doteze cu mijloacele necesare pentru a obţine un rezultat la orizontul 2025-2026", afirmă Institutul francez de relaţii internaţionale (Ifri) într-un raport ce va publicat săptămâna aceasta.

Niciuna dintre părţi nu este în măsură să câştige astăzi războiul. Dar niciuna dintre ele nu renunţă. Seth Jones consideră că este "posibil", dar nu stabilit, ca aceste fortificaţii să devină "frontierele de facto", notează AFP.

Dar "asta nu înseamnă neapărat că aceasta este începutul negocierilor", afirmă el. "Va mai dura încă un an sau doi înainte ca cele două părţi să fie dispuse să discute", consideră expertul citat.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Stațiunea ascunsă, de lângă Valea Prahovei, pe care prea puțini români o...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Cum vede diaspora anul electoral din Europa și alegerea lui Trump. „Extrema...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își...
Useit
Publicat 22.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
SUA au o nouă armă care ar putea zdrobi armata lui Putin, dar ar fi mai puțin...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024