Antena Meniu Search
x

Rusia susţine că România a trimis 784 de mercenari în Ucraina, iar 349 au fost deja ucişi. Reacţia MAE: "Război hibrid" şi "campanie de dezinformare"

Război în Ucraina. Ministerul rus al Apărării susţine că România a trimis în Ucraina nu mai puţin 784 de mercenari, aproape jumătate dintre aceştia fiind ucişi. Datele provin dintr-un raport mai amplu al autorităţilor ruse şi au fost prezentate inclusiv de Ambasada Rusă de la Bucureşti.

de Redactia Observator

la 16.03.2024, 10:37

Rusia susţine că România a trimis 784 de mercenari în Ucraina, iar 349 au fost deja ucişi. Reacţia MAE: "Război hibrid" şi "campanie de dezinformare"
- Profimedia

Potrivit ruşilor, peste 13.000 de mercenari strâini au ajuns în Ucraina de la începutul războiului şi până în prezent. România ar fi trimis în ţara vecină, potrivit datelor prezentate de Ministrul Apărării din Rusia, 784 de luptători. Dintre aceştia, 349 ar fi fost ucişi în luptele din Ucraina.

Reacţia MAE

Datele oferite de ruşi nu au putut fi verificate din surse independente. Conform clasamentului lor, România s-ar afla pe locul 6 în clasamentul mondial al ţărilor care au trimis luptători în Ucraina. Pe primul loc s-ar afla Polonia, cu 2.960 de mercenari, dintre care 1.497 ucişi. Pe locul doi s-ar afla SUA, cu 1.113 mercenari, dintre care 491 ucişi. Locul 3 ar fi ocupat de Georgia, cu 1.042 de mercenari, dintre care 561 ucişi.

"Ministerul Apărării al Rusiei continuă urmărirea și înregistrarea personală a tuturor mercenari străini care au sosit în Ucraina pentru a participa la acțiuni de luptă. Din 24 februarie 2022, numărul total de mercenari străini care au sosit în Ucraina este 13.387 de persoane. În același timp, până în prezent a fost confirmată eliminare a 5.962 de mercenari străini", se arată într-o postare pe Facebook a Ambasadei Rusiei de la Bucureşti.​

Ministerul Afacerilor Externe din România a reacţionat pe marginea acestuia subiect şi a catalogat datele oferite de ruşi drept "război hibrid" şi "campanie de dezinformare". "Ministerul Afacerilor Externe reamintește că partea rusă continuă să promoveze informații care, pe fond, fac parte din arsenalul războiului hibrid și al campaniei de dezinformare îndreptate împotriva statelor membre UE și NATO, inclusiv împotriva României", se arată în comunicatul MAE, potrivit Digi24.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Rusia susţine că România a trimis 784 de mercenari în Ucraina, iar 349 au fost deja ucişi. Reacţia MAE: "Război hibrid" şi "campanie de dezinformare"