Antena LIVE

UE ameninţă voalat cu sancţiuni împotriva Israelului dacă Netanyahu continuă să se opună creării unui stat palestinian

UE a îndemnat statele membre să impună măsuri cu "consecințe" asupra Israelului dacă Benjamin Netanyahu continuă să se opună soluţiei de pace care prevede crearea unui stat palestinian, potrivit unui document intern de la Bruxelles, consultat de Financial Times. Premierul israelian a declarat săptămâna trecută că a transmis Statelor Unite că se opune înființării unui stat palestinian după încheirea războiului din Fâșia Gaza. 

De la 22.01.2024, 13:55
UE ameninţă voalat cu sancţiuni împotriva Israelului dacă Netanyahu continuă să se opună creării unui stat palestinian Profimedia

Bruxelles-ul încearcă să intensifice presiunea asupra premierului Netanyahu pentru a face progrese în eforturile către o pace pe termen lung între israelieni şi palestinieni. În cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai UE de luni va fi discutat un set de măsuri cu consecinţe asupra Israelului dacă Netanyahu continuă să respingă presiunile atât ale SUA ,cât şi ale Bruxelles-ului pentru un stat palestinian, scrie FT. 

Măsura arată o neliniște tot mai mare față în rândul multora dintre aliați occidentali faţă de poziţia Israelului. Numărul deceselor din Gaza a trecut de 25.000 şi provoacă instabilitate în Orientul Mijlociu.

UE îşi îndeamnă membrii să pregătească un set de măsuri cu consecințe împotriva Israelului

Un document de la Bruxelles trimis capitalelor europene înaintea reuniunii de luni și consultat de Financial Times propune ca statele membre ale UE "să stabilească consecințe pe care intenționează să le atașeze angajamentului sau lipsei de angajament" faţă de planul de pace propus. Planul se referă la "soluția cu două state" în care un viitor stat palestinian ar urma să stea alături de cel israelian şi include recunoaștere suverană reciprocă. 

Pe acelaşi subiect

Netanyahu este ferm în insistențele sale ca Israelul să mențină "controlul securității asupra întregii zone de la vest de râul Iordan", teritoriu care cuprinde Gaza asediată și Cisiordania ocupată. El a reiterat această poziție după un apel telefonic cu președintele american Joe Biden. Acesta a susţinut anterior că Netanyahu ar putea fi deschis la un compromis.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat duminică că refuzul de a accepta o soluție cu două state și "negarea dreptului la un stat pentru poporul palestinian" sunt inacceptabile. "Dreptul poporului palestinian de a-și construi propriul stat trebuie să fie recunoscut de toți", a spus el.

Poziția oficială pe termen lung a UE este o soluție cu două state

Poziția oficială pe termen lung a UE este o soluție cu două state, o solicitare pe care liderii blocului au repetat-o ​​de la atacul Hamas din 7 octombrie care a determinat invadarea Fâşiei Gaza. Peste 25.000 de palestinieni au fost uciși în război, potrivit oficialilor din teritoriu. Cel puțin 1.200 de persoane au fost ucise în atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, potrivit datelor israeliene.

Deși influența UE asupra Israelului este mult mai slabă decât cea a SUA, Bruxelles-ul are un acord de asociere care îi acordă avantaje comerciale și investiționale preferențiale, un statut care a făcut ca UE să fie cel mai mare partener comercial al Israelului.

"Propunem câteva idei statelor membre. Și o parte din aceste idei ...se referă la modul în care vom putea pune condiţii în viitor pentru a vedea cum putem realiza ..soluția celor două state", a spus un înalt oficial al UE. "Există stimulente și desavantaje” pentru Israel, a adăugat oficialul, invocând beneficiile pe care UE le oferă în prezent Israelului în baza acordului de asociere.

Un al doilea oficial al UE a declarat că propunerea arată furia tot mai mare din rândul multora dintre cei 27 de membri ai blocului față de refuzul Israelului de a se implica în planul cu două state, dar a avertizat că discuțiile de luni sunt doar preliminare. "Este greu să-i impui lucruri lui Netanyahu", a spus al doilea oficial. "Dar poate că nu va fi acolo (premier) pentru totdeauna". 

Solicitările UE prezentate în document includ "un stat palestinian independent care să trăiască alături de Israel, în pace și securitate, cu normalizarea deplină și dezvoltarea substanțială a securității și a cooperării economice". "Un element esențial al Planului de pace ar trebui să fie dezvoltarea unor garanții de securitate solide pentru Israel și viitorul stat independent Palestina, condiționat de recunoașterea diplomatică reciprocă deplină și integrarea atât a Israelului, cât și a Palestinei în regiune", potrivit documentului.

Israel Katz, ministrul de externe al Israelului, participă luni la reuniunea miniștrilor de externe, potrivit programului oficial. Omologul său palestinian, Riyad al-Maliki, va participa separat. Sunt implicaţi şi reprezentanți din Egipt, Iordania, Arabia Saudită și secretarul general al Ligii Statelor Arabe, Ahmed Aboul Gheit.

Ți-a plăcut acest articol?

uniunea europeana israel palestina hamas gaza.
Întrebarea zilei
V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Ce trebuie să știe toți românii care returnează ambalaje SGR. Este obligația...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 19 mai 2024. Berbecii au parte de un moment de claritate...
CaTine
Publicat 18.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu...
Useit
Publicat 18.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Hello taste
Publicat 18.05.2024
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți...
Deparinti
Publicat 18.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii...
Medicool
Publicat 18.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024