Antena Meniu Search
x

"Cereți-i bani lui Zelenski!" Reacţia arabilor după ce Netanyahu le-a cerut bani să plătească şomaj pentru palestinienii din Cisiordania

Război Israel - Hamas. Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a cerut liderului Emiratelor Arabe Unite să plătească indemnizații de șomaj lucrătorilor palestinieni din Cisiordania ocupată, cărora Israelul le-a interzis să intre pe teritoriul său. Reacţia şeicului Mohamed bin Zayed Al Nahyan a fost sarcastică: "Cereţi-i bani lui Zelenski!", relatează Axios

de Redactia Observator

la 09.01.2024, 13:27

Cereți-i bani lui Zelenski!" Reacţia arabilor după ce Netanyahu le-a cerut bani să plătească şomaj pentru muncitorii palestinieni din Cisiordania
Cereți-i bani lui Zelenski!" Reacţia arabilor după ce Netanyahu le-a cerut bani să plătească şomaj pentru muncitorii palestinieni din Cisiordania - Profimedia

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite (EAU), Mohammed Bin Zayed Al Nahyan (MBZ) a respins o solicitare a premierului israelian Benjamin Netanyahu de a plăti indemnizaţii de șomaj pentru lucrătorii palestinieni din Cisiordania ocupată cărora Israelul le-a interzis să intre pe teritoriul său după atacul Hamas din 7 octombrie, relatează Axios.

"Cereți-i bani lui Zelenski!" i-a spus sarcastic şeicul lui Netanyahu, potrivit un oficial israelian şi unei a doua surse aflate la curent cu situaţia.

Tările arabe nu vor să plătească pentru Cisiordania și Fâşia Gaza dacă situaţia nu se schimbă 

Potrivit Axios, refuzul şeicului Bin Zayed subliniază poziția multor țări arabe care au spus clar că nu vor achita factura pentru a menține status quo-ul în Cisiordania și Fâşia Gaza după război. "Ideea că țările arabe vor veni să reconstruiască și să plătească factura pentru ceea ce se întâmplă în prezent este o iluzie" a spus un oficial emirat, citat de Axios.

Pe acelaşi subiect

La scurt timp după atacul Hamas de pe 7 octombrie 2023, guvernul israelian a închis graniţa cu Cisiordania din motive de securitate. Asta însemna că cei peste 100.000 de palestinieni care locuiesc în Cisiordania, dar lucrează în Israel nu au mai putut intra pe teritoriul israelian. Înrăutățirea situaţiei economice și creșterea șomajului din cauza războiului au amplificat îngrijorari în Israel şi SUA că astfel de condiții ar putea duce la o escaladare a violenţelor în Cisiordania.

Cabinetul Economiei din Israel, condus de un ministru ultranaționalist, Bezalel Smotrich, a respins o propunere a Ministerului Apărării de a permite unor muncitori palestinieni să intre în Israel.

În ciuda presiunilor din partea Forțelor de Apărare Israeliene și a Serciviului de Securitate Internă Shin Bet, Netanyahu a decis să nu supună problema la vot în cabinetul de securitate, după ce Bezalel Smotrich și alți miniștri radicali de dreapta au amenințat că vor demisiona.

Şeicul Bin Zayed, către Netanyahu: "Cereți-i bani lui Zelenski!"

În încercarea de a găsi o soluție la această problemă fără a fi nevoit să se confrunte cu membrii coaliției sale, Netanyahu a încercat să determine alte țări să plătească pentru muncitorii palestinieni. A apelat la EAU în urmă cu câteva săptămâni și a cerut în linii mari ajutor în ceea ce privește palestinienii.

Şeicul MBZ i-a spus că este dispus să ajute, dar când Netanyahu a întrebat în mod direct dacă Emiratele Arabe Unite ar fi gata să plătească muncitorii palestinieni, liderul arab a fost uluit. Nu i-a venit să creadă că premierul israelian a crezut că ar fi dispus să plătească pentru o problemă care a fost creată din cauza deciziei Israelului de a nu permite muncitorilor să intre în ţară, relatează Axios. 

Şeicul i-a spus lui Netanyahu că nu poate face asta, iar apoi i-a sugerat sarcastic să apeleze la președintele ucrainean Volodimir Zelenski, au declarat sursele citate. Mohammed Bin Zayed Al Nahyan a spus că Zelenski primește mulți bani din multe țări, așa că poate l-ar putea ajuta pe Netanyahu, potrivit surselor. Biroul prim-ministrului israelian și Ambasada Emiratelor la Washington au refuzat să comenteze.

Netanyahu a declarat în public și privat că nu va permite Autorității Palestiniene, care guvernează în prezent Cisiordania ocupată, să aibă vreun rol în Fâşia Gaza după război și a respins ideea unui stat palestinian. În schimb, Netanyahu a sugerat că "forțe locale" care nu sunt ostile Israelului ar urma să administreze civil Fâşia Gaza, în timp ce Forțelor de Apărare Israeliene ar urma să mențină controlul securității.

Israelienii doresc, de asemenea, ca Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și alte țări arabe să fie responsabile de reconstrucția Fâşiei Gaza după război, potrivit unor oficiali israelieni și americani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » "Cereți-i bani lui Zelenski!" Reacţia arabilor după ce Netanyahu le-a cerut bani să plătească şomaj pentru palestinienii din Cisiordania