UE nu a căzut de acord să antreneze soldați în interiorul Ucrainei şi să aprobe lovituri pe teritoriul Rusiei
Război în Ucraina. UE va instrui alţi 15.000 de ucraineni până la finalul anului, dar nu în interiorul Ucrainei. Până acum, aproximativ 60.000 de ucraineni au fost instruiți în Polonia şi Germania. La reuniunea miniştrilor apărării din UE la Bruxelles, nu a existat consens pentru o posibilă mutare în Ucraina a misiunii de instruire a UE şi nici pentru aprobarea de lovituri pe teritoriul Rusiei cu arme occidentale.
De Redactia Observator la 30.08.2024, 17:55Uniunea Europeană, care şi-a stabilit ca obiectiv de a instrui aproximativ 60.000 de soldaţi ucraineni în acest an, vrea să facă mai mult, dar rămâne împărţită în ceea ce priveşte posibilitatea de a desfăşura această acţiune în Ucraina, a declarat vineri şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, conform AFP.
"Vom discuta modalităţi de a dezvolta misiunea noastră de antrenament" pentru soldaţii ucraineni, a spus Borrell cu puţin timp înainte de o reuniune a miniştrilor apărării din UE la Bruxelles. "Ne gândim să avem un centru de coordonare la Kiev, dar nu există niciun acord pentru antrenarea soldaţilor ucraineni pe teritoriul ucrainean în cadrul structurilor europene", a adăugat el.
UE vrea să antreneze mai mulţi soldaţi ucraineni, dar nu pe teritoriul Ucrainei
Subiectul divizează statele membre. Mai multe ţări, inclusiv Franţa, Estonia şi Suedia, sunt în favoarea acestei idei, dar altele sunt mai reticente, temându-se de o escaladare a conflictului. Franţa a provocat un şoc la sfârşitul lunii februarie, spunând că "nu exclude" trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, recunoscând, totuşi, că nu există un "consens" în acest moment.
- Ucraina cere României să-i livreze sistemul Patriot promis. Reacţia propagandei ruse
- Incursiunea din Kursk se întoarce împotriva ucrainenilor. Ruşii au spart apărarea în Doneţk: "Este un haos total"
- "Inamicul a intrat în Rusia." Mercenarii ruşi din Brigada Ursul au plecat din Burkina Faso ca să lupte în Kursk...
- Cum a pierdut Ucraina primul avion F-16. Ar fi fost doborât într-un "friendly fire" cu un sistem Patriot, susţine...
Reînnoirea misiunii europene de instruire a soldaţilor ucraineni se află pe ordinea de zi a reuniunii ministeriale, dar textul nu menţionează deocamdată posibilitatea ca aceasta să se desfăşoare pe teritoriul Ucrainei, a explicat o sursă diplomatică.
Borrell a cerut din nou ridicarea restricţiilor occidentale asupra armelor pe care le furnizează Ucrainei, numind "ridicole" temerile de escaladare prezentate de ţările care refuză să elimine aceste restricţii. "Cred că este ridicol să spui că, permiţând să fie vizate ţinte pe teritoriul rusesc, înseamnă să fii în război cu Moscova. Nu suntem în război cu Moscova", a spus fostul ministru spaniol. Aceste comentarii au atras nemulţumirea Berlinului.
"Spre sfârşitul mandatului său, declaraţiile domnului Borrell sunt din ce în ce mai ciudate. Un lucru este clar: vorbeşte din ce în ce mai puţin în favoarea Uniunii Europene, şi din ce în ce mai mult pentru el însuşi", a declarat o sursă apropiată guvernului german. Mandatul lui Borrell se încheie în noiembrie sau decembrie, în funcţie de preluarea mandatului de către noua Comisie Europeană.
Lipsă de consens şi pentru lovituri pe teritoriul Rusiei
În faţa recentelor atacuri aeriene ruseşti, Ucraina le-a cerut din nou aliaţilor săi să ridice restricţiile privind utilizarea armelor lor. Berlinul şi Washingtonul se opun, temându-se de o confruntare cu Moscova.
Ministrul de Externe al Italiei, Antonio Tajani, a declarat că Ucrainei nu are voie să folosească arme italiene pentru lovituri pe teritoriul Rusiei, subliniind că Italia nu este în război cu Rusia. "Am trimis în mare parte arme defensive, iar acum plănuim să trimitem o nouă baterie SAMP/T, care este defensivă și nu poate fi folosită pe teritoriul Rusiei. Reiterăm că nu suntem în război cu Rusia, NATO nu este la război cu Rusia și, prin urmare, poziția Italiei rămâne neschimbată, să ne folosim armele pe teritoriul ucrainean".
Şeful diplomaţiei europene a pledat din nou pentru accelerarea livrărilor de arme către Ucraina de către ţările UE, după un apel în acest sens lansat joi de ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba. "Multe promisiuni au fost făcute începând cu luna iunie, în special în ceea ce priveşte apărarea antiaeriană, iar în faţa atacurilor masive asupra Ucrainei, asupra oraşelor ucrainene din ultimele zile (...), este clar că trebuie să reacţionăm", a subliniat e