Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Incursiunea din Kursk se întoarce împotriva ucrainenilor. Ruşii au spart apărarea în Doneţk: "Este un haos total"

Război în Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski se confruntă cu un val de critici din partea soldaților, parlamentarilor și analiștilor militari. Aceştia acuză că armata rusă a înaintat rapid în Doneţk de când Kievul și-a lansat incursiunea în regiunea rusă Kursk, relatează Financial Times (FT).

de Redactia Observator

la 30.08.2024 , 14:19

Incursiunea din Kursk se întoarce împotriva ucrainenilor. Ruşii au spart apărarea în Doneţk Este un haos total
Incursiunea din Kursk se întoarce împotriva ucrainenilor. Ruşii au spart apărarea în Doneţk Este un haos total - Getty Images

Mulți ucraineni au sărbătorit pe 6 august invadarea Kursk-ului de către armată, sperând că acest pariu riscant va forța Moscova să mute din resurse către noul front și să schimbe cursul războiului în favoarea Ucrainei. Cu toate acestea, o breșă apărută în apărarea ucraineană în regiunea Donețk a declanșat săptămâna aceasta reacții împotriva conducerii de la Kiev. Criticii susțin că apărarea Ucrainei a fost slăbită după ce mii de soldaţi ucraineni cu experienţă de luptă au fost trimişi în operațiunea din Kursk.

Ruşii au spart apărarea în Doneţk 

Forțele ruse se apropie de un oraș important strategic, Pokrovsk. Săptămâna aceasta au cucerit mai multe orașe din apropiere și au forțat unitățile ucrainene decimate să se retragă din pozițiile defensive. Pokrovsk este unul dintre cele două noduri rutiere și feroviare cheie din regiunea Donețk, iar pierderea sa ar amenința logistica întregii regiuni pentru armata ucraineană, potrivit Frontelligence Insight, un centru ucrainean de analiză.

Articolul continuă după reclamă

Forțele ruse se află acum la mai puţin de 8 km de Pokrovsk, potrivit imaginilor din satelit verificate de analiştii OSINT de la Black Bird Group din Finlanda. Autoritățile locale au dispus evacuarea locuitorilor din zonă. Oleksandr Kovalenko, analist militar ucrainean din grupul "Information Resistance" a catalogat situația de la marginea orașului Pokrovsk drept "un eșec total al apărării". "Nu este vina soldaților obișnuiți care țin pozițiile. Problema este la cei care iau decizii pentru acești soldați", a scris el pe Telegram, arătând spre conducerea Ucrainei.

Pe acelaşi subiect

"Pokrovsk va cădea mai repede ca Bahmut"

Mai mulți soldați din zonă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la apărarea din jurul orașului Pokrovsk. Zhenya, un soldat ucrainean din Brigada 93 Mecanizată care a luptat anul trecut în bătăliile istovitoare de la Bahmut, care au durat 10 luni, a descris o situație care se deteriorează rapid la Pokrovsk. 

El a criticat structura de comandă a armatei, invocând eșecuri sistemice și răspunsuri nepotrivite la evoluțiile de pe câmpul de luptă. "Sincer, nu am văzut niciodată așa ceva. Totul se destramă atât de repede", a avertizat el. "Pokrovsk va cădea mult mai repede decât Bahmut", a spus el într-o mărturisire sinceră postată pe platfoma X.

Trupele ucrainene s-au retras săptămâna aceasta din Novohrodivka, oraş situat la 8 km sud-est de Pokrovsk. Centrul pentru Strategii de Apărare (CDS), un think-tank de securitate cu sediul la Kiev, a declarat că retragerea arată o lipsă de resurse defensive, în ciuda faptului că Pokrovsk este un important centru logistic.

Zelenski, criticat

Mariana Bezuhla, deputată și membră a comisiei de apărare din parlament, a distribuit pe social media fotografii ale liniilor defensive de lângă Novohrodivka, vizitate săptămâna trecută. Ea a susținut că tranşeele erau goale. "Tranşele din fața Novohrodivka erau goale. Practic nu mai era deloc armată ucraineană în orașul care avea cândva 20.000 de oameni", a scris ea într-un mesaj dur.

Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul-şef al armatei ucrainene, a declarat joi că a vizitat zona Pokrovsk și că lucrează "pentru a întări apărarea trupelor noastre în zonele cele mai dificile ale frontului, pentru a asigura brigăzilor o cantitate suficientă de muniție și alte mijloace materiale și tehnice".

În cadrul unei conferințe de presă de marți de la Kiev, Zelenski a descris situația de pe linia frontului de la Pokrovsk ca fiind "extrem de dificilă", dar a susținut că înaintarea Rusiei în zonă a încetinit în urma ofensivei ucrainene în Kursk. În realitate, forțele ruse au avansat mai rapid în Donețk începând cu 6 august, comparativ cu lunile precedente, potrivit mai multor analiști militari, inclusiv Deep State, un grup ucrainean care are legături strânse cu Ministerul Apărării, monitorizează evoluţia de pe front şi publică hărţi actualizate. 

"Este un haos total"

"Este un haos total", a spus Roman Pohorilyi de la Deep State despre pierderea orașelor cheie precum Novohrodivka și amenințarea de la Pokrovsk. În ultimele trei săptămâni, forțele Moscovei au capturat rapid peste 24 de orașe și sate, întâmpinând o rezistență minimă, inclusiv fortăreața New-York.

Rob Lee, cercetător la Institutul de Cercetare în Politică Externă, a explicat înaintarea ruşilor prin lipsa de infanterie ucraineană cu experiență și transferarea resurselor către ofensiva din Kursk. "Ucraina a angajat rezerve la Kursk, lăsând puține opțiuni pentru a acoperi golurile în altă parte. Unele dintre brigăzile mai experimentate au fost înlocuite cu unități mai noi, mai puțin experimentate", a spus Lee.

Soldații care au fost mobilizați în această vară în urma noii legi de recrutare menite să refacă armata au fost trimiși în luptă slab pregătiţi sau fără experiență. "Se blochează...nu știu ce să facă în luptă reală", a spus un locotenent aflat lângă Pokrovsk. Mulți "se întorc și fug la prima explozie".

Soldații din unitățile de artilerie de lângă Pokrovsk au vorbit şi de un deficit de obuze și un dezavantaj grav în comparație cu puterea de foc a forțelor ruse. "Obuzele noastre se epuizează. Pur și simplu nu avem suficiente", a spus un comandant de artilerie, menţionând că multe resurse au fost redirecționate spre nord, spre Kursk. În ultima lună, raportul în unitatea sa a fost de 1:6 sau 1:8 în favoarea ruşilor.

Între timp, forțele ruse mențin un avantaj tactic semnificativ, susținut de capacitățile superioare de aviație și drone, precum și de artilerie, a evaluat grupul CDS. Stanislav Aseiev, jurnalist și soldat ucrainean aflat în prezent pe frontul de est, a avertizat despre riscul de "distrugere a întregului grup de forțe din tot sudul regiunii, nu doar din Pokrovsk".

El a invocat o combinaţie de motive interne, "de la plantarea de flori în loc de construirea de fortificații până la lipsa de înțelegere din partea înaltului comandant a problemelor evidente pentru fiecare soldat din tranșee". "Ce se poate face pentru Pokrovsk?" întrebă el retoric. "Din păcate, singura opțiune este evacuarea cât mai multor persoane. Cred că orașul va înceta în curând să mai existe."

Frontelligence a apreciat că Ucraina ar putea susține încă linia frontului prin desfășurarea de noi brigăzi sau repoziționarea trupelor din alte zone. Dar dacă Pokrovsk va cădea, ar putea deschide calea forțelor ruse să împingă spre Dnipro, al patrulea oraș ca mărime al Ucrainei, extinzându-și controlul și mai mult.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Ce variantă aţi ales pentru încălzirea locuinţei?
Observator » Ştiri externe » Incursiunea din Kursk se întoarce împotriva ucrainenilor. Ruşii au spart apărarea în Doneţk: "Este un haos total"