UE plătește zilnic 1 miliard de euro pe energie rusească, cât tot ajutorul oferit industriei ucrainene de apărare
Suma cheltuită de Uniunea Europeană pentru combustibilul rusesc este de 35 de ori mai mare decât cea oferită de blocul european industriei ucrainene de apărare, spune şeful diplomaţiei europene, citat de Business Insider.
De Redactia Observator la 06.04.2022, 16:47Josep Borell a transmis miercuri Parlamentului European că, de la începerea conflictului armat de la graniţa de nord a României, UE a plătit 35 de miliarde de euro pentru combustibilul rusesc şi i-a trimis Ucrainei un miliard de euro pentru a-şi îmbunătăţi sistemele de apărare.
„Trebuie să îi ajutăm pe ucraineni să se apere... I-am dat Ucrainei un miliard de euro. Poate părea destul de mult, însă un miliard de euro este suma pe care i-o plătim zilnic lui Putin pe energie”, susţine Borell.
UE a impus sancţiuni severe Federaţiei Ruse de la atacurile lansate pe 24 februarie asupra Ucrainei
Totuşi, Europa se bazează masiv pe combustibilul rus, ceea ce înseamnă că măsurile aplicate în contextul actual sunt limitate, alternativa constând în punerea în risc a resurselor de energie şi a economiilor.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 42 LIVE TEXT. Ruşii pregătesc o ofensivă totală în Donbas. Ucrainenii vor să...
- UE pregăteşte noi sancţiuni economice pentru Rusia. Kremlinul insistă cu plata în ruble, nu doar pentru petrol...
- Germania preia controlul asupra filialei naţionale Gazprom. Pas crucial pentru furnizarea de energie
Marţi, Comisia Europeană a declarat că UE plănuieşte să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc cu două treimi până anul viitor. Ca parte a celei de a cincea runde de sancţiuni, blocul comunitar a propus, de asemenea, o interdicţie asupra cărbunelui importat din Rusia. Totuşi, preşedintele CE Ursula von der Leyen nu a menţionat nimic cu privire la gazele naturale, transmite MEDIAFAX.
Va opri UE importul de gaz rusesc în această săptămână?
Uniunea Europeană lucrează la un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care ar putea restricţiona închirierea de avioane şi importul şi exportul de produse precum carburanţi, produse din oţel şi bunuri de lux, au declarat două surse care cunosc discuţiile, transmite CNBC.
Cu toate acestea, blocul european rămâne divizat cu privire la extinderea acestor sancţiuni la importurile de energie, în ciuda dovezilor tot mai numeroase referitoare la crimele de război comise de forţele ruse în Ucraina. Procurorul general al Ucrainei a declarat că 410 cadavre au fost găsite în oraşe recucerite, de la retragerea forţelor ruse din jurul Kievului, ca parte a unei investigaţii privind posibile crime de război.