Meniu
Search
x

Germania preia controlul asupra filialei naţionale Gazprom. Pas crucial pentru furnizarea de energie

Statul german va prelua temporar administrarea filialei din Germania a concernului rus Gazprom, având în vedere importanţa acesteia pentru furnizarea de energie, a anunţat luni ministrul economiei, Robert Habeck, citat de AFP.

De Redactia Observator la 04.04.2022, 21:36

Agenţia Federală a Reţelelor va administra Gazprom Germania până la 30 septembrie. Gazprom, acţionar unic al filialei, şi-a anunţat vineri retragerea din aceasta, fără a indica un nou proprietar, lăsând astfel o situaţie incertă în contextul conflictului privind gazele livrate de Rusia în Europa. Filialele Gazprom sunt operatori ai unor infrastructuri importante pentru depozitarea gazelor şi a carburanţilor în Germania, iar Gazprom Germania are la rândul său filiale în Regatul Unit, Elveţia şi Cehia.

Entitate cu "origini incerte", cu ochii pe filiala germană Gazprom

Deşi Gazprom nu a precizat cui îi va transfera proprietatea asupra filialei germane, Berlinul susţine că a aflat despre intenţia de achiziţionare a acesteia de către entităţi cu "origini incerte". Guvernul german ar fi trebuit să fie notificat despre aceasta sau despre o eventuală lichidare a Gazprom Germania, relatează Agerpres.

"Guvernul face ceea ce este necesar pentru a asigura securitatea aprovizionării în Germania, inclusiv pentru a nu expune infrastructurile energetice unor decizii arbitrare ale Kremlinului", a explicat Habeck într-o conferinţă de presă. "Drepturile de vot ale proprietarilor Gazprom Germania se transferă Agenţiei Federale a Reţelelor" (Bundesnetzagentur), care "poate lua toate deciziile necesare pentru garantarea furnizării", a declarat ministrul. 

Germania ar putea intra într-o recesiune severă

Germania s-ar putea confrunta cu o recesiune severă dacă va exista o oprire a importurilor sau a livrărilor de gaze şi petrol din Rusia, a avertizat luni Christian Sewing, preşedintele Asociaţiei băncilor germane (BDB), transmite Reuters.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Germania preia controlul asupra filialei naţionale Gazprom. Pas crucial pentru furnizarea de energie