Antena Meniu Search
x

Video UE pregăteşte noi sancţiuni economice pentru Rusia. Kremlinul insistă cu plata în ruble, nu doar pentru petrol şi gaze

Rusia intenţionează să impună plata în ruble pentru mai multe exporturi, nu doar pentru gaze naturale şi petrol.

de Redactia Observator

la 05.04.2022, 08:58

Vezi și

Moscova va solicita probabil plata în conturile Gazprombank, singura instituţie bancară din ţară care nu a intrat sub umbrela embargoului Uniunii Europene. În paralel, sunt informatii ca blocul comunitar pregateste noi sanctiuni dupa ce au aparut imaginile din Bucea, iar Germania a preluat controlul filialei nemtesti a Gazprom, o mutare uriaşă în odiseea energiei. Între timp, ruşii simt din plin efectele sancţiunilor. Cei bogaţi îşi mai pot cumpăra maşini premium doar dacă sunt de acord cu un preţ cu 40% mai mare.

Kremlinul şi-a propus să întărească rubla cu orice preţ. În realitate, după masacrul de la Bucha, se va trezi cu noi sancţiuni. "Avem nevoie de adoptarea imediată a unui nou pachet de sancțiuni în forță. Trebuie să-i țintim pe cei care finanțează și îl susțin pe Putin (președintele rus Vladimir Putin) și să închidem posibilitate de a le evita. (...) În al doilea rând, trebuie să ne intensificăm strategia de a face din această invazie (...) cea mai costisitoare greșeală pe care Kremlinul a făcut-o vreodată. Și lovitura asupra economiei Rusiei trebuie să fie proporțională cu atrocitățile fără precedent pe care le vedem", a declarat Roberta Metsola, președintele Parlamentului European.

La fel de dur a fost şi preşedintele Franţei. "Ceea ce tocmai s-a întâmplat la Bucha cere o nouă rundă de sancțiuni și măsuri foarte clare. Ne vom coordona cu partenerii noștri europeni, în special cu Germania, și vom lua măsuri individuale suplimentare și sunt în favoarea unei noi runde de sancțiuni și, în special, pe cărbune și petrol, trebuie să acționăm", a declarat Emmanuel Macron, președintele Franței. Şi Japonia este gata să aplice noi sancţiuni, susţine ministrul nipon de externe, aflat într-o vizită diplomatică în Polonia.

"Japonia nu poate rămâne neimplicată. Japonia va continua sancțiunile puternice împotriva Rusiei", a declarat Yoshimasa Hayashi, ministrul japonez de externe. Polonia susţine că Germania nu are nici cea mai mică intenţie de a renunţa la importurile de gaze naturale din Rusia. Berlinul susţine că o va face, dar nu de pe o zi pe alta. "Trebuie să tăiem toate relațiile economice cu Rusia. Dar, în acest moment, nu este posibilă întreruperea alimentării cu gaz. Avem nevoie de ceva timp, așa că trebuie să facem diferența între petrol, cărbune și gaz în acest moment", a declarat Christian Lindner, ministrul german de finanțe.

Totuşi, oficialii germani au luat o primă măsură. "Ministerul meu numește temporar Agenția Federală de Rețea ca administrator al Grupului Gazprom (...) Ordinul de tutelă are rolul de a proteja siguranța și ordinea publică și de a menține securitatea aprovizionării. Pasul este imperativ", Robert Habeck, vicecancelar german și ministrul Economiei.

Însă, dincolo de disensiunile dintre unele state ale Uniunii Europene, preţurile de referinţă la gaze naturale au crescut cu până la 7 la sută. S-a întâmplat din cauza intensificării temerilor privind aprovizionarea, în contextul apariţiei unui nou set de sancţiuni aplicat Rusiei. Vladimir Putin nu a avut nicio reacţie, fiind - aparent - mult mai preocupat să-i felicite pe Viktor Orban pentru realegerea în funcţia de premier al Ungariei. Ulterior, ţarul de la Kremlin l-a felicitat pe Alexandar Vucic pentru că a câştigat detaşat preşedinţia Serbiei. Ambele state est-europene sunt celebre pentru poziţia lor pro-Rusia. Însă cea mai recentă dovadă vine din Serbia, unde baschetbaliştii de la Steaua Roşie Belgrad au fost huiduiţi, după ce au refuzat să ridice un banner pe care scria "Opriţi războiul" Spectatorii prezenţi în tribune au avut, totuşi, o satisfacţie: echipa sârbî a fost învinsă de sportivii de la Zalgiris Kaunas.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » UE pregăteşte noi sancţiuni economice pentru Rusia. Kremlinul insistă cu plata în ruble, nu doar pentru petrol şi gaze