Un fermier egiptean a făcut o descoperire de proporții biblice: O piatră gravată cu hieroglife de pe vremea unui faraon din Vechiul Testament
Un fermier din Egipt a făcut o descoperire de proporții biblice: o piatră gravată, datând de 2.600 de ani, de la domnia unui faraon menționat în Vechiul Testament care ar fi fost ulterior sugrumat până la moarte de către proprii săi supuși.
De Redactia Observator la 26.06.2021, 13:26Având o înălțime de aproximativ 91 de centimetri și o lățime de 41 de centimetri, piatra a fost găsită la începutul acestei luni de către un fermier care îşi cultiva pământul, la aproximativ 60 de mile nord-est de Cairo.
Mostafa Waziri, secretar general al Ministerului Egiptean pentru Turism și Antichități, a declarat că descoperirea pare să fie legată de o campanie militară desfăşurată la est de Egipt, condusă de Apries, un faraon care a domnit între 589 și 570 î.Hr.
În partea de sus este o sculptură a unui soare cu aripi, posibil asociat cu zeul egiptean al soarelui Ra, dar și 15 rânduri de scriere hieroglifică. Arheologii din Egipt lucrează acum la traducerea hieroglifelor, conform Daily Mail.
Mai multe ipoteze despre cum a sfârşit faraonul
- Lucrările la Drumul Expres Craiova-Pitești au fost sistate, după ce s-au descoperit mai multe gropi cu oseminte
- Parada de Aur a Faraonilor. 22 de mumii regale au traversat capitala Egiptului, într-o procesiune grandioasă
- Descoperire impresionantă în ''Peştera Ororilor'' din Deșertul Iudeei: noi fragmente de manuscrise de la Marea...
Apries a devenit faraon după moartea tatălui său, Psamtik II, în 589 î.Hr. Al patrulea conducător din dinastia a 26-a, era cunoscut și sub numele de „Wahibre Haaibre” și este identificat în cartea Vechiului Testament a lui Ieremia ca „Hophra”. Dar domnia sa a fost afectată de lupte interne și eșecuri militare. Unii istorici cred că Apries a fost ucis în luptă încercând să recupereze tronul de la Amasis.
Dar scriitorul grec Herodot, adesea numit „părintele istoriei”, a sugerat o soartă alternativă pentru regele care a eșuat. În textul său Inquiries, scris la aproape un secol după aceea, Herodot a susținut că Apries a revenit la Memphis, antica capitală a Egiptului, după care foștii lui supuși răzbunători l-au sugrumat până la moarte și l-au îngropat împreună cu tatăl său.
Majoritatea a ceea ce știu istoricii despre Apries provine din referințele lui Herodot și din Vechiul Testament, doar câteva relicve de pe durata domniei sale fiind descoperite vreodată. Un obelisc pe care Apries l-a ridicat la Sais a fost mutat la Roma de Dioclețian în secolul al III-lea și se află acum în afara bisericii bazilice Santa Maria Sopra Minerva. De asemenea, un bust a lui Apries și un sfinx cu fața lui sunt găzduite la Luvru.