Antena Meniu Search
x

Galerie foto Descoperire impresionantă în ''Peştera Ororilor'' din Deșertul Iudeei: noi fragmente de manuscrise de la Marea Moartă și cel mai vechi coș din lume

Arheologii israelieni au descoperit noi fragmente de manuscrise de la Marea Moartă, printre ele numărându-se un nou text biblic. Aceasta este o premieră pentru ultimii 60 de ani. De asemenea, a mai fost găsit şi ceea ce se crede a fi cel mai vechi coș din lume.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 16.03.2021, 22:26

  • Descoperire importantă a arheologilor israelieni
  • Au fost găsite noi fragmente de manuscrise de la Marea Moartă, dar și cel mai vechi coș din lume

Arheologii israelieni au dezgropat fragmente de manuscrise din Marea Moartă, găsite într-o peșteră îndepărtată din deșertul Iudeei, prima descoperire a unor astfel de texte religioase evreiești în mai bine de jumătate de secol.

"Pentru prima dată în aproximativ 60 de ani, săpăturile arheologice au descoperit fragmente dintr-un manuscris biblic", a declarat Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA) într-un comunicat.

Noile artefacte au fost descoperite în așa-numita ''Peștera Ororilor'' în care anterior au fost descoperite schelete vechi de 1.900 de ani. Aici au fost găsite 40 de schelete de femei, de bărbați, dar și de copii, în timpul săpăturilor din anii 1960.

Manuscris biblic, descoperit pentru prima dată în ultimii 60 de ani

Pe acelaşi subiect

Se crede că rebelii evrei s-au ascuns în canion la aproximativ 40 de mile sud de Ierusalim în urmă cu două milenii, pentru a scăpa de un avans al Imperiului Roman. Fragmentele din Biblia ebraică ar fi putut fi ascunse în peșteră în timpul revoltei lui Bar Kochba, o răscoală evreiască împotriva împăratului roman Hadrian. 

IAA a spus că fragmentele pe care le-au găsit erau traduceri în greacă ale cărților lui Zaharia și Nahum și se potrivesc cu un alt manuscris numit ''Cartea celor 12 Profeți Minori''. Într-un fragment scria: ''Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le faceți: spuneți-vă unii altora adevărul, faceți dreptate la porțile voastre''.

În urma unei săpături ce a durat ani, de-a lungul a zeci de peșteri și stânci, autoritatea în domeniu a spus că a descoperit, de asemenea, un schelet de copil de șase milenii și un coș pe care l-a descris ca fiind cel mai vechi din lume, ce datează de peste 10.000 de ani.

''Din câte știm, acesta este cel mai vechi coș din lume care a fost găsit complet intact și, prin urmare, importanța sa este imensă'', au declarat reprezentanţii IAA.

Vârfurile de săgeți și monedele despre care se crede că aparțineau perioadei de revoltă dedicate lui Bar Kochba au fost găsite și în alte peșteri. Autoritatea pentru Antichități din Israel era îngrijorată că manuscrisele puteau fi descoperite de către jefuitorii de morminte.

Directorul IAA, Israel Hasson, a declarat că descoperirile au fost ca un apel de trezire pentru alocarea mai multor resurse şi implicit pentru continuarea proiectului. El a mai adăugat că până acum au fost analizate doar jumătate dintre stânci. O săpătură din 1961 a ''Peșterii Ororilor'' a relevat fragmente de pergament, dar niciunul nu era atât de vechi, potrivit theguardian.com.

Pergamentele originale de la Marea Moartă, o colecție de texte evreiești, au fost găsite și în peșterile deșertice din Cisiordania. Acestea au fost descoperite de ciobanii nomazi beduini, între anii 1940 și 1950. Textele includeau secțiuni ale Bibliei ebraice, cu 1.000 de ani mai vechi decât orice copie cunoscută anterior, și au revoluționat înțelegerea Iudaismului, din care a apărut Creștinismul timpuriu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Descoperire impresionantă în ''Peştera Ororilor'' din Deșertul Iudeei: noi fragmente de manuscrise de la Marea Moartă și cel mai vechi coș din lume