Antena LIVE

Curs valutar

Galerie foto

Un tată de 31 de ani, bolnav de cancer la inimă, credea că durerile în piept sunt un simptom de răceală: "Nu am vrut să merg la spital. M-am gândit că nu este nimic”

În mod dramatic, sarcomul cardiac este o afecţiune destul de rară, dar care poate lovi la întâmplare şi omorî rapid; puţini medici ştiu cum să trateze eficient tumorile canceroase care se dezvoltă la inimă, motiv pentru care mulţi pacienţi pierd inevitabil lupta cu boala.

De la 01.07.2021, 12:37
WhatsApp
Galerie (6)
Un tată de 31 de ani, bolnav de cancer la inimă, credea că durerile în piept sunt un simptom de răceală Ross Mangan

La fel ca majoritatea oamenilor, Ross Mangan, de meserie contabil, nu auzise niciodată de cancer de inimă. Până să primească tocmai el diagnosticul crunt. Tatăl în vârstă de 31 de ani ducea o viaţă activă, juca hochei, fotbal, golf şi baseball, nu fumase niciodată şi nu avea obiceiuri dăunătoare. În plus, nu avea un istoric de rude în familie cu afecţiunea lui.

Inima nu este imună la cancer

În toamna lui 2020, când a început să simtă nişte dureri în piept a crezut că este doar o răceală. S-a gândit că ar putea fi Covid, dar când testul a ieşit negativ a scăpat de îngrijorare. Totuşi, la începutul lunii noiembrie durerea toracică a devenit atât de insuportabilă într-o seară încât nu a putut să doarmă. Când s-a ridicat din pat a leşinat. Speriată, soţia lui a sunat atunci imediat la salvare.

“Chiar şi când paramedicii au venit cumva eu nu am vrut să merg la spital. M-am gândit că nu este nimic” a povestit Mangan, care locuieşte în Kingston, Ontario. A fost dus însă de urgenţă la spital unde a mai leşinat de trei ori.

Pe acelaşi subiect

„A doua zi, un doctor a venit și mi-a spus: Ai această tumoare masivă pe inimă. Credem că este o tumoare canceroasă. Și ai mai puțin de un an de trăit, pentru că nu putem face prea multe pentru tine. A fost cea mai rea zi ... Soția mea era acolo și am început amândoi să plângem, mă gândeam la copiii mei”

Tumorile canceroase din zona inimii sunt atât de rare încât majoritatea chirurgilor cardiaci îşi parcurg întreaga carieră fără a vedea vreodată un astfel de caz, a explicat dr. Robert Cusimano, chirurg cardiac la Spitalul General din Toronto, specializat în cancerul de inimă, cel care s-a ocupat şi de tratamentul lui Mangan.

Mai puţin de 10.000 de cazuri anual, în lume

Pot exista mai puțin de 10.000 de cazuri de sarcom cardiac pe an în lume, a estimat Cusimano. Studiile au arătat că incidența tumorilor cardiace primare este de 0,02% sau 200 la 1 milion de autopsii, iar multe dintre acestea sunt benigne. Pentru că se știe atât de puțin despre această afecţiune, medicul Cusimano încearcă să creeze o bază de date internațională de cazuri pentru a înțelege mai multe din fiecare caz studiat în lume. De asemenea, el conduce o conferință pentru educarea chirurgilor cu privire la strategiile de tratament.

“Este un cancer letal, atacă foarte rapid. Durata medie de viaţă, dacă nu este tratat, este de aproximativ două luni. Acestor oameni li se spune: Mergi acasă şi mori. Nu putem face nimic pentru tine, dar de fapt, se poate face ceva” a spus Cuisiamo.

Tratamentul începe cu o biopsie și o chimioterapie pentru a micșora tumora. Mulți medici ar dori să opereze imediat, dar aceasta este o greșeală, deoarece tumora poate afecta prea multe zone ale inimii atunci când este detectată pentru prima dată, a remarcat Cusimano. Este mai bine însă ca pacientul să treacă prin chimioterapie pentru a se vedea dacă răspunde la tratament. Dacă tumoarea se micşorează, atunci operaţia poate fi o opţiune. 

Când Mangan a fost trimis la medicul Cusimano în toamna anului trecut, situația sa era gravă. Tumora provocase acumularea de lichide în jurul inimii, provocându-i dureri în piept şi momente înc are inima se oprea pur şi simplu, potrivit Today.

"Fără niciun tratament, nu ar fi trăit până la Crăciun", a spus Cusimano.

Operația pe cord deschis a avut loc pe 5 mai și a durat mai bine de șase ore. Medicul a îndepărtat două vase de sânge și o valvă cardiacă și a trebuit să reconstruiască aproximativ un sfert din inima lui Mangan.

„Sunt chirurg de transplant de inimă, așa că sunt obișnuit să tai (în) inimile oamenilor, dar această operaţie este puțin mai avansată”, a spus el.

Tânărului de 31 de ani i s-a înlocuit bypass-ul şi valva cardiacă, iar rezultatele de laborator în urma operaţiei au arătat că tumoarea a dispărut. În prezent se recuperează acasă, alături de cei doi copii în vârstă de 3 şi 4 ani. Nu poate ridica obiecte grele, dar în rest are puține restricții după intervenţia chirurgicală. Totuşi, din cauza faptului că această afecţiune este rară, medicii nu pot aprecia perspectiva pe termen lung a lui Mangan, dar prognosticul său este „mai bun decât înainte, cu siguranţă”, a spus Cuisimano.

În ceea ce-l priveşte pe tată, întreaga perioadă l-a făcut să fie mult mai pozitiv în legătură cu toate lucrurile din jur: „Nu mai sunt furios sau dezamăgit pentru că mi s-a întâmplat asta. Evident, mi-aş fi dorit să nu se întâmple, dar tot ce trebuia să fie bine atunci când ama vut cele mai mici şanse şi cânt totul era atât de grav s-a întâmplat. Mă simt norocos pentru cum s-au întâmplat lucrurile.”

Larisa Andreescu

Larisa Elena Andreescu face parte din echipa Observator de peste 7 ani şi este în prezent Editor de Content pentru site-ul observatornews.ro. ...

boala simptome tata tratament cancer
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024