Antena LIVE

Unde se află centrala de la Zaporojie și cât de mare este pericolul pentru Europa în cazul unui dezastru nuclear

Rușii și ucrainenii se acuză reciproc de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina. Totodată ambele țări atrag atenția asupra unor pericole pentru întreg continentul european dacă un incident major afectează centrala nucleară Zaporojie. Război Rusia - Ucraina, ziua 166 LIVE TEXT

De la 08.08.2022, 15:05
Galerie (2)
Unde se află centrala de la Zaporojie și cât de mare este pericolul pentru Europa în cazul unui dezastru nuclear Shutterstock

Centrala Zaporojie (Zaporijia, în ucraineană n.r.), situată în sudul Ucrainei şi controlată de forţele ruse, a fost ţinta a două bombardamente în ultimele zile ce au lovit unele dintre instalaţiile ei. Kievul şi Moscova se acuză reciproc pentru aceste atacuri. Centrala nucleară Zaporojie se află la cel puțin 800 de km de București. 

Este situată în sud-estul Ucrainei fiind cea mai mare centrală nucleară din Europa și printre cele mai mari 10 din lume. A fost construită de Uniunea Sovietică în apropierea orașului Enerhodar, pe malul sudic al lacului de acumulare Kahovka de pe râul Nipru. Centrala nucleară Zaporojie este operată de Energoatom, care operează și celelalte trei centrale nucleare din Ucraina.

Kremlinul a acuzat luni forţele Kievului că sunt responsabile pentru bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina şi de asemenea din Europa, avertizând în acelaşi timp contra unor "consecinţe catastrofale" inclusiv pentru continentul european.

Centrală nucleară Zaporojie: Kremlinul acuză Kievul şi avertizează contra unor consecinţe catastrofale

Pe acelaşi subiect

Bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie "de către forţele armate ucrainene" este "potenţial extrem de periculoasă" şi "ar putea avea consecinţe catastrofale pentru o zonă întinsă, inclusiv teritoriul european", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Rusia "aşteaptă ca ţările care au influenţă asupra conducerii ucrainene să-şi folosească influenţa pentru a preveni continuarea unor astfel de bombardamente", a adăugat el

Potrivit Ministerului rus al Apărării, bombardamente ucrainene efectuate duminică de pe poziţii din apropierea oraşului Marhaneţ au avariat o linie de înaltă tensiune care furnizează electricitate pentru regiunile Zaporojie şi Herson, aflate parţial sub control rusesc.

În urma bombardamentului a survenit o situaţie de supratensiune, care a declanşate sistemul de siguranţă ce a sistat furnizarea de electricitate. Totuşi, potrivit administraţiei locale instalate de Rusia, complexul nuclear de la Zaporojie funcţiona luni în ”modul normal”.

La rândul său, Kievul a acuzat Rusia că a efectuat sâmbătă bombardamente în zona centralei, care au avariat trei senzori de radiaţii iar doi muncitori au fost răniţi. De asemenea, Ucraina a cerut crearea unei ”zone demilitarizate” la centrala de la Zaporojie, cu prezenţa unor forţe de menţinere a păcii.

Antonio Guterres: "Orice atac asupra centralelor nucleare este un lucru sinucigaş"

În timpul atacului care a condus la ocuparea centralei Zaporojie în luna martie, armata rusă a deschis focul asupra clădirilor administrative, stârnind temeri privind un accident nuclear major. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat luni că "orice atac asupra centralelor nucleare este un lucru sinucigaş".

Atacurile cu rachete lansate sâmbătă seara au lovit în apropierea unei instalații de depozitare, unde sunt ținute 174 de butoaie cu combustibil nuclear uzat, potrivit Energoatom, compania de energie nucleară a Ucrainei. Exploziile au distrus ferestrele în anumite părți ale fabricii, potrivit CNN

”Se pare că au vizat în mod special containerele cu combustibil procesat, care sunt depozitate afară, lângă locul atacului”, a explicat compania Energoatom într-un comunicat pe Telegram.

Trei detectoare de monitorizare a radiațiilor au fost, de asemenea, avariate sâmbătă, ceea ce face ca ”în prezent să fie imposibilă detectarea și răspunsul în timp util în caz de agravare a situației radiațiilor sau de scurgeri de radiații din recipientele cu combustibil nuclear uzat”, a spus Energoatom. ”De data aceasta, o catastrofă nucleară a fost evitată în mod miraculos, dar miracolele nu pot dura pentru totdeauna”, a avertizat Energoatom.

Energoatom a spus că atacurile rusești au deteriorat o stație de azot-oxigen și o clădire auxiliară. În plus există ”riscuri de scurgere de hidrogen și eliberare a substanțelor radioactive, iar pericolul de incendiu este, de asemenea, mare”.

AIEA a cerut Rusiei să lase o echipă de experți să viziteze centrala de urgența

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, s-a declarat alarmat de informațiile privind pagubele la centala nucleară Zaporojie și a cerut ca o echipă de experți AIEA să fie autorizată de urgență să viziteze centrala, pentru a evalua și proteja complexul.

”Sunt extrem de îngrijorat de bombardamentele de ieri la cea mai mare centrală nucleară din Europa, care arată riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai”, a spus Grossi într-un comunicat sâmbătă.

”Acțiunea militară care pune în pericol siguranța și securitatea centralei nucleare de la Zaporojie este complet inacceptabilă și trebuie evitată cu orice preț”, a adăugat el. 

Președintele Volodimir Zelenski, care a acuzat Rusia că folosește centrala nucleară Zaporojie pentru a provoca teroare în Europa, a declarat duminică că a vorbit cu președintele Consiliului European, Charles Michel, despre situația de acolo. ”Teroarea nucleară rusă necesită un răspuns mai puternic din partea comunității internaționale - sancțiuni împotriva industriei nucleare rusești și a combustibilului nuclear”, a scris Zelenski pe Twitter.

Mai mulți oficiali occidentali și ucraineni cred că Rusia folosește centrala nucleară ca o fortăreață pentru a-și proteja trupele și a organiza atacuri, presupunând că armata ucraineană nu va trage în centrală. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a acuzat chiar Moscova că și-a făcut bază militară în centrală, în timp ce Ministerul britanic al Apărării a declarat într-o informare recentă că Rusia își sabotează operațiunile în Ucraina prin strategia de la centrală.  Rușii au negat ca de obicei. 

Primarul ucrainean din Enerhodar, Dmytro Orlov, a declarat la sfârșitul lunii iulie că soldații ruși au utilizat armament greu în apropierea centralei, deoarece ”știu foarte bine că ucrainenii nu vor răspunde la aceste atacuri, pentru că pot deteriora centrala."

Ți-a plăcut acest articol?

accident nuclear centrala nucleara europa rusia ucraina zaporojie
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024