Antena Meniu Search
x

Război Rusia - Ucraina, ziua 165 LIVE TEXT. Şase comandanţi ruşi, demişi din cauza rezultatelor slabe. Ucraina și Rusia se acuză pentru atacul de la Zaporojie

Război Rusia - Ucraina, ziua 165 LIVE TEXT. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în discursul zilnic că Ucraina are nevoie de mai multe arme eficiente şi moderne în lupta împotriva invaziei din Rusia. Între timp, părți ale centralei nucleare Zaporojie din Ucraina au fost ''grav avariate'' de loviturile militare, susţin ucrainenii care se tem de un dezastru nuclear. De cealaltă parte, ruşii spun că de vină au fost, de fapt, bombardamentele ucrainenilor. Forțele ruse au început un asalt asupra a două orașe cheie, Bakhmut și Avdiivka, din regiunea de est Donețk, conform Al Jazeera

de Redactia Observator

la 07.08.2022, 21:52

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 19:14 Ucraina anchetează aproape 26.000 de cazuri de crime de război. 135 de persoane au fost puse sub acuzare

Ucraina anchetează aproape 26.000 de cazuri de crime de război comise de la startul ofensivei militare a Rusiei, în data de 24 februarie, şi a pus sub acuzare 135 de persoane, a anunţat Iuri Bilousov, şeful departamentului pentru crime de război din cadrul biroului procurorului general, potrivit news.ro. Dintre cei puşi sub acuzare, aproximativ 15 sunt în custodia ucrainenilor şi restul, 120 de oameni, sunt încă liberi, a precizat Bilousov pentru Reuters.

Treisprezece cazuri au ajuns în instanţă şi până acum s-au pronunţat şapte verdicte. În mai, un soldat rus în vârstă de 21 de ani a devenit prima persoană condamnată într-un proces pentru crime de război în Ucraina, de la startul invaziei. El a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a ucis un civil neînarmat.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 16:35 Ministerul britanic al Apărării: şase comandanţi ruşi, demişi din pricina rezultatelor slabe din Ucraina

Ministerul britanic al Apărării susţine că şase comandanţi ruşi au fost demişi ca urmare a "performanţei slabe" a trupelor ruse în Ucraina. Cei şase ofiţeri de rang superior ar fi avut sub comandă unităţi din districtele militare din est şi vest.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 16:25 Amnesty International cere scuze după raportul de joi: Nimic din ceea ce am documentat că fac forţele ucrainene nu justifică în vreun fel încălcările ruseşti

Amnesty International şi-a cerut scuze duminică pentru "suferinţa şi furia” cauzate de un raport care acuză Ucraina că pune în pericol civili, care l-a înfuriat pe preşedintele Volodimir Zelenski şi a declanşat demisia şefului biroului de la Kiev. Organizaţia pentru drepturile omului a publicat raportul joi, spunând că prezenţa trupelor ucrainene în zonele rezidenţiale a sporit riscurile pentru civili în timpul invaziei Rusiei, relatează Reuters, citat de news.ro. "Amnesty International regretă profund suferinţa şi furia pe care le-a provocat comunicatul nostru de presă cu privire la tacticile de luptă ale armatei ucrainene”, se afirmă într-un e-mail către Reuters.

"Prioritatea Amnesty International în acest conflict şi în orice conflict este să se asigure că civilii sunt protejaţi. Într-adevăr, acesta a fost singurul nostru obiectiv când am lansat această ultimă etapă de cercetare. Deşi ne susţinem pe deplin descoperirile noastre, regretăm durerea cauzată", spune organizaţia. Zelenski a acuzat grupul că încearcă să transfere responsabilitatea de la agresiunea rusă, în timp ce şefa Amnesty Ucraina, Oksana Pokalciuk, a spus că raportul a fost un cadou de propagandă pentru Moscova.

UPDATE 15:55 Preşedintele ucrainean Zelenski a cerut un răspuns internaţional mai puternic la "teroarea nucleară" a Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut un răspuns internaţional mai puternic la „teroarea nucleară” a Rusiei, după ce a anunţat un nou bombardament la centrala nucleară Zaporojie, potrivit The Guardian, citat de news.ro. În timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, Zelenski a cerut să fie impuse sancţiuni industriei nucleare ruseşti şi combustibilului nuclear. „Am discutat cu Charles Michel, i-am povestit despre situaţia de pe câmpul de luptă, în special la centrala Zaporojie. Teroarea nucleară rusă necesită un răspuns mai puternic din partea comunităţii internaţionale - sancţiuni asupra industriei nucleare ruseşti şi a combustibilului nuclear”, a scris Zelenski pe Twitter. Compania nucleară de stat a Ucrainei a declarat mai devreme că un muncitor a fost rănit când forţele ruse au bombardat centrala nucleară Zaporizhzhia sâmbătă seara, potrivit Reuters.

UPDATE 14:44 Atacurile ruseşti se intensifică în Doneţk, preşedintele Zelenski cere mai multe arme

Atacurile forţelor ruse în Doneţk (estul Ucrainei) au crescut în intensitate în ultimele ore duminică, în timp ce preşedintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a cerut Occidentului mai multe arme pentru ca forţele sale să poată riposta invadatorilor, relatează EFE, citat de Agerpres. În mesajul său video zilnic, Zelenski a mulţumit pentru ajutorul primit deja care, potrivit lui, a permis realizări importante în apărarea Doneţkului şi în distrugerea logisticii militare ruse.

"Fiecare atac asupra unui depozit de muniţie inamic, asupra posturilor sale de comandă şi asupra logisticii sale salvează vieţi, vieţi ale soldaţilor şi civililor ucraineni", a declarat Zelenski. Potrivit Statului Major ucrainean, atacurile împotriva oraşelor Sloviansk, Bahmut şi Adviidka au fost respinse. Bahmut, unde au loc lupte grele de câteva zile, este considerat un punct-cheie al strategiei de apărare ucrainene în această zonă dens populată din Donbas. Căderea Bahmut, potrivit analiştilor militari, ar deschide calea trupelor invadatoare către oraşe mai mari din regiunea Doneţk. La ora actuală, se estimează că, după cucerirea regiunii Lugansk, ruşii controlează deja 60% din regiunea Doneţk, cele două componente ale zone miniere Donbas, în estul Ucrainei.

UPDATE 14:20 Ucrainenii susțin că un muncitor a fost rănit în atacul asupra centralei de la Zaporojie

Compania de stat de energie nucleară din Ucraina, Energoatom, a declarat duminică că un muncitor a fost rănit când forțele ruse au bombardat sâmbătă seară centrala nucleară Zaporizhzhia.

Potrivit unui anunț postat pe Telegram, unul dintre depozitele de material nuclear folosit în reactoare a fost lovit în timpul atacurilor cu rachete.

UPDATE 12:05 Alte patru nave cu cereale au părăsit porturile ucrainene, confirmă oficialii din Turcia și Ucraina

Patru nave care transportă produse alimentare din Ucraina au plecat duminică din porturile ucrainene de la Marea Neagră, în condițiile acordului de deblocare a exporturilor maritime ale țării, au declarat oficialii ucraineni și turci.

Cele patru nave au fost încărcate cu peste 160.000 de tone de porumb și alte produse alimentare, potrivit Reuters. Reluarea exporturilor de cereale este supravegheată de Centrul Comun de Coordonare din Istanbul, unde lucrează oficiali ruși, ucraineani, turci și din partea ONU.

UPDATE 10:28 Un funcţionar numit de forţele de ocupaţie ruse în Herson a decedat în urma unui atentat

Un funcţionar al administraţiei instalate de forţele ruse în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, a decedat din cauza rănilor în urma unui atentat, au anunţat autorităţile locale numite de Moscova, potrivit AFP. "Vitali Gura, şeful-adjunct al administraţiei din Novaia Kahovka, responsabil cu serviciile comunale, a decedat în urma rănilor", a indicat sâmbătă seara un responsabil local, Katerina Gubareva, pe Telegram.

Acest funcţionar fusese grav rănit sâmbătă dimineaţa într-un "atentat" la domiciliul său şi suferea de numeroase răni de gloanţe, a indicat o sursă anonimă din cadrul administraţiei proruse, citată de agenţia de presă TASS.

Localitatea Nova Kahovka, pe Nipru, aflată sub control rusesc, este situată la circa 80 de km est de oraşul Herson. În ultimele luni, mai mulţi funcţionari numiţi de forţele ruse în teritoriile ucrainene controlate de acestea au fost ţinta unor atentate.

UPDATE 09.09: Ucraina anunță că va primi tancuri și avioane din Macedonia de Nord

Macedonia de Nord a fost de acord să furnizeze tancuri și avioane Ucrainei pentru a ajuta la respingerea invaziei Moscovei, a declarat un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt, Mykhailo Podolyak, conform Reuters. "Multe națiuni dau dovadă astăzi de mai mult curaj decât jumătate din G20 (Grupul celor 20 de mari puteri economice). Cum ar fi Macedonia de Nord, care oferă Ucrainei susținere sub formă de tancuri și avioane", a scris Podolyak pe Twitter.

Ministerul Apărării din Macedonia de Nord, o mică țară din Balcani, a confirmat săptămâna trecută că va furniza Ucrainei tancuri din epoca sovietică, dar nu a spus nimic despre livrările de avioane.

UPDATE 08.19: Ucraina spune că a prins doi spioni care au ajutat la distrugerea infrastructurii din Mykolaiv

Serviciul ucrainean de securitate de stat (SBU) a reținut doi bărbați pe care i-a acuzat că sunt agenți ai serviciilor de informații rusești responsabili de identificarea țintelor pentru loviturile cu rachete care au distrus infrastructura navală din orașul Mykolaiv, scrie Reuters.

Cei doi bărbați "au colectat și transmis informații inamicului despre facilități importante de infrastructură, depozite de combustibil, desfășurarea și deplasarea personalului și a echipamentelor forțelor armate ucrainene", a precizat SBU într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

Ca urmare, SBU a precizat că mai multe întreprinderi de construcții navale și depozite de combustibil au fost avariate sau distruse. Agenția a precizat că ambii bărbați sunt în prezent reținuți. Instituția nu a precizat când a fost lovită infrastructura.

UPDATE 07.20: AIEA, din ce în ce mai îngrijorată în legătură cu centrala nucleară de la Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a calificat sâmbătă ca fiind "din ce în ce mai alarmante" informaţiile provenind de la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, la o zi după atacurile care au avut loc în apropiere, informează AFP.

Atacurile de vineri sunt "ultimele dintr-o lungă listă de informaţii din ce în ce mai alarmante", a denunţat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, spunând că ele demonstrează un "risc real de dezastru nuclear care ar putea ameninţa sănătatea şi mediul în Ucraina şi nu numai", se arată într-un comunicat al agenţiei onusiene cu sediul la Viena.

Sâmbătă, compania ucraineană de energie atomică Energoatom a declarat că bombardamentul a "avariat grav" o staţie care conţinea azot şi oxigen şi o clădire auxiliară. "Continuă să existe riscuri de scurgere de hidrogen şi substanţe radioactive, iar riscul de incendiu este, de asemenea, mare", conform aceleaşi surse.

Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc, Kievul invocând două atacuri ruseşti, iar Rusia un foc de artilerie ucraineană. "Condamn orice violenţă comisă în sau în apropierea" centralei şi la adresa personalului acesteia, a afirmat Rafael Grossi. Orice "acţiune militară ce ameninţă securitatea şi siguranţa" centralei este "complet inacceptabilă şi trebuie evitată cu orice preţ", a îndemnat el.

Directorul general al AIEA şi-a reiterat intenţia de a conduce o misiune de experţi la faţa locului, pe care Ucraina a respins-o până acum de teamă că acest lucru ar legitima ocupaţia rusă a sitului nuclear.

UPDATE 07.00: Zelenski: Facem totul pentru a obţine arme mai eficiente şi moderne

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, în discursul zilnic către naţiune, că Ucraina are nevoie de mai multe arme eficiente şi moderne în lupta împotriva invaziei din Rusia.

"Armata rusă nu îşi va schimba tactica. Ocupanţii ştiu că vor pierde în luptă directă în faţa ucrainenilor, sunt inferiori ca pricepere şi de aceea inamicul mizează pe artilerie şi bombardamente fără a ţine cont de nimic. Ei încearcă să distrugă totul în calea lor. Şi sunt recunoscător tuturor celor care, chiar şi în astfel de condiţii, încă îi reţin pe ocupanţii din Donbas, în regiunea Harkov, în Mikolaiv – oriunde confruntarea este cea mai acută.

În această săptămână, Forţele Armate ale Ucrainei şi serviciile noastre de informaţii au obţinut rezultate puternice în distrugerea logisticii armatei ruse, a bazelor ocupanţilor. Şi fiecare lovitură asupra depozitelor de muniţii ale inamicului, asupra posturilor lor de comandă, asupra echipamentelor ruseşti ne salvează vieţile tuturor, vieţile militarilor şi civililor ucraineni.

Desigur, le mulţumesc partenerilor – tuturor celor care furnizează Ucrainei armele necesare. În special, săptămâna aceasta a fost aprobat un alt pachet de sprijin din partea Statelor Unite, care include şi muniţie pentru sistemele HIMARS. Mulţumesc foarte mult. Toate acestea sunt folosite cât mai corect şi benefic pentru strategia generală a apărării noastre. Facem totul pentru a obţine încă arme mai eficiente şi mai moderne", a spus el.

Potrivit preşedintelui ucrainean, porturile de la Marea Neagră funcţionează din nou datorită soldaţilor care apără Odesa şi Insula Şerpilor. "A fost posibilă restabilirea exportului maritim de produse agricole ucrainene. Porturile noastre de la Marea Neagră funcţionează din nou. Şi deşi este încă prea devreme pentru a oferi evaluări generale ale procesului, putem spune totuşi că este pozitiv atât pentru statul nostru, cât şi pentru toţi partenerii noştri. Cu toate acestea, riscul cheie de securitate nu a fost încă eliminat. Ameninţarea provocărilor ruseşti şi a atacurilor teroriste rămâne. Toată lumea ar trebui să fie conştientă de acest lucru. Dar dacă partenerii îşi îndeplinesc partea lor de angajament şi garantează securitatea aprovizionării, aceasta va rezolva cu adevărat criza alimentară globală. Şi nu trebuie să uităm că restabilirea exporturilor noastre maritime a fost posibilă în primul rând datorită soldaţilor noştri – tuturor celor care apără Odesa şi au asigurat eliberarea Insulei Şerpilor. Aceştia sunt pur şi simplu eroi", a menţionat el.

Zelenski a spus că există o înrăutăţire semnificativă a situaţiei în jurul Centralei Nucleare de la Zaporojie. "Teroriştii ruşi au devenit primii din lume care au folosit o centrală nucleară pentru teroare. Cea mai mare din Europa! Vom atrage atenţia lumii asupra acestui lucru şi vom insista asupra unor noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru crearea unei astfel de ameninţări globale. Şi în ciuda faptului că bombardarea rusă a centralei nucleare este una dintre cele mai periculoase crime împotriva ucrainenilor şi a tuturor europenilor, împotriva dreptului la viaţă al oricărei persoane, din anumite motive nu există niciun raport sau chiar o simplă notificare din partea Amnesty International despre aceasta. O tăcere foarte elocventă, care indică încă o dată selectivitatea manipulativă a acestei organizaţi", a mai spus Zelenski.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 165 LIVE TEXT. Şase comandanţi ruşi, demişi din cauza rezultatelor slabe. Ucraina și Rusia se acuză pentru atacul de la Zaporojie