Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Un risc real de dezastru nuclear". Îngrijorare după atacul de la centrala nucleară de la Zaporojie

Ucraina solicită comunităţii internaţionale să forţeze Rusia să elibereze centrala nucleară de la Zaporojie. O linie de alimentare a celei mai mari centrale atomo-electrice din Europa ar fi fost avariată de bombardementele ruseşti, susţin ucrainenii care se tem de un dezastru nuclear. De cealaltă parte, ruşii spun că de vină au fost, de fapt, bombardamentele ucrainenilor.

de Redactia Observator

la 16.08.2022 , 12:09

Într-un comunicat al ministerului ucrainean de Externe se arată că un accident la centrala de la Zaporojie ar echivala cu detonarea unei bombe atomice. Alimentarea reactoarelor cu energie electrică este pusă, în prezent, în pericol din cauza bombardamentelor ruseşti de vineri, care ar fi avariat o linie electrică din apropierea facilităţii.

Ministerul cere ca centrala să fie readusă sub controlul Ucrainei, cu sprijinul comunităţii internaţionale. Lipsa de reacţie externă a fost criticată şi de preşedintele Zelenski. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Deşi bombardamentele ruşilor la centrala nucleară este una dintre cele mai periculoase crime împotriva ucrainenilor şi a europenilor nu există nicio notificare de la Amnesty International despre asta. O tăcere elocventă care indică o discriminare manipulatoare a organizaţiei. 

Vezi și

Comentariile lui Zelenski vin după ce Amnesty International a arătat într-un raport că armata ucraineană ar fi pus în pericol civilii în timpul luptelor cu trupele ruseşti. De altfel, ministerul rus al Apărării spune că, de fapt, bombardamentele care au avariat linia electrică ce deserveşte centrala ar fi de fapt ale forţelor ucrainene.

Pe acelaşi subiect

Îngrijorări cu privire la centrala nucleară de la Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a calificat sâmbătă ca fiind "din ce în ce mai alarmante" informaţiile provenind de la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, la o zi după atacurile care au avut loc în apropiere, scrie Agerpres.

Atacurile de vineri sunt "ultimele dintr-o lungă listă de informaţii din ce în ce mai alarmante", a denunţat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, spunând că ele demonstrează un "risc real de dezastru nuclear care ar putea ameninţa sănătatea şi mediul în Ucraina şi nu numai", se arată într-un comunicat al agenţiei onusiene cu sediul la Viena.

Rafael Grossi a reiterat propunerea cu această ocazie: "Voi continua să încurajez şi să tot încurajeze ca această misiune a AIEA să poată avea loc". El a recunoscut, în acelaşi timp, că va avea nevoie de "cooperare, înţelegere şi facilitare din partea Ucrainei şi a Rusiei". Grossi îşi propune să furnizeze "informaţii imparţiale şi independente" la încheierea acestei misiuni de inspecţie ce ar urma să vizeze "verificări esenţiale ale centralei".

Când centrala de la Zaporojie a fost preluată în luna martie, militarii ruşi au deschis focul asupra clădirilor, creând riscul unui accident nuclear major, aminteşte France Presse. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » "Un risc real de dezastru nuclear". Îngrijorare după atacul de la centrala nucleară de la Zaporojie