Ungaria recomandă a patra doză de vaccin anti-Covid pentru toată populaţia, la şase luni după doza trei
La șase luni de la vaccinarea cu cea de-a treia doză, guvernul ungar a recomandat, vineri, administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-Covid pentru populaţia generală, lăsând deschisă posibilitatea de a reduce acest interval până la patru luni, relatează EFE.
De Redactia Observator la 14.01.2022, 14:58Viktor Orban a declarat, la postul public de radio Kossuth, că, deși, potrivit experților, varianta Omicron este mai puțin agresivă decât Delta, asta nu înseamnă că populația nu trebuie să se apere. "Avem un as în mânecă: vaccinul", a spus prim-ministrul ungar.
Condiţia pentru a primi cea de-a patra doză a unui vaccin anti-Covid este de a consulta medicul de familie şi de a primi o recomandare în acest sens. Cetăţenii ungari pot alege între vaccinurile anti-Covid dezvoltate de companiile Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson şi AstraZeneca, aprobate de Uniunea Europeană, şi vaccinul Sinopharm, neaprobat în UE şi produs de China.
2 milioane de cetăţeni ungari au fost vaccinați cu seruri neautorizate de Uniunea Europeană
Ungaria a renunţat la utilizarea vaccinului rusesc Sputnik V, care nu a fost autorizat de Bruxelles.
- Un indigen şi-a cărat tatăl în spate, timp de şase ore, pentru a fi vaccinat. Povestea emoţionantă din spatele...
- Bilanț coronavirus în România, 14 ianuarie. Creşte numărul infectărilor; a doua zi consecutivă cu peste 9.500...
- Val fără precedent de spitalizări în rândul copiilor cu COVID-19, în toată lumea. „Un copil cu Omicron poate...
Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a recunoscut joi că nu a fost elaborat deocamdată un program special pentru cei 2 milioane de cetăţeni ungari - o treime dintre cei vaccinaţi - care au folosit cele două vaccinuri neautorizate de Uniunea Europeană şi care nu au avut prin urmare acces la certificatul verde european. Pentru a putea intra în majoritatea ţărilor membre ale UE, aceşti cetăţeni ungari trebuie să prezinte un test PCR, al cărui preţ variază între 39 şi 55 de euro, în condiţiile în care salariul mediu din această ţară este de 800 de euro.
Infectările Covid s-au triplat într-o singură săptămână
Campania de vaccinare a încetinit în Ungaria, după ce această ţară a ajuns la o acoperire vaccinală de 64% din totalul rezidenţilor săi, din care 34% au primit deja şi doza "booster".
Potrivit Agerpres, numărul zilnic al infectărilor s-a triplat într-o singură săptămână.
În ultimele 24 de ore, 8.921 de cazuri noi de Covid au fost înregistrate în Ungaria, ducând numărul total de infecții identificate de la începutul epidemiei la 1.327.014. Au murit 73 de persoane, numărul total al deceselor fiind de 40.237.
2.611 de pacienți cu coronavirus sunt internați în spitale, dintre care 243 sunt pe ventilatoare. Numărul total de persoane vaccinate este de 6.304.323, dintre care 6.050.416 au fost inoculați cu a doua doză, iar 3.321.659 și-au făcut deja rapelul.
OMS: Strategia dozelor "booster" nu funcționează
Marți, experţi din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au avertizat că lupta împotriva pandemiei Covid-19 cu doze "booster" nu este o strategie viabilă.
"O strategie a vaccinării pe bază de (doze) booster repetate" ale primelor vaccinuri "are puţine şanse să fie adecvată sau viabilă", au subliniat într-un comunicat acest grup de experţi însărcinat să supervizeze vaccinurile împotriva Covid-19. Ei precizează că "vaccinurile împotriva Covid-19 care au un impact mare în privinţa transmiterii şi prevenirii infecţiei, în afara prevenirii unor forme grave ale bolii şi morţii, sunt necesare şi trebuie să fie dezvoltate".
"Până când vor fi disponibile asemenea vaccinuri şi pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 evoluează, poate că va trebui să se actualizeze compoziţia actualelor vaccinuri împotriva Covid-19, pentru a ne asigura că ele continuă să asigure nivelul de protecţie recomandat de OMS împotriva infecţiei şi bolii" cauzate de către variante ale noului coronavirus, inclusiv de varianta Omicron", consideră grupul de experţi.