OMS cere vaccinuri care să oprească răspândirea COVID și avertizează că strategia dozelor "booster" nu funcționează
Lupta împotriva pandemiei covid-19 cu doze "booster" nu este o strategie viabilă, avertizează marţi experţi din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) - care cer vacicnuri care să prevină transmiterea noului coronavirus, relatează AFP.
"O strategie a vaccinării pe bază de (doze) «booster» repetate" ale primelor vaccinuri "are puţine şanse să fie adecvată sau viabilă", subliniază într-un comunicat acest grup de experţi însărcinat să supervizeze vaccinurile împotriva Covid-19. Ei subliniază că "vaccinurile împotriva Covid-19 care au un impact mare în privinţa transmiterii şi prevenirii infecţiei, în afara prevenirii unor forme grave ale bolii şi morţii, sunt necesare şi trebuie să fie dezvoltate".
"Până când vor fi disponibile asemenea vaccinuri şi pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 evoluează, poate că va trebui să se actualizeze compoziţia actualelor vaccinuri împotriva Covid-19, pentru a ne asigura că ele continuă să asigure nivelul de protecţie recomandat de OMS împotriva infecţiei şi bolii" cauzate de către variante ale noului coronavirus, inclusiv de varianta Omicron, consideră grupul de experţi.
La peste şase săptămâni de la identificarea în Africa de Sud a variantei Omicron, date din mai multe ţări converg în două puncte.
Îngrijorare cu privire la varianta Omicron, care se răspândește necontrolat
Varianta Omicron, care a fost clasată drept o variantă îngrijorătoare de către OMS, se transmite mult mai rapid decât varianta indiană (Delta), dominantă anterior, şi pare să antreneze în general forme mai puţin grave ale bolii Covid-19.
Un punct important este că nu se ştie dacă această gravitate aparent mai mică provine de la caracteristici intrinseci ale varantei Omicron sau dacă au legătură cu faptul că afectează populaţii deja imunizate parţial prin vaccinare sau prin însănătoşire după o infecţie precedentă.
Varianta Omicron se răspândeşte în mod fulgerător în numeroase ţări, iar numărul cazurilor se dublează la două-trei zile - un lucru fără precedent în comparaţie cu celelalte variante. Mutaţiile genetice ale variantei Omicron îi permit să reducă imunitatea asigurată de către anticorpi împotriva virusului. Astfel, varianta Omicron poate contamina un număr important de persoane vaccinate şi reinfecta persoane care s-au infectat anterior cu noul coronavirus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰