Uraganul Fiona a măturat tot în cale: Pod dărâmat, case luate de ape şi milioane de oameni rămaşi fără curent electric. Stare de urgenţă în Puerto Rico
Este stare de urgenţă în Puerto Rico, după ce uraganul Fiona a lovit cu furie întreaga ţară. Insula pe care locuiesc mai bine de trei milioane de oameni a rămas fără curent din cauza rafalelor puternice. Inundaţiile catastrofale au măturat numeroase case, un pod rutier şi asfaltul de pe şosele. Toate aeroporturile au fost închise. Vijeliile şi ploile puternice continuă să facă ravagii în vestul ţării.
De Redactia Observator la 19.09.2022, 21:51Uraganul Fiona a lovit luni Republica Dominicană, după ce a provocat inundaţii şi pagube importante în Puerto Rico, unde a lăsat locuitorii fără electricitate şi a continuat să aducă ploi abundente, relatează AFP. "Daunele aduse infrastructurii (...) şi caselor au fost catastrofale", a declarat guvernatorul din Puerto Rico, Pedro Pierluisi, într-o conferinţă de presă. "Este o perioadă grea, dar oamenii noştri sunt puternici", a adăugat oficialul.
Uraganul Fiona a făcut prăpăd în Puerto Rico
După ce a traversat Puerto Rico, ochiul uraganului Fiona a atins zona de uscat pe coasta Republicii Dominicane în jurul orei 07:30 GMT, însoţit de viteze ale vântului de 144 km/h, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC), citat de Agerpres.
Autorităţile dominicane nu au făcut deocamdată publică o evaluare a pagubelor cauzate de Fiona, însă mass-media locale au relatat despre inundaţii în oraşele costiere din estul ţării, precum şi despre căi rutiere afectate. Potrivit Biroului Naţional de Meteorologie (Onamet), ploile vor continua să cadă asupra Republicii Dominicane "cel puţin până joi". Înainte de sosirea uraganului Fiona în Republica Dominicană, pentru 13 dintre cele 32 de provincii ale insulei, din nord şi est, a fost emisă avertizare cod roşu. Ploile abundente au început să cadă duminică seara asupra Nagua, un oraş costier cu aproximativ 80.000 de locuitori, situat în una dintre regiunile vizate de codul roşu.
Stare de urgenţă. Un pod s-a prăbuşit în Utuado
Anterior, în Puerto Rico, uraganul a provocat alunecări de teren, a doborât copaci şi stâlpi de înaltă tensiune, a făcut unele drumuri impracticabile şi a condus la prăbuşirea unui pod în oraşul Utuado, în regiunea muntoasă din centrul insulei.
"Din păcate, ne aşteptăm la mai multe ploi în toată insula astăzi şi mâine", a declarat luni guvernatorul din Puerto Rico, îndemnând locuitorii să rămână în case sau în adăposturi şi să nu se aventureze pe stradă. "În multe zone, unde nu au fost niciodată până acum inundaţii, a existat o acumulare de apă fără precedent, (...) mai mult decât am văzut în timpul uraganului Maria", a explicat Pierluisi.
Fostă colonie spaniolă, Puerto Rico, care a devenit teritoriu american la sfârşitul secolului al XIX-lea înainte de a dobândi statut special de "stat liber asociat" în anii 1950, se confruntă de câţiva ani cu probleme grave de infrastructură. Insula a fost devastată în 2017 de uraganele Irma şi Maria, care i-au deteriorat serios reţeaua electrică. Aceasta a fost apoi privatizată în iunie 2021 cu scopul declarat de a rezolva problema întreruperilor de energie electrică. Insula a suferit însă o pană generală în aprilie 2022.
Duminică, Fiona a crescut în intensitate de la nivel de furtună tropicală la uragan de categoria 1 pe scala Saffir-Simpson şi s-a abătut la ora locală 15:20 (19:20 GMT) asupra coastei de sud-vest din Puerto Rico, în apropiere de Punta Tocon, cu viteze ale vântului de până la 140 km/h. Preşedintele american Joe Biden a declarat stare de urgenţă pentru Puerto Rico. Întregul teritoriu din Puerto Rico, care are peste trei milioane de locuitori, a rămas fără electricitate odată cu apropierea uraganului. Luni, alimentarea cu energie electrică a fost restabilită pentru 100.000 de gospodării, potrivit guvernatorului. În acelaşi timp, aproximativ 196.000 de gospodării au fost private de apă potabilă.
Odată cu încălzirea suprafeţei oceanelor, creşte şi frecvenţa uraganelor, mai intense, însoţite de vânturi mai violente şi precipitaţii mai abundente. Acestea prezintă un risc tot mai mare în special pentru comunităţile din regiunile costiere.
Fiona a provocat pagube grave în timpul trecerii sale prin Guadelupa, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Pe alocuri, apa a crescut cu peste 1,5 metri. Un bărbat şi-a pierdut viaţa după ce casa în care se afla a fost luată de apele unui râu ieşit din matcă.