Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Filmul zilei în care o lume întreagă şi-a luat adio de la suverană. Regina, înmormântată la Windsor, lângă Prinţul Philip

Regina Elisabeta a II-a a fost înhumată, luni, în cadrul unei ceremonii private, în Capela St George a Castelului Windsor, la finalul unei zile pline de emoţii, marcată de ceremoniile funerare de stat. După zile întregi de priveghi, a venit momentul marii despărţiri pentru mii de britanici care şi-au luat rămas bun de la cea care le-a fost suverană timp de mai bine de 70 de ani. Iar durerea lor a fost împărtăşită de o lume întreagă.

de Redactia Observator

la 19.09.2022 , 21:55

Un moment istoric, ce marchează sfârşitul unei ere. Regina Elisabeta a II-a a fost condusă pe ultimul drum şi înmormântată, luni, în capela Capela St George din Castelul Windsor, alături de soţul său, Philip, ducele de Edinburgh. Evenimentul a avut loc în cadrul unei ceremonii private, la finalul unei zile încărcate de emoţii puternice, iar întreaga omenire a putut fi martoră la funeraliile de stat organizate în Marea Britanie. La Londra au fost prezenţi preşedinţi, regi, prinţi, prim-miniştri, ambasadori şi invitaţi speciali de pe tot mapamondul, în vreme ce imaginile transmise live au fost vizionate de milioane de admiratori ai suveranei şi ai familiei regale britanice.

Desfăşurarea evenimentelor, în ziua înmormântării reginei Elisabeta a II-a

Articolul continuă după reclamă

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

UPDATE 19:50. Loiali până la sfârşit, câinii Reginei au privit trecerea cortegiului funerar

Poneiul negru al reginei Elisabeta a II-a, Emma, a privit trecerea cortegiului funerar al monarhului pe domeniul castelului Windsor, fiind ţinut de căpăstru de un membru al personalului, informează Reuters.

Cei doi corgi ai reginei, Sandy şi Muick, au fost de asemenea aduşi pentru sosirea sicriului la castel, unde are loc slujba de înmormântare a Elisabetei a II-a.

Ţinuţi în lesă de personalul palatului, câinii au aşteptat răbdători în curtea castelului.

UPDATE 18:40. Puține semne de reconciliere între Prinţii William şi Harry

Prinţii William şi Harry, despre a căror relaţie se ştie că este una rece, au păşit unul lângă altul în urma sicriului bunicii lor, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, luni, în cadrul funeraliilor de stat, solemni, dar fără vreo urmă de emoţie sau de împăcare, relatează AFP.

În sunet de cimpoaie, ei au defilat în spatele tatălui lor, noul rege Charles al III-lea, a unchilor Andrew şi Edward şi a mătuşii lor Anne, de la Westminster Hall până la Abaţia Westminster, apoi, după ceremonia religioasă la care au participat demnitari din întreaga lume, până în Hyde Park de unde sicriul a plecat cu un dric spre Castelul Windsor, transmite Agerpres.

UPDATE 18:15. A început slujba de înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a, la Castelul Windsor

Imaginile din interiorul capelei readuc în memorie momentul în care Regina Elisabeta a II-a și-a înmormântat soțul în 2021. În timp ce familia Reginei poate sta acum aproape, ea a stat singură în strane în timp ce își lua rămas bun de la Prințul Philip.

Regele și membrii de rang înalt ai familiei regale s-au alăturat procesiunii funerare de la Castelul Windsor. Prințesa Anne, Prințul Andrew și Prințul Edward s-au alăturat procesiunii - la fel ca și nepoții reginei, prinții William și Harry.

Tunurile de minut au fost trase de către Trupa Regelui, Artileria Regală Călare, de pe o poziție de pe Peluza de Est. Clopotele Turnului Sebastopol și Turnului Curfew ale Castelului au bătut, de asemenea, în timp ce mașina funerară de stat și-a continuat călătoria.

Procesiunea s-a oprit la baza treptelor vestice ale Capelei St George din Horseshoe Cloister, transmite Mediafax.

Grupul care poartă sicriul l-au ridicat din mașina funerară și purtat în procesiune pe treptele de vest.

La procesiunea de la Castelul Windsor participă circa 800 de persoane, între care familia și apropiați au Reginei.

La final, la ora 21.30, Regina va fi înmormântată efectiv, în Capela Castelului Windsor în cadrul unui eveniment privat la care participă doar familia Regală.

UPDATE 17:10. Imnul "God Save the King", intonat pentru prima dată după mai bine de 70 de ani

Momente extrem de emoţionante la finalul slujbei de la Westminster Abbey. După câteva momente de reculegere, imnul național britanic, "God Save the King", a fost intonat pentru prima dată în întregime. "God Save the King" a fost ales ca imn naţional în septembrie 1745. În timpul domniei Reginei Elisabeta a II-a a fost schimbat în "God Save the Queen", iar acum, după moartea acesteia, a revenit la varianta originală.

UPDATE 15:50. Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a părăsit Londra. Ultima destinație, Windsor

Sicriul fusese urcat pe afet şi purtat în procesiune în Londra, până la Arcul Wellington. Acolo a fost transferat într-un dric. Dricul conduce, în aplauzele britanicilor, sicriul la Windsor, la Capela St. Georges, pe Long Walk, o alee spectaculoasă care traversează domeniul până la castel.

UPDATE 15:00. Două minute de reculegere la Abaţia Westminster din Londra. Sicriul, purtat pe străzile capitalei britance

Ceremonia desfăşurată luni la Abaţia Westminster din Londra în cadrul funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a s-a încheiat, după ce au fost păstrate două minute de reculegere şi a fost intonat imnul naţional 'God Save the King'.

Sicriul a fost scos din abaţie la ora 12:15 (11:15 GMT), în timp ce Big Ben, celebrul clopot din turnul Palatului Westminster, a bătut la intervale de un minut, transmite Agerpres.

Cortegiul funerar al Elisabetei a II-a se deplasează prin centrul Londrei. După ieşirea din Abaţia Westminster, unde au fost prezenţi 2.000 de invitaţi, printre care demnitari sosiţi din întreaga lume, procesiunea s-a îndreptat spre Arcul Wellington, unde sicriul va fi aşezat pe un dric pentru a fi dus la Castelul Windsor, în afara Londrei.

Funeraliile de stat, primele de la moartea lui Winston Churchill, în 1965, urmează să aibă loc luni, la ora 12.00, la Abaţia Westminster, în prezenţa a peste 2.000 de invitaţi, inclusiv sute de demnitari străini şi capete încoronate. Porţile Westminster Hall se vor închide pentru public la ora 06:30, pentru ca sicriul reginei să fie pregătit pentru a fi mutat la Westminster Abbey, abaţia urmând să fie deschisă la ora 08.00 pentru invitaţii la înmormântare.

2 minute de reculegere la Westminster Abbey în onoarea Reginei

Participanții la slujba de la Westminster Abbey și cetățenii întregului Regat Unit au păstrat un moment de reculegere de două minute în onoarea reginei Elisabeta a II-a. Imnul național britanic, "God Save the King", a fost cântat în interiorul Westminster Abbey pentru a încheia funeraliile Reginei. Mulțimea din fața Westminster Abbey s-a oprit în tăcere, alături de persoanele îndoliate din interiorul clădirii.

Urmează o procesiune în centrul Londrei de unde sicriul este dus la Castelul Windsor, unde Elisabeta a II-a va fi înmormântată, în cadrul unei ceremonii private, în capela Regele George al VI-lea, alături de soţul său, ducele de Edinburgh.

După funeraliile de stat, sicriul, pus din nou pe afetul de tun, pleacă de la Westminster Abbey, trece prin Piaţa Parlamentului (Parliament Square), Whitehall, Constitution Hill, pe The Mall, pe lângă Buckingham Palace, şi ajunge la Wellington Arch, de unde regina va face ultimul drum spre Windsor.

Procesiunea este urmată de regele Charles al III-lea, de regina consoartă Camilla, prințesa regală, ducele de York și contele de Wessex. Prințul și Prințesa de Wales urmează cu copiii lor, George și Charlotte. Ducele și ducesa de Sussex au urmat, de asemenea, sicriul la ieșirea din Westminster Abbey. Sicriul reginei va fi transportat la Wellington Arch, la Hyde Park Corner, unde va fi așezat pe mașina funerară.

Ceremonia religioasă a început la Westminster, unde sunt prezenţi Biden şi Macron

A început ceremonia religioasă la Westminster, unde sunt prezenţi Biden şi Macron. Slujba este oficiată de decanul de Westminster David Hoyle. Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, va ține predica. Premierul britanic Liz Truss și secretarul general Commonwealth, Patricia Scotland, vor citi din Scripturi în timpul ceremoniilor funerare.

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane, a adus un omagiu luni, în timpul funeraliilor reginei Elisabetei a II-a, vieţii suveranei, "dedicată în slujba naţiunii şi a Commonwealth-ului", precum şi personalităţii vesele a suveranei, informează AFP, citat de Agerpres.

"Într-un discurs cunoscut, pronunţat cu ocazia împlinirii vârstei sale de 21 de ani, Majestatea Sa a declarat că întreaga ei viaţă va fi dedicată în slujba naţiunii şi a Commonwealth-ului (organizaţie care reuneşte numeroase foste colonii britanice - n.r.). Rareori o promisiune a fost atât de bine respectată", a declarat arhiepiscopul de Canterbury.

"Era veselă şi prezentă pentru atât de mulţi oameni, influenţând pozitiv o multitudine de vieţi", a adăugat el.

Liderul spiritual al Bisericii Anglicane a declarat în faţa persoanelor care asistă la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a că durerea resimţită în aceste zile în lumea întreagă are la bază "viaţa abundentă şi dragostea reginei faţă de serviciul public, de acum dispărută dintre noi".

"Oamenii care iubesc să se afle în slujba poporului sunt rari pe parcursul unei vieţi. Liderii care iubesc să se afle în slujba poporului sunt încă şi mai rari. Însă în toate situaţiile, cei care îşi servesc poporul vor fi iubiţi şi vor rămâne în amintirile oamenilor, în timp ce aceia care se agaţă de putere şi de privilegii sunt uitaţi pentru totdeauna", a mai spus Justin Welby.

Arhiepiscopul de Canterbury s-a rugat pentru familia regală - care deplânge moartea unei persoane îndrăgite, la fel ca multe alte familii care au pierdut pe cineva drag -, dar care, în aceste zile, "face acest lucru sub cele mai puternice lumini ale reflectoarelor".

"Fie ca Dumnezeu să le vindece durerea, fie ca golul lăsat în vieţile lor să fie umplut cu amintiri de bucurie şi de viaţă", a adăugat el.

"Cu toţii ne vom supune judecăţii milostive a lui Dumnezeu: putem să împărtăşim cu toţii speranţa Reginei, care s-a inspirat din viaţă şi din moarte pentru a adopta un stil de conducere bazat pe ideea plasării sale în slujba poporului. Serviciu în viaţă, speranţă în moarte", a mai spus Justin Welby.

"Cei îndoliaţi care urmează exemplul reginei şi se inspiră din încrederea şi credinţa ei în Dumnezeu pot să spună la fel ca ea: 'Ne vom întâlni din nou'", a mai spus Justin Welby.

Au început funerariile de stat pentru Regina Elisabeta a II-a

Cortegiul funerar a plecat de la Westminster Hall spre Westminster Abbey. Sicriul cu Regina este plasat pe un afet de tun. Este acelaşi afet de tun folosit la înmormântările ultimilor 4 monarhi, inclusiv a tatălui reginei. El va fi tras de 98 de marinari ai Marinei Regale.

Afetul nu mai este tras de cai din cauza unui incident petrecut în timpul înmormântării reginei Victoria. Sicriul de stejar, acoperit cu steagul Royal Standard şi pe care este aşezată Coroana Imperială de Stat, a fost scos afară, sub un cer acoperit de nori, pentru a fi dus în procesiune militară la Westminster Abbey.

Fiul şi moştenitorul ei, Regele Charles, şi alţi membri importanţi ai familiei regale au mers în spate, în timp ce un clopot bate în fundal. Zeci de mii de oameni aliniaţi pe străzi privesc cortegiul în sunetul cimpoaielor. Clopotul cel mare al Abaţiei Westminster a început să bată luni o dată pe minut, timp de 96 de minute, vârsta la care a murit regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, ale cărei funeralii au loc luni la Londra, relatează DPA, citat de Agerpres.

"Clopotul este cel mai mare dintre cele 10 clopote ale abaţiei şi este în mod tradiţional folosit la moartea unui membru al familiei regale", se arată într-o postare pe Twitter a Abaţiei Westminster. La ora 13, începe serviciul religios. 

Un milion de oameni s-au strâns în centrul Londrei la ora 12.35. În Londra sunt așezate ecrane peste tot, dar și pe tot întreg teritoriul Marii Britanii. Ceremoniile sunt transmise și în cinematografe, în așa fel încât cât mai mulți oameni să aibă posibilitatea să le urmărească.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Toate zonele de vizionare publică pentru procesiunea funerară a Reginei sunt pline

Toate zonele de vizionare publică pentru procesiunea funerară a Reginei sunt pline, a anunțat Primăria Londrei. Ceremonia de înmormântare va începe cu funeraliile de stat la Westminster Abbey, la care participă peste 2.000 de invitaţi. Printre aceștia se numără sute de demnitari străini şi capete încoronate.

La sfârşitul slujbei de la abaţie se vor păstra 2 minute de reculegere la nivel naţional, apoi se va intona imnul naţional "God Save the King". Va urma o procesiune în centrul Londrei de unde sicriul va fi dus la Castelul Windsor, unde Elisabeta a II-a va fi înmormântată, într-o ceremonie privată. În Londra sunt așezate ecrane peste tot, dar și pe tot întreg teritoriul Marii Britanii. Ceremoniile sunt transmise și în cinematografe, în așa fel încât cât mai mulți oameni să aibă posibilitatea să le urmărească.

Primii invitaţi au început să sosească la Westminster Abbey

La ora 10, ora României, au fost deschise porțile de la Westminster Abbey, iar primii invitați au început să sosească. Traficul este blocat între piața Parlamentului și Victoria Street pentru funeraliile Reginei. Membri ai forțelor armate asigură securitatea între Wellington Arch și Windsor. Autobuzele care transportă membri ai guvernului britanic au început să sosească la Westminster Abbey, deşi primii şefi de stat şi înalţi demnitari sunt aşteptaţi să sosească mai târziu în cursul zilei. 

În jur de 2000 de invitaţi, şefi de stat, familii regale şi demnitari, participă la ceremonia de la Westminster Abbey. Clopotul catedralei sună de 96 de ori, numărând anii de viaţă a Reginei.

Ușile Westminster Halls s-au închis pentru public

Ușile Westminster Halls s-au închis pentru public, care nu mai are acces la sicriul reginei Elisabeta a II-a. Sute de mii de persoane care au călătorit la Londra din toată Marea Britanie și din întreaga lume au putut să-i aducă un omagiu începând de miercuri seară și pe tot parcursul weekendului.

Cei patru copii ai reginei au organizat un priveghi vineri seara, iar nepoții au făcut același lucru sâmbătă. Gărzile au vegheat timp de șase ore pe tură, intrând și ieșind din roluri la intervale de 20 de minute. În acest timp au loc ultimele pregătiri pentru funeraliile de stat din această dimineață.

Cum se va desfăşura procesiunea

O procesiune va însoţi sicriul de la Westminster Hall până la mănăstire. Parcursul va dura mai puţin de 10 minute, iar pe traseu vor fi aliniaţi membri ai Royal Navy şi Royal Marines. Aproximativ 200 de muzicieni vor fi prezenţi, inclusiv cimpoieri şi toboşari din regimentele scoţiane şi irlandeze. În urma cortegiului se vor afla regele Charles III si membrii familiei regale.

La slujba de înmormântare vor vorbi premierul Liz Truss şi Patricia Scotland, secretarul general al Commonwealth-ului. Arhiepiscopul de Canterbury, Preasfinţitul Justin Welby, va ţine predica. După ”Last Post” - omagiul militarilor căzuţi în luptă în armata britanică” - se respectă un moment de reculegere, în jurul orei 13.55. După funeralii, sicriul este urcat pe afet şi purtat în procesiune în capitala britanică, până la Arcul Wellington, situat la Hyde Park Corner, unde va fi transferat într-un dric.

Dricul va conduce sicriul la Windsor, la Capela St Georges, pe Long Walk, o alee spectaculoasă care traversează domeniul până la castel, iar ceremonia care va avea loc după aceea va fi transmisă în direct. O slujbă religioasă urmează să aibă loc, la ora 17.00, la Capelă, în prezenţa a peste 800 de persoane, înaintea înhumării, rezervată membrilor apropiaţi ai familiei, fără fotografi şi camere de luat vederi. Bijutierul coroanei va îndepărta Coroana Statului Imperial, globul şi sceptrul, care se sprijină deasupra sicriului, şi le va aşeza pe altar. Sicriul reginei va fi depus în Capela regelui George al VI-lea, o anexă a capelei principale, în care se află tatăl şi mama reginei, dar şi cenuşa surorii sale, prinţesa Margaret.

Arhiepiscopul de Canterbury va pronunţa binecuvântarea, care va fi urmată de imnul "God Save The King". Sicriul prinţului Philipp, care se află în prezent în Castelul Regal, urmează să fie adus în capelă, lângă cel al reginei.

Prințul George și Prințesa Charlotte vor participa la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a

Prințul George, 9 ani, și Prințesa Charlotte, 7 ani, vor participa la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a, alături de peste 2.000 de invitați. Cei doi vor urma sicriul, alături de familia regală. William și Kate vor merge înaintea celor doi copii, urmați de prințul Harry și Meghan Markle și de alți membri ai familiei regale. Înainte de slujbă, un clopot va bate la fiecare minut, timp de 96 de minute, marcând durata vieții reginei Elisabeta a II-a. După slujbă, națiunea va ţine două minute de reculegere, scrie CNN.

Personalităţile care vor fi prezente la funeralii

La funeralii vor fi prezenţi preşedintele american Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von. der Leyen şi preşedintele Consiliului European Charles Michel. Vor fi prezenţi şi preşedinţii turci Recep Tayyip Erdogan şi brazilianul Jair Bolsonaro, împăratul japonez Naruhito pentru prima sa călătorie în străinătate de la urcarea pe tron ​​în 2019 sau chiar prinţul saudit Mohammed ben Salmane, cunoscut sub numele de „MBS”.

Au fost invitate multe capete încoronate, precum Prinţul Albert de Monaco sau Regele Spaniei Felipe VI, precum şi tatăl său Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 şi acum trăieşte în exil în Emiratele Arabe Unite. Siria, Venezuela, Afganistanul, Myanmar, Rusia şi Belarus nu au fost invitate - în timp ce Iranului, Coreei de Nord şi celor din Nicaragua li s-a cerut să trimită doar un diplomat de rang înalt.

La funeralii va fi prezent şi preşedintele României, Klaus Iohannis, dar şi Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Principele Consort Radu. Regina Elizabeta a II-a a murit în 8 septembrie, la 96 de ani, după 70 de domnie.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri externe » Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Filmul zilei în care o lume întreagă şi-a luat adio de la suverană. Regina, înmormântată la Windsor, lângă Prinţul Philip