Ursula von der Leyen, în favoarea unui certificat de vaccinare unic, OMS dezaprobă folosirea acestuia în turism
Preşedinta Comisiei Europene aprobă introducerea unui certificat de vaccinare unic, la nivelul Uniunii Europene. Ursula von der Leyen nu a precizat, însă, dacă acest certificat va deveni o condiţie pentru călătoriile internaţionale.
De Redactia Observator la 16.01.2021, 17:57- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Ursula von der Leyen susţine că este un imperativ să avem un certificat de vaccinare.
- OMS nu recomandă un asemenea certificat pentru călătoriile internaţionale.
Grecia şi Portugalia consideră că instituirea "paşaportului" de vaccinare poate relansa turismul internaţional.
De partea cealaltă, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spun că obligaţia unei dovezi de imunizare ar fi, acum, un obstacol pentru călători. Şi asta deoarece nu există destule doze de vaccin pentru toţi cei care doresc să se imunizeze.
Certificatul de vaccinare, în dezbatere pe 21 ianuarie
Propunerea va fi dezbătută pe 21 ianuarie de liderii europeni. Danemarca lucrează deja la crearea unui paşaport de vaccinare cu ajutorul căruia danezii vor putea călători liber. Iar de la 1 martie, Cipru devine prima ţară care îi scuteşte pe cei vaccinaţi de restricţiile impuse la intrarea în ţară. România s-ar opune, însă, iniţiativei.
„Să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărţim populaţia Europei în două - cei care au fost vaccinaţi şi cei care nu au fost vaccinaţi - nu mi se pare un lucru bun. S-ar crea un cadru de discriminare cu care nu sunt de acord”, spune Klaus Iohannis.
Organizaţia Mondială a Turismului şi mai multe companii de zbor spun acelaşi lucru.
Comisia Europeană se mai confruntă, însă, cu o provocare. În timp ce în Statele Unite, Marea Britanie şi Israel, imunizarea se face pe bandă rulantă, în Uniunea Europeană lucrurile se desfăşoară mult mai lent. Iar Comisia este acuzată că nu a cumpărat suficiente doze.