Viitoarea superputere militară a Europei. Ţara care e pe cale să-şi stabilească supremația pe continent - Politico
Războiul din Ucraina a dat naștere unei noi curse a înarmării în cazul statelor europene, guvernele acestora crescându-și cheltuielile pentru armată și promițând bugete tot mai mari pentru anii viitori. Racheta care a căzut în Polonia a arătat o realitate care, pentru mare parte din public, a trecut neobservată: Varșovia controlează una dintre cele mai mari forțe militare de pe continent, notează Politico.
De Adrian Popovici la 21.11.2022, 10:50Pe lângă angajamentele luate odată cu aderarea la NATO, investițiile constante ale Poloniei au fost alimentate și de neîncrederea față de Rusia împământenită la nivelul elitelor politice și al populației generale. Această atitudine a fost rezumată de premierul acestei țări în discursul său de ziua națională:
"Armata poloneză trebuie să fie atât de puternică încât să nu fie nevoită să lupte doar datorită puterii sale", a declarat Mateusz Morawiecki.
Această schimbare a raportului de forțe a fost observată și de către SUA, un oficial al armatei SUA subliniind faptul că "Polonia a devenit cel mai important partener continental", ajungând să înlocuiască chiar și Germania, partenerul tradițional.
În timp ce Germania continuă să dezbată detaliile a ceea ce numește "Zeitenwende", sau punctul de cotitură strategică declanșat de invazia Rusiei în Ucraina, Polonia face deja investiții substanțiale. Varșovia a anunțat că își va majora cheltuielile de apărare de la 2,4% din PIB la 5%. Între timp, Germania, care a cheltuit anul trecut aproximativ 1,5% din PIB pentru apărare, dezbate dacă poate menține obiectivul de 2% al NATO după ce epuizează un fond de investiții în apărare de 100 miliarde de euro pe care l-a aprobat la începutul acestui an.
- Lavrov, declarat persona non grata în Polonia, nu va putea participa la reuniunea OSCE. Kremlin: "Decizie...
- Experţi ucraineni se alătură echipei de investigaţie în cazul rachetei care a căzut la graniţa. Primele...
- BBC: Cererile "uneori exagerate" ale Ucrainei încep să epuizeze răbdarea unor diplomaţi occidentali. Criza din...
Polonia are deja mai multe tancuri și obuziere decât Germania și este pe cale să aibă o armată mult mai mare, cu o țintă de 300.000 de soldați până în 2035, comparativ cu actuala armată de 170.000 de soldați din Germania. Astăzi, armata polonă are aproximativ 150.000 de trupe, dintre care 30.000 aparțin unei noi forțe de apărare teritorială înființată în 2017. Aceștia sunt soldați de weekend care urmează 16 zile de antrenament, urmate de cursuri de perfecționare. Inițial, acestea au fost văzute ca o glumă, dar succesul Ucrainei în utilizarea milițiilor mobile echipate cu rachete antitanc și antiaeriene face acum ideea să pară mult mai rațională.
Coreea de Sud, un aliat tot mai important
Deși Polonia este apreciată la Washington pentru investițiile pe care le face în infrastructura militară și pentru eforturile pentru extindere a forțelor armate, tocmai această atitudine poate crea unele tensiuni cu partenerii europeni și cu cei de peste ocean.
Polonia a semnat un contract de 23 miliarde de zloți (4,9 miliarde de dolari) pentru 250 de tancuri Abrams din SUA în această primăvară - o înlocuire rapidă a celor 240 de tancuri din epoca sovietică trimise în Ucraina. Forțele sale aeriene sunt echipate cu avioane F-16 americane, iar în 2020 Varșovia a semnat un acord de 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de vânătoare F-35. Dar, în centrul cheltuielilor sale militare recente a fost Coreea de Sud, cu care a semnat o serie de acorduri pentru a cumpăra tancuri, avioane și alte arme. Până în prezent, Varșovia a comandat armament în valoare de 10-12 miliarde de dolari, a declarat Mariusz Cielma, editor și analist la Nowa Technika Wojskowa, un site de știri și analiză a tehnologiei militare.
Echipamentul militar din Coreea este, în general, mai ieftin decât alternativele americane și europene și poate fi produs într-un timp foarte scurt. Achizițiile sunt, desigur, o provocare la adresa președintelui francez Emmanuel Macron în ceea ce privește "autonomia strategică", în care își imaginează o Europă capabilă să se apere cu arme autohtone, cel mai probabil de producție franceză.
Dar liderii polonezi nu au făcut nici un secret că presiunea Europei asupra Poloniei asupra controversatelor reforme judiciare și alte probleme a jucat, de asemenea, un rol în deciziile de a merge la cumpărături în Seul.
"Suntem pregătiți să cumpărăm arme din alte țări din UE, dar acestea trebuie să înceteze războiul lor împotriva Poloniei", a declarat președintele PiS, Jarosław Kaczyński, la începutul acestei luni. "Suntem gata să oferim tranzacții și bani, dar nu atunci când ni se spune că nu există un stat de drept în Polonia", a adăugat el.
Polonia va primi arme și de la Germania
Germania va oferi Poloniei un sistem de apărare Patriot pentru a o ajuta să-şi consolideze spaţiul aerian, după ce săptămâna trecută o rachetă a căzut pe teritoriul polonez, a afirmat duminică ministrul german al apărării Christine Lambrecht, potrivit Reuters.
După incident, executivul german anunţase deja că va ajuta Polonia în misiuni de poliţie aeriană cu avioane Eurofighter.
''Am oferit Poloniei sprijin în securizarea spaţiului aerian - cu avioanele noastre Eurofighter şi cu sistemele de apărare aeriană Patriot'', a declarat Lambrecht pentru publicaţiile Rheinische Post şi General Anzeiger.
Sisteme de apărare aeriană cu baza la sol, precum Patriot, sunt concepute pentru a intercepta rachetele ofensive. Germania avea 36 de sisteme Patriot atunci când se afla ea însăşi în flancul estic al NATO, în timpul Războiului Rece. În prezent, forţele germane dispun de 12 unităţi Patriot, dintre care două sunt desfăşurate în Slovacia.