Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Europa, noul ”punct fierbinte” al importului mondial de armament. ”Putin a reușit ce n-a putut face niciun președinte american"

Europa a devenit noul ”punct fierbinte” al importului mondial de armament, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Europa înregistrează cea mai puternică creşte a comerţului cu armament din ultimii cinci ani, arată SIPRI în raportul anual.

de Redactia Observator

la 14.03.2022 , 13:33

Europa, noul ”punct fierbinte” al importului mondial de armament. ”Putin a reușit ceea ce niciun președinte american nu a putut face”
Soldaţi ucraineni se antrenează cu rachete Javelin - Profimedia

Europa înregistrează cea mai puternică creştere a comerţului cu armament din ultimii cinci ani, iar această tendinţă urmează să se accelereze în contextul anunţării unei reînarmări, din cauza ameninţării pe care o reprezintă Rusia, arată un raport publicat luni de către Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii de la Stockholm (SIPRI), relatează AFP.

În perioada 2017-2021, comerţul mondial cu arme a scăzut cu 4,6% faţă de cincinalul precedent. Însă acesta a crescut cu 19% pe continentul european, relevă acest studiu SIPRI. ”Europa este noul punct fierbinte”, subliniază un coautor al acestui raport publicat anual de peste 3-de ani, Siemon Wezeman.

”Ne vom creşte enorm cheltuielile militare, avem nevoie de multe arme noi, iar o bună parte vor proven din importuri”, în principal intereuropene şi americane, subliniază cercetătorul într-un intervu AFP. Mai multe ţări europene, inclusiv Germania, au anunţat planuri masive de investiţii militare.

Articolul continuă după reclamă

Luna trecută, cancelarul Olaf Scholz a anunţat o creştere masivă a cheltuielilor pentru apărare, precizând că acestea vor depăşi pragul de 2% din PIB stabilit ca angajament de statele NATO. Războiul din Ucraina a forţat Berlinul să regândească politica sa externă şi de securitate. Scholz a adăugat că armata germană va primi de la bugetul federal aproximativ 100 miliarde euro pentru investiţii şi proiecte de înarmare.

Pe acelaşi subiect

”Niciun președinte american nu a putut face Germania să ia în serios securitatea națională. Bush, Obama, Trump, Biden au eșuat. Putin a reușit” a comentat cu ironie analistul politic Ian Bremmer vestea că Germania va crește bugetul destinat apărării și înarmării. 

Germania decide în principiu să achiziţioneze avioane militare americane F-35

Germania a decis în principiu să achiziţioneze avioane de vânătoare americane F-35, construite de Lockheed Martin, pentru a înlocui aparatele sale vechi Tornado, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Reuters, potrivit Agerpres. Tornado este singurul avion militar german capabil să transporte bombe nucleare americane, depozitate în Germania, în cazul unui conflict. Însă acest model de avion este folosit de forţele aeriene germane încă din anii '80, iar Berlinul intenţionează să îl scoată din uz între 2025 şi 2030.

La începutul lunii februarie, o sursă militară germană declara pentru Reuters că Germania înclină să cumpere avioane F-35, dar că deocamdată nu a fost luată o decizie finală. F-35 este considerat cel mai modern avion de luptă. Ca urmare a formei sale şi a învelişului exterior, aparatul de zbor este dificil de detectat de către sistemele radar.

Aceleaşi surse au precizat că armata germană intenţionează să achiziţioneze până la 35 de astfel de avioane. Înlocuirea avioanelor Tornado este prevăzută în acordul semnat de partidele din coaliţia guvernamentală de la Berlin formată în urma alegerilor parlamentare federale din septembrie anul trecut.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Europa, noul ”punct fierbinte” al importului mondial de armament. ”Putin a reușit ce n-a putut face niciun președinte american"