Antena Meniu Search
x

Video Experţi ucraineni se alătură echipei de investigaţie în cazul rachetei care a căzut la graniţa. Primele concluzii ale anchetei

Experţii ucraineni se vor alătura echipei internaţionale de anchetă în cazul rachetei care a ucis doi oameni în Polonia. Anunţul a venit chiar de la preşedintele Zelenski, care a renunţat la acuzaţiile directe la adresa Rusiei. În prezent, investigatorii consideră că racheta a fost lansată de sistemul antiaerian al Ucrainei, dar şi-a ratat ţinta, iar sistemul de autodistrugere nu a funcţionat. Această versiune este susţinută atât de Statele Unite, cât şi de NATO, care subliniază, însă, că tot Rusia este cea vinovată, deoarece ea a declanşat războiul.

de Redactia Observator

la 18.11.2022, 08:17

Vezi și

Până la finalizarea anchetei, nimeni nu poate spune cu certitudine de unde venea racheta căzută în Polonia. Este ceea ce a spus preşedintele Zelenski, într-o teleconferinţă cu ziarişti occidentali. Îndată după incident, Zelenski susţinea că racheta nu putea fi lansată decât de Rusia. Acum, el se declară mulţumit că nimeni nu acuză Ucraina, deoarece toată lumea înţelege că ea nu face decât să se apere împotriva bombardamentelor ruseşti. Zelenski adaugă că specialiştii ucraineni au primit aprobarea să se alăture echipei de anchetă. Preşedintele Poloniei, care a vizitat locul incidentului, a făcut unele precizări în această privinţă.

Polonezii susţin că ştiu cine a lansat racheta şi de unde, dar nu fac publice informaţiile

"Dacă oaspeţii noştri din Ucraina vor să asiste la investigaţii, este posibil să le prezentăm, aşa cum mi-au fost prezentate şi mie. Dar dacă este vorba de participare la procedură şi acces la documente şi informaţii, trebuie respectate prevederi ale tratatelor internaţionale", a declarat Andrzej Duda, preşedintele Poloniei. Anchetatorii polonezi spun că deţin fotografii şi înregistrări video care ar arăta de unde venea racheta. Aceste probe nu au fost date publicităţii, dar vor fi prezentate experţilor ucraineni. La locul incidentului nu s-au găsit urme ale unui alt proiectil, deşi unele din primele relatări vorbeau despre două rachete. Elementele disponibile până acum par să confirme că racheta, produsă în fosta Uniune Sovietică, a fost lansată de apărarea antiaeriană a Ucrainei. Preşedintele Poloniei spune, însă, că înţelege reacţia emoţională a omologului său de la Kiev. Mai ales că, în ziua incidentului, Ucraina a fost ţinta celui mai amplu atac al rachetelor ruseşti, de la începutul războiului.

"Rusia a lansat câteva sute de rachete asupra Ucrainei, Ucraina s-a apărat şi în cursul acestor acţiuni, din nefericire, s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Nimeni nu a vrut să atace pe cineva din Polonia, nimeni nu a vrut să facă rău cuiva din Polonia şi cu atât mai puţin să ia viaţa cuiva", a declarat Andrzej Duda, preşedintele Poloniei. Toţi liderii occidentali sunt de acord că nu Ucraina, ci Rusia este cea care poartă răspunderea finală pentru tragicul incident. Bineînţeles, poziţia reprezentanţilor Moscovei este total diferită. Ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite l-a acuzat pe preşedintele Ucrainei că a încercat să exploateze incidentul pentru a provoca un conflict direct între NATO şi Moscova. Diplomatul rus a adăugat că în opinia sa, care este şi cea a Kremlinului, NATO este deja în război cu Rusia, prin intermediul Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Experţi ucraineni se alătură echipei de investigaţie în cazul rachetei care a căzut la graniţa. Primele concluzii ale anchetei